Quesadilla z pieczarkami, a cóż to takiego? Po kolei. Pieczarki o pięknej nazwie Portobello to te o ogromnych, ciemnych kapeluszach. Zawierają mniej wody od tradycyjnych pieczarek, ale przede wszystkim mają cudowny grzybowy aromat. Ze względu na rozmiar kapeluszy zwykle się je faszeruje i zapieka; ja proponuję coś zupełnie innego. Chrupiąca, podgrzana tortilla (czytaj: tortija) wypełniona aromatycznymi pieczarkami przesmażonymi ze świeżym tymiankiem, do tego karmelizowana, słodko kwaśna cebula i stopiony ser. Zapraszam na pyszną przekąskę. Oto przed Wami quesadilla z pieczarkami (czytaj: kesadija).


QUESADILLA Z PIECZARKAMI

SKŁADNIKI:

  • 4 tortille;
  • 4 pieczarki portobello;
  • 4-5 spore czerwone cebule;
  • świeży tymianek;
  • 200 gramów dobrze roztapiającego się żółtego sera;
  • ostra, marynowana papryczka;
  • ocet balsamiczny;
  • krem balsamiczny;
  • masło;
  • oliwa z oliwek;
  • sól, pieprz;

QUESADILLA Z PIECZARKAMI PRZYGOTOWANIE:

1. Składniki: 4 tortille, 4 pieczarki portobello, 4-5 sporych czerwonych cebul, świeży tymianek, 200 gramów dobrze roztapiającego się żółtego sera, ocet balsamiczny, krem balsamiczny.

Quesadilla z pieczarkami składniki

2. Pieczarki oczyść, pozbaw nóżek i pokrój z cienkie plasterki.

krojone w plasterki pieczarki

3. Cebule obierz i pokrój w piórka. Do garnka wlej trochę oliwy, podgrzej ją i wrzuć cebulę. Smaż około 10-15 minut na niezbyt mocnym ogniu, aż cebula zmięknie.

duszenie czerwonej cebuli

4. Pieczarki smaż na niewielkiej ilości oliwy i masła, dodając sól, pieprz i listki świeżego tymianku do smaku.

smażenie krojonych pieczarek

5. Zetrzyj na grubych oczkach tarki około 200 gramów dobrze rozpiekającego się żółtego sera.

starty ser

6. Gdy cebula jest miękka dopraw ją odrobiną soli, 1 łyżką octu balsamicznego i podobną ilością kremu balsamicznego. Cebula powinna mieć słodko – kwaśny smak i piękny, ciemny kolor.

karmelizowana czerwona cebula

7. Tortille podgrzewaj na suchej patelni przez około 30 sekund, aż się zagrzeją i zmiękną. Na połowę każdej tortilli nałóż trochę startego sera, a na niego trochę pieczarek.

Quesadilla z pieczarkami

8. Na pieczarkach rozłóż skarmelizowaną cebulę i kilka plasterków marynowanej, ostrej papryczki.

Quesadilla z pieczarkami

9. Na wierzch nałóż jeszcze trochę żółtego sera.

Quesadilla z pieczarkami

10. Tortillę zlóż na połowę i podgrzewaj na patelni (bez tłuszczu) na średnim ogniu tak, aby ser w środku rozpuścił się, a tortilla stała się z wierzchu chrupiąca (raz na czas tortillę należy lekko docisnąć). Quesadilla z pieczarkami i karmelizowaną cebulą jest gotowa.

Quesadilla z pieczarkami


QUESADILLA Z PIECZARKAMI I CEBULĄ

Gotową quesadillę przekrój na trzy części i podawaj od razu.

Quesadilla z pieczarkami

Wypróbuj także QUESADILLĘ  z ŁOSOSIEM – przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *