Quesadilla z tuńczykiem jest szybkim, sycącym i smacznym daniem. Można ją przyrządzić na lunch, brunch, obiad a nawet kolację. To uniwersalne danie, które możesz modyfikować według własnego uznania. Tuńczyka najlepiej jest użyć takiego z puszki w tzw. sałatce meksykańskiej. Dzięki temu całość przygotujesz błyskawicznie. Oczywiście moja quesadilla z tuńczykiem zawiera jeszcze parę drobiazgów, które zdecydowanie wzmacniają smak całości. Zapraszam do przepisu.


QUESADILLA Z TUŃCZYKIEM

SKŁADNIKI

2 tortille z mąki pełnoziarnistej
puszka sałatki meksykańskiej z tuńczykiem
małe awokado
100 gramów mozzarelli
ostra pasta paprykowa


QUESADILLA Z TUŃCZYKIEM PRZEPIS

1. Przygotuj wszystkie składniki.

quesadilla z tuńczykiem składniki

2. Sałatkę meksykańską z tuńczykiem wyjmij z puszki, odsącz i lekko ugnieć widelcem.

sałatka meksykańska z tuńczykiem

3. Wyjmij miąższ awokado ze skórki, zetrzyj mozzarellę na tarce. Przygotuj ostrą pastę paprykową.

quesadilla z tuńczykiem

4. Podgrzewaj tortillę na suchej patelni przez 30 sekund. Zdejmij placek z patelni i połóż na blacie kuchennym, a następnie wysmaruj go rozgniecionym awokado.

tortilla posmarowana rozgniecionym awokado

5. Nałóż na wierzch tortilli sałatkę meksykańską z tuńczykiem. Równomiernie, aby jadło się całość z przyjemnością. A propos przyjemności to właśnie nadeszła pora, aby skropić Twoją quesadillę ostrym sosem paprykowym.

tortilla in progress

6. Posyp quesadillę z tuńczykiem startym serem mozzarellą. Oczywiście może to być dowolny inny ser, jednakże pod warunkiem że dobrze się roztapia pod wpływem wysokiej temperatury.

przygotowanie quesadilli

7. Przykryj przygotowaną tortillę z farszem drugą tortillą, również uprzednio podgrzaną. Lekko dociśnij całość dłonią, aby górny placek przyległ porządnie do nadzienia. Włóż tak przygotowaną quesadillę z tuńczykiem na rozgrzaną patelnię i podgrzewaj ją około 2 minut na niezbyt mocnym ogniu. Raz na czas naciskaj delikatnie całość dłonią, aby placek nie tylko zagrzał się w środku, ale także aby ser się fajnie roztopił. Następnie odwróć zgrabnie quesadillę na drugą stronę i grzej kolejne 2 minuty. Tak przygotowana quesadilla z tuńczykiem będzie również super chrupiąca z wierzchu.

na patelni podgrzewa się tortilla

8. Gdy quesadilla z tuńczykiem jest gotowa zdejmij ją z patelni i postaw na około minutę do przestygnięci. W tym czasie nadzienie ustabilizuję się, dzięki czemu krojenie Twojej quesadilli będzie łatwiejsze. Następnie pokrój placek radełkiem albo dużym nożem na osiem części.

quesadilla z tuńczykiem


QUESADILLA Z TUŃCZYKIEM SPOSÓB PODANIA

Podawaj od razu najlepiej z Twoim ulubionym sosem.

quesadilla z tuńczykiem


Przygotuj również quesadille po góralsku przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *