Rosół drobiowy przez całkiem sporą część rosołofilów uważany jest za profanację rosołu. Dla takich ortodoksyjnych miłośników rosołu ta klasyczna polska zupa winna być przyrządzana jedynie na wołowinie z niewielkim dodatkiem warzyw. Jakaś może logika w tym jest, nie przeczę, ale się z tym nie zgadzam. Czasy orki w polu dawno minęły; nie musimy już najzwyczajniej w świecie najadać się do syta, aby na dzień następny do ciężkiej znowu pracy mieć siły. Możemy sobie pozwolić na delikatny i pyszny rosół z porządnej kury. Rosół drobiowy to rzecz pyszna, trzeba tylko umieć go zrobić. Składniki są banalne, ale sztuka ugotowania dobrego rosołu nie jest łatwa i wymaga co najmniej kilku podejść. Bo diabeł tkwi w szczegółach.


ROSÓŁ DROBIOWY SKŁADNIKI:

pół wiejskiej kury;
duża porcja włoszczyzny;
sól, pieprz kolorowy w ziarnach;


ROSÓŁ DROBIOWY PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

połowa wiejskiej kury i jarzyna do rosołu

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 7 dni za 10 PLN

lub

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 20 PLN

lub

⇒Zakup abonament z dostępem do wszystkich przepisów kulinarnych na 90 dni za 50 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 7 dni za 10,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu.

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 50,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy
Anuluj

14. Ugotuj makaron nitki według przepis na opakowaniu, jeżeli używasz makaronu kupnego. Zwróć uwagę, że dzisiaj w Polsce mało który makaron robiony jest z mąki i JAJEK – zazwyczaj jest to jakaś sucha masa jajeczna. Zawsze czytaj etykiety na opakowaniach. Zawsze wybieraj makaron o składzie mąka i jajka. Czyli prawdziwy.

w garnku gotuje się makaron nitki do rosołu


ROSÓŁ DROBIOWY

Podawaj zawsze gorący z kawałkami ugotowanej marchewki, posypany posiekaną natką pietruszki.

Rosół drobiowy klasyczny

Wolisz mocny ROSÓŁ na WOŁOWINIE? Przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


One thought on “ROSÓŁ DROBIOWY klasyczny”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *