Ryba duszona z warzywami to danie dla amatorów. W swoim przepisie proponuję użyć rybę w całości. Jeśli przeszkadzają Ci ości i starannie wybierasz każdą z nich daruj sobie to danie. Ewentualnie alternatywnie zamiast całej ryby użyj jakiegoś fileta ze skórą. Wbrew pozorom jest całkiem sporo osób, które jedzą np. sardynki w całości lub smaży ryby jako całe tuszki nacinając je w poprzek. Dzięki temu zabiegowi ości w trakcie smażenia wytapiają się i nie przeszkadzają w jedzeniu ryby. W poniższym przepisie nic się nie wytapia, więc ości trzeba starannie z ryby usuwać w trakcie jedzenia. Wiem, że wielu osobom to nie przeszkadza, bo ryba duszona w całości smakuje perfekcyjnie. Warto zatem tego dania spróbować, o ile ości nie są Twoim wrogiem numer jeden.


RYBA DUSZONA Z WARZYWAMI

SKŁADNIKI:

  • 2 nieduże ryby patroszone (w całości);
  • 2 duże pomidory lub pasata pomidorowa;
  • po małym kawałku papryk w trzech kolorach;
  • mały bakłażan;
  • dymka;
  • czosnek;
  • natka pietruszki;
  • świeży koperek;
  • suszone oregano;
  • suszone płatki chilli;
  • oliwa z oliwek;
  • sól, pieprz;

RYBA DUSZONA Z WARZYWAMI PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Co do ryb użyć możesz dowolnych. Może to być okoń jeziorowy, płotka lub leszcz (nie polecam, bo mają sporo ości) lub ryby morskie. Świetnie pasują sardynki, choć mają sporo ości. Tak, jak pisałem na wstępie alternatywnie możesz po prostu użyć delikatnego fileta z dowolnej ryby ze skórą tak, aby ryba nie rozpadła się w czasie duszenia.

Ryba duszona z warzywami składniki

2. Zetrzyj pomidory na dużych oczkach tarki, dymkę i czosnek posiekaj dość drobno.

siekanie dymki i czosnku

3. Pomidory posyp solą i oregano. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę dowolnej wielkości.

krojenie warzyw

4. W rondelku rozgrzej do średniej temperatury pół szklanki oliwy i wrzuć dymkę z czosnkiem. Smaż chwilę na niezbyt mocnym ogniu często mieszając.

w garnku na oliwie smaży się posiekana dymka

5. Dorzuć do garnka warzywa i smaż 3-4 minuty, aż warzywa nieco zmiękną.

smażenie pokrojonych warzyw

6. Wrzuć starte, doprawione solą i oregano pomidory. Zamieszaj i duś wszystko 2-3 minuty.

Ryba duszona z warzywami

7. W międzyczasie posiekaj koperek i natkę pietruszki.

siekanie świeżych ziół

8. Dolej do garnka nieco gorącej wody. Tyle, by po dodaniu ryby danie uzyskało odpowiednią dla Ciebie konsystencję.

duszenie warzyw

9. Do garnka włóż ryby i przykryj garnek pokrywką. Duś ryby na wolnym ogniu 2-3 minuty.

Ryba duszona z warzywami

10. Na koniec dopraw danie w razie potrzeby solą lub/i oregano oraz wciśnij nieco soku z cytryny.

Ryba duszona z warzywami

11. Wyłącz gaz pod garnkiem, wrzuć posiekane zioła, zamieszaj delikatnie potrząsając garnkiem.

dodawanie świeżych posiekanych ziół do potrawy


RYBA DUSZONA Z WARZYWAMI W POMIDORACH

Tak przygotowana ryba lubi towarzystwo dobrego wina i świeżego pieczywa do pysznego sosu. Tak właśnie najczęściej jada się to danie na Krecie.

Ryba duszona z warzywami

Posil się kreteńskim SWOJSKIM JADŁEM przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *