Raclette z ziemniakami to obok fondue najważniejsze danie kuchni szwajcarskiej. Raclette to pełnotłusty, robiony z mleka krowiego ser. Bardzo aksamitny doskonale topiący się, by ciągnąć się jak mozzarella. Raclette to również nazwa urządzenia, na którym Szwajcarzy tłumnie tenże ser topią, by podawać z różnymi dodatkami. Raclette z ziemniakami jest daniem tradycyjnym, do którego serwuje się marynowane cebulki i ogórki konserwowe. Generalnie jednak sprawdzą się chyba wszystkie marynowane warzywa, a i ogórek kiszony z pewnością dania nie zepsuje. Próbujcie, bo warto. Wszak sery szwajcarskie są jednymi z najlepszych na świecie. Są wytwarzane z mleka surowego, niepasteryzowanego, co w dzisiejszych czasach jest rzadkością.


RACLETTE Z ZIEMNIAKAMI

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów ziemniaków sałatkowych;
  • 300 gramów sera raclette;
  • kilka ogórków konserwowych lub kiszonych;
  • marynowane cebulki;
  • pieczarki marynowane;
  • sól, pieprz;

RACLETTE Z ZIEMNIAKAMI PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Raclette z ziemniakami i kiszonkami składniki

2. Ziemniaki sałatkowe bez obierania włóż do garnka z osoloną wodą i gotuj do miękkości.

gotujące się ziemniaki

3. Ser raclette ułóż w żaroodpornym naczyniu. Oczywiście jeżeli masz urządzenie typu <<RACLETTE>> postępuj według instrukcji jego użytkowania.

plastry sera raclette

4. Włóż naczynie z serem raclette do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni (z termoobiegiem) i zapiekaj kilka minut, aż ser się całkowicie rozpuści.

zapiekanie sera raclette

5. W międzyczasie przygotuj dodatki do dania. Marynowane cebulki i ogórki konserwowe (korniszony) są obowiązkowe. Możesz na nich poprzestać, ale możesz równie dobrze dołożyć co nieco od siebie, np. marynowane grzyby. Połóż dodatki na stole każde na osobnym talerzyku.

kiszonki

6. Ugotowane ziemniaki odcedź. Garnek, w którym się gotowały wyłóż ściereczką, włóż do niego ziemniaki i przykryj pokrywką. Połóż garnek na stole obok talerzyków z dodatkami.

ugotowane w mundurkach ziemniaki

7. Gdy ser jest stopiony wyjmij go z piekarnika.

Raclette z ziemniakami i kiszonkami


RACLETTE Z ZIEMNIAKAMI

Na każdy talerzy nałóż po 2-3 ziemniaki, kilka dodatków (ogórek konserwowy, marynowane cebulki itp.), a następnie wlej porcję stopionego sera raclette. Całość posyp świeżo zmielonym pieprzem i solą, jeżeli danie tego wymaga. Absolutna rewelacja.

Raclette z ziemniakami i kiszonkami

Spróbuj także GRZANEK z serem RACLETTE przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *