Rosół wołowy z kurczakiem może być przyjemną odmianą zarówno dla tradycyjnego rosołu wołowego, jak i rosołu stricte drobiowego. Zwykle na moim stole pojawia się porządny rosół drobiowy, rzadziej klasyczny, czysto wołowy. Jest on dla mnie stanowczo za mocny i za ciężki. Gotowane mięso wołowe jednak bardzo lubię, więc czasem łączę te dwie przyjemności. Dwie, bo zarówno mięso wołowe, jak i rosół drobiowy bardzo cenię. Gotując rosół wołowy z kurczakiem można połączyć te dwie przyjemności. Pamiętać jednak należy m.in o tym, że kurczak ugotuje się szybciej, aniżeli wołowina. Reszta trików w przepisie poniżej. Zapraszam.


ROSÓŁ WOŁOWY Z KURCZAKIEM

SKŁADNIKI:

  • 700 gramów antrykotu wołowego z kością;
  • 700 gramów kurczaka (np. ćwiartki z kością);
  • 2-3 kacze szyje;
  • bogata jarzyna do rosołu;
  • sól, pieprz;

ROSÓŁ WOŁOWY Z KURCZAKIEM PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Zwróć uwagę na moją jarzynę. Jest ogromna, ale taką właśnie lubię do rosołu. Mój rosół ma być dobrze czuć warzywami, taki właśnie lubię. Jeżeli preferujesz rosół bardziej mięsny ogranicz ilość jarzyny. Pamiętaj, aby jednak była w również niej natka pietruszki i koniecznie lubczyk. Najlepiej świeży lubczyk.

2. Przygotuj również sól, pieprz kolorowy w ziarnach oraz liście laurowe i ziele angielskie.

przyprawy do rosołu

3. Umyj dokładnie pod bieżącą wodą wołowinę zwracając szczególną uwagę na usunięcie ewentualnych pozostałości kości z siekania mięsa przez rzeźnika. Z kurzych ćwiartek usuń skrzepy, które znajdują się pod kręgosłupem.

mycie mięsa do rosołu

4. Mięso dobrze umyj i przełóż do dużego garnka. Zalej je 2 litrami zimnej wody. Postaw na gazie i czekaj, aż woda zawrze.

gotowanie rosołu

5. W międzyczasie obierz jarzynę oraz opal na ogniu cebulę.

jarzyna do rosołu

6. Chwilkę przed tym, jak woda w garnku z mięsem zawrze zmniejsz gaz i usuń łyżką cedzakową szumowiny.

usuwanie szumowin z rosołu

7. Następnie włóż do garnka całą jarzynę, zmiażdżone w moździerzu pieprz, ziele i sól oraz opaloną cebulę.

Rosół wołowy z kurczakiem

8. Przykryj garnek pokrywką zostawiając niewielki przesmyk pomiędzy nim, a pokrywką. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj rosół około 80 minut (kurczak sklepowy ugotuje się zapewne szybciej, miej to na względzie). Rosół ma jedynie pyrkać, nie powinien gotować się zbyt intensywnie.

gotowanie rosołu

9. Kurczak powinien być już miękki. Jeśli tak jest wyjmij go z garnka. To dobry moment, aby w oczekiwaniu na rosół i wołowinę zaspokoić pierwszy głód, który pojawił się wskutek zapachów ulatniających się z garnka podczas gotowania rosołu. Jedna ćwiarteczka kurczaka może zostać teraz z czystym sumieniem pochłonięta 😉

Rosół wołowy z kurczakiem

10. Wraz z kurczakiem wyjmij z garnka „zielone” warzywa, czyli kapustę włoską, pora, natkę pietruszki i lubczyk. Gotuj dalej rosół przez około 40 minut do miękkości wołowiny.

UWAGA: Czas gotowania wołowiny zależy od wielu czynników. Młoda wołowina ugotuje się szybciej, aniżeli ta starsza. Zależy to również od rodzaju użytego kawałka wołowiny. Karczek, antrykot, rostbef, czy łata wołowa gotują się nieco inaczej.

Rosół wołowy z kurczakiem

11. Gdy wołowina jest miękka wyjmij ją z garnka i odłóż na talerz z ugotowanym wcześniej kurczakiem.

Rosół wołowy z kurczakiem

12. Usuń z rosołu pozostałe warzywa i przecedź go przez gazę.

Rosół wołowy z kurczakiem

13. Do przecedzonego rosołu włóż z powrotem wołowinę i kurczaka, aby mięso się ogrzało.

Rosół wołowy z kurczakiem

14. W międzyczasie ugotuj makaron nitki. Kupuj zawsze makaron, w którego skład wchodzą mąka i jajka, chyba że masz alergię lub jesteś weganem.

Rosół wołowy z kurczakiem


ROSÓŁ WOŁOWY Z KURCZAKIEM

Podawaj z makaronem nitki oraz gotowaną marchewką i natką pietruszki. Pamiętaj, że rosół musi być podany gorący. To bardzo ważne. No i miej na uwadze, że w garnku dodatkowo czeka na Ciebie pyszne, miękkie mięso z kurczaka oraz rozpływający się w ustach antrykot wołowy. W jaki sposób je skonsumujesz pozostawiam Twojej woli 😉

Rosół wołowy z kurczakiem

Jeżeli wolisz klasyczny ROSÓŁ DROBIOWY kliknij <<TUTAJ>>.


2 thoughts on “ROSÓŁ WOŁOWY z kurczakiem na dobry smak”

  1. Rosół będzie zdecydowanie lepszy , gdy zamiast kurczaka doda pan kawałek gęsiny…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *