sałatka caprese

Caprese to jedna z najsłynniejszych sałatek na świecie. Któż z nas nie zna i choć raz nie jadł tego włoskiego klasyka składającego się z pomidorów, świeżej bazylii i mozzarelli. Całość pięknie skropiona jak najlepszą oliwą, solą także i pieprzem posypana. Klasyka nakazuje kroić mozzarellę i pomidora w plastry i układać na talerzu przekładając oba te składniki aromatyczną świeżą bazylią. Ja mam dla Was caprese, ale w wersji imprezowej. Zapewniam, że gdy tak podacie tę sałatkę jedynym problemem będzie, że zniknie zanim się zorientujecie.


CAPRESE SAŁATKA NA IMPREZĘ

SKŁADNIKI

opakowanie mini mozzarelli (małe kulki)
pomidorki koktajlowe
świeża bazylia
oliwa extra vergine
małe wykałaczki
sól, pieprz


CAPRESE SAŁATKA PRZEPIS

1. Przygotuj wszystkie składniki.

sałatka caprese składniki

2. Każdego pomidorka przekrój w poprzek na połowę. Mozzarellę najpierw odcedź z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą. Następnie osusz. Przekrój w poprzek na połowę każdą kulkę sera.

pokrojone kulki mozzarelli i pomidory koktajlowe

3. Na wykałaczkę nałóż po kolei: połówkę kulki mozzarelli, listek świeżej bazylii i połówkę pomidorka.

4. Nie żałuj bazylii. Jeżeli liść jest za duży po prostu złóż go na połowę zanim nabijesz go na wykałaczkę.

sałatka caprese

5. Postępuj tak z każdym kawałkiem sera i pomidorów aż do wyczerpania zapasów.

caprese na imprezę


CAPRESE SPOSÓB PODANIA

Podawaj skropione porządnie oliwą extra vergine, posypane solą i świeżo zmielonym pieprzem.

sałatka caprese


Jeżeli wolisz SAŁATKĘ CAPRESE w wersji oryginalnej kliknij <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *