Risotto alla milanese to klasyczne risotto, które jest ochoczo jadane w północnych Włoszech. Przedstawiam Wam przepis oryginalny na klasyczne risotto, jakie podaje się w Mediolanie i okolicach. To słynne risotto można jadać solo, ale przede wszystkim jest obowiązkowym dodatkiem do innego doskonałego dania z tamtych stron, czyli ossobuco. Głównym składnikiem risotto alla milanese jest szafran. Dodaje się go niewiele (zaledwie szczyptę), aby nadać daniu wspaniałego koloru i aromatu. Jeżeli dodasz go za mało danie będzie nieudane, jeżeli przesadzisz w drugą stronę pójdziesz z torbami.


RISOTTO ALLA MILANESE

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów ryżu do risotto (arborio, carnaroli);
  • 1 drobno posiekana cebula;
  • spora garść świeżo startego parmezanu lub grana padano;
  • 1-2 łyżki masła;
  • mały kieliszek białego włoskiego wina;
  • 0,5 grama szafranu;
  • 1 litr domowego bulionu warzywnego;

RISOTTO ALLA MILANESE PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Risotto alla milanese składniki

2. Rozgrzej patelnię, wlej trochę oliwy i dorzuć łyżkę masła. Wrzuć cebulę i smaż, aż się lekko zeszkli.

smażenie szalotki

3. Wrzuć ryż i zamieszaj.

przesmażanie ryżu i szalotki

4. Smaż ryż z cebulą, aż się lekko zeszkli – ryż winien stać się prawie przeźroczysty.

smażenie ryżu

5. Podkręć gaz, wlej wino i gotuj około 1-2 minut, aż wino „odparuje”.

dolewanie białego wina do ryżu

6. Zmniejsz gaz. Wlej chochelkę bulionu i gotuj ryż na małym ogniu. Gdy bulion prawie całkowicie wyparuje wlej następną chochelkę – tak do czasu, aż ryż będzie „al dente”. Ważne, by garnek z bulionem stał na palniku i stale lekko się gotował – musi być cały czas gorący, ponieważ wlanie chochelki bulionu do ryżu nie powinno przerwać procesu gotowania.

Risotto alla milanese

7. Przygotuj świeżo starty parmezan, 2 łyżki masła oraz szafran – zalej do 2-3 łyżkami gorącej wody, odstaw na 5 minut.

starty parmezan oraz szafran w gorącej wodzie

8. Gdy ryż będzie „al dente” wlej wodę z szafranem i zamieszaj. Gotuj jeszcze chwilkę, aż z patelni wyparuje większość bulionu.

Risotto alla milanese

9. Wrzuć parmezan, masło, dobrze wymieszaj całość, posól i popieprz do smaku, zdejmij z ognia, przykryj i pozostaw na 2 minuty. Risotto alla milanese (po mediolańsku), jak każde dobre risotto, powinno być gęste, ale jednocześnie „lejące się”, każde ziarenko ryżu powinno być wspaniale oblepione masłem i serem.

Risotto alla milanese


RISOTTO ALLA MILANESE

To obowiązkowy dodatek do popularnego na północy Włoch dania zwanego <<ossobuco alla milanese>>.

Risotto alla milanese

Wypróbuj również moje RISOTTO  z FENKUŁEM – przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *