Ragout z jelenia po myśliwsku to danie wybornie, znakomite. Wiem, wielu uważa, że mięso z jelenia jest zbyt suche na gulasz. Może i tak, dlatego dobrze jest użyć kawałków jeleniny z różnych części tego dostojnego zwierzęcia. W dobrych sklepach z dziczyzną można kupić mięso gulaszowe z jelenia składające się z trzech partii zwierzęcia. Takie połączenie mięsiw gwarantuje zarówno delikatność gulaszu, jak i jego odpowiedni smak. Przepis podpatrzyłem będąc w austriackich Alpach; tam doskonale wiedzą, jak zrobić dobrą dziczyznę. To ragout z jelenia to udowadnia.


RAGOUT Z JELENIA

SKŁADNIKI:

  • 600 gramów mięsa gulaszowego z jelenia;
  • 500 ml bulionu wołowego;
  • 300 ml czerwonego wina;
  • 150 gramów cebuli;
  • 80 gramów marchewki;
  • 80 gramów selera naciowego;
  • mąka pszenna;
  • koncentrat pomidorowy;
  • 5-7 jagód jałowca;
  • suszony rozmaryn;
  • suszony tymianek;
  • liść laurowy;
  • sól, pieprz;

RAGOUT Z JELENIA PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Mięso winno być pokrojone w dużą kostkę, np. 4×4 centymetry.

Ragout z jelenia po myśliwsku

2. Ważnym składnikiem dobrego ragout jest wywar, który należy dodać do gotowania mięsa. Zapomnij o kupnym, albo o takim z kostek. Brrr. Lepiej ugotuj porządny rosół na wołowinie, albo mieszany na wołowinie i kurczaku (aby nie był zbyt intensywny).

Ragout z jelenia po myśliwsku

3. Przyprawy do dziczyzny to rzecz obowiązkowa. W tym przypadku są dość tradycyjne, czyli rozmaryn, tymianek i jałowiec.

Ragout z jelenia po myśliwsku

4. Przyprawy rozetrzyj w moździerzu i wetrzyj dobrze w mięso.

Ragout z jelenia po myśliwsku

5. Marchewkę, seler naciowy i cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Przygotuj butelkę dobrego wina. Do dziczyzny winno to być dość „konkretne” wino. Na przykład sprawdzi się włoskie chianti, z drugiej strony mocne porto również będzie świetnym wyborem.

Ragout z jelenia po myśliwsku

6. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć mięso. Smaż je na mocnym ogniu kilka minut, aż ładnie się zrumieni.

Ragout z jelenia po myśliwsku

7. Dodaj do mięsa płaską łyżkę koncentratu pomidorowego i zmniejsz gaz pod patelnią.

Ragout z jelenia po myśliwsku

8. Posyp mięso 2 płaskimi łyżkami mąki pszennej, a następnie wymieszaj i smaż krótko, około 1-2 minut.

Ragout z jelenia po myśliwsku

9. Wlej na patelnię wino i całość wymieszaj. Podkręć gaz pod patelnią i odparuj wino.

Ragout z jelenia po myśliwsku

10. Wlej na patelnię część bulionu, a następnie wrzuć pokrojone warzywa oraz liść laurowy. Pogotuj wszystko około 1 minuty.

Ragout z jelenia po myśliwsku

11. Przelej zawartość patelni do garnka, dodaj świeżo zmielony pieprz i wlej pozostały bulion. Zarówno ilość wina, jak i bulionu jakie należy użyć do przygotowania ragout z jelenia zależy od Ciebie. Za dużo wina może jednak zdominować jego smak, podobnie dodanie nadmiaru bulionu. Przykryj garnek pokrywką, zmniejsz pod nim gaz i gotuj ragout z jelenia na wolnym ogniu 60-80 minut.

UWAGA: Dolewaj wino i bulion z głową, rozsądnie. Tyle, ile według Ciebie potrzeba. Pamiętaj, że zawsze można dolać, ale w drugą stronę to nie zadziała.

Ragout z jelenia po myśliwsku

12. Gdy mięso jest miękkie wyjmij je z garnka i odłóż na talerz. Spróbuj sosu. Niewiarygodne, prawda? Właściwie nie potrzeba ani soli, ani innych przypraw. Jest doskonały.

Ragout z jelenia po myśliwsku

13. Zmiksuj sos blenderem na gładko. Również jego konsystencja winna być idealna, czyli sos winien być lekko gęsty, ale nadal delikatny.

Ragout z jelenia po myśliwsku

14. Zmiksowany sos wstaw na gaz. Jeżeli trzeba podkręć gaz pod garnkiem na całego i odparuj sos, aby uzyskać właściwą konsystencję. Gdy sos jest gotowy wyłącz gaz i włóż do niego mięso.

Ragout z jelenia po myśliwsku


RAGOUT Z JELENIA PO MYŚLIWSKU

W Austrii podane będzie najpewniej z <<serviettenknoedel>>. Ja proponuję grubo tarte <<placki ziemniaczane>> i świetną duszoną <<czerwoną kapustę>>. Do dziczyzny wręcz obowiązkowo podać trzeba również <<żurawinę>>.

Ragout z jelenia po myśliwsku


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *