Raclette z ziemniakami to obok fondue najważniejsze danie kuchni szwajcarskiej. Raclette to pełnotłusty, robiony z mleka krowiego ser. Bardzo aksamitny doskonale topiący się, by ciągnąć się jak mozzarella. Raclette to również nazwa urządzenia, na którym Szwajcarzy tłumnie tenże ser topią, by podawać z różnymi dodatkami. Raclette z ziemniakami jest daniem tradycyjnym, do którego serwuje się marynowane cebulki i ogórki konserwowe. Generalnie jednak sprawdzą się chyba wszystkie marynowane warzywa, a i ogórek kiszony z pewnością dania nie zepsuje. Próbujcie, bo warto. Wszak sery szwajcarskie są jednymi z najlepszych na świecie. Są wytwarzane z mleka surowego, niepasteryzowanego, co w dzisiejszych czasach jest rzadkością.


RACLETTE Z ZIEMNIAKAMI

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów ziemniaków sałatkowych;
  • 300 gramów sera raclette;
  • kilka ogórków konserwowych lub kiszonych;
  • marynowane cebulki;
  • pieczarki marynowane;
  • sól, pieprz;

RACLETTE Z ZIEMNIAKAMI PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

RACLETTE z ZIEMNIAKAMI i kiszonkami

2. Ziemniaki sałatkowe bez obierania włóż do garnka z osoloną wodą i gotuj do miękkości.

RACLETTE z ZIEMNIAKAMI i kiszonkami

3. Ser raclette ułóż w żaroodpornym naczyniu. Oczywiście jeżeli masz urządzenie typu <<RACLETTE>> postępuj według instrukcji jego użytkowania.

RACLETTE z ZIEMNIAKAMI i kiszonkami

4. Włóż naczynie z serem raclette do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni (z termoobiegiem) i zapiekaj kilka minut, aż ser się całkowicie rozpuści.

RACLETTE z ZIEMNIAKAMI i kiszonkami

5. W międzyczasie przygotuj dodatki do dania. Marynowane cebulki i ogórki konserwowe (korniszony) są obowiązkowe. Możesz na nich poprzestać, ale możesz równie dobrze dołożyć co nieco od siebie, np. marynowane grzyby. Połóż dodatki na stole każde na osobnym talerzyku.

RACLETTE z ZIEMNIAKAMI i kiszonkami

6. Ugotowane ziemniaki odcedź. Garnek, w którym się gotowały wyłóż ściereczką, włóż do niego ziemniaki i przykryj pokrywką. Połóż garnek na stole obok talerzyków z dodatkami.

RACLETTE z ZIEMNIAKAMI i kiszonkami

7. Gdy ser jest stopiony wyjmij go z piekarnika.

RACLETTE z ZIEMNIAKAMI i kiszonkami


RACLETTE Z ZIEMNIAKAMI

Na każdy talerzy nałóż po 2-3 ziemniaki, kilka dodatków (ogórek konserwowy, marynowane cebulki itp.), a następnie wlej porcję stopionego sera raclette. Całość posyp świeżo zmielonym pieprzem i solą, jeżeli danie tego wymaga. Absolutna rewelacja.

RACLETTE z ZIEMNIAKAMI i kiszonkami

Spróbuj także GRZANEK z serem RACLETTE przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *