Ragout z królika w pomidorach w greckim stylu

grecki gulasz z królika duszonego w sosie pomidorowym z cebulkami perłowymi i cynamonem

Ragout z królika według poniższego przepisu to nic innego, jak jedno z najbardziej klasycznych dań kuchni greckiej. Chodzi oczywiście o STIFADO. Tę pyszną potrawę przygotowuje się zwykle z wołowiny, ale nierzadko właśnie z królika. Królik bowiem jest bardzo chętnie i często jadany, zwłaszcza na słonecznej Krecie. Istotą dobrego stifado jest użycie zbliżonej wagowo ilości mięsa i małych perłowych cebulek. To właśnie te drugie nadają całości pysznej słodyczy. Stosowne przyprawy nadają zaś ragout z królika genialnego smaku.

Składniki

kilogram dobrego jakościowo królika
kilogram cebulek perłowych (25-30 sztuk)
400 ml przecieru pomidorowego
kopiata łyżeczka koncentratu pomidorowego
100-150 ml czerwonego wytrawnego wina
3-4 ząbki czosnku
kora cynamonu
2 listki laurowe
4-5 kulek ziela angielskiego
2 łyżki octu z czerwonego wina
2 łyżeczki suszonego oregano
sól, pieprz

Przepis na ragout z królika

Cebulek do stifado musi być około 30 sztuk, to nie pomyłka. Jeśli nie masz cebulek perłowych możesz zastosować małe szalotki. Powinny to być jednak całe cebulki, a nie duże cebule pokrojone na mniejsze kawałki. Cebulki obierz z łupinek.

Na dużej patelni rozgrzej nieco oliwy i wrzuć cebulki. Smaż je na dość dużym ogniu, aż ładnie się zrumienią. Następnie wyłóż je na talerz i odstaw na bok. Na tę samą patelnię wlej ponownie nieco oliwy. Królika posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem, a następnie wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Smaż mięso kilka minut z każdej strony, aż pięknie się zrumieni. Przesmażone mięso przełóż do dużego garnka. Na patelnię wlej szklankę gorącej wody, zdeglasuj patelnię, a następnie przelej jej zawartość do garnka z mięsem.

Teraz pora dodać wszystkie składniki, aby Twoje ragout finalnie było genialne w smaku i cudnie pachniało. Wlej zatem przecier pomidorowy i dodaj koncentrat pomidorowy. Następnie wlej małą szklaneczkę wina i wrzuć korę cynamonu. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól a także świeżo zmielony pieprz. Na koniec wrzuć do garnka obrane ząbki czosnku. Przykryj garnek pokrywką i duś ragout z królika na małym ogniu przez 45 minut.

Porada-> to danie, które powinno gotować się spokojnie na wolnym ogniu. Gdy zadbasz o to z pewnością odwdzięczy się smakiem.

Po upływie wskazanego czasu Twoje ragout z królika już smakuje niewiarygodnie. Teraz trzeba jeszcze dorzucić do niego przesmażone na początku cebulki perłowe. Zrób to zatem i duś swoje ragout na wolnym ogniu pod przykryciem kolejne 45 minut. W tym czasie nie mieszaj dania, aby cebulki nie rozpadły się.

Pora na wielki finał. Ragout z królika pachnie czosnkiem i cynamonem, smakuje lekko pomidorowo i orientalnie. Sos jest zawiesisty, genialny, a mięso rozpływa się w ustach. Pomimo, że danie przygotowałem na wieczór to nie mogłem sobie odmówić degustacji zaraz po jego przyrządzeniu. Południowe prace ogrodowe zeszły natychmiast na dalszy plan.

Ragout z królika najlepiej smakuje podane z ryżem lub puree ziemniaczanym.


Przygotuj także fenomenalne stifado wołowe czyli grecki gulasz z wołowiny. Nie zapomnij, że królik duszony z cynamonem to wybitna pozycja w mojej kuchni!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *