Pyry z gzikiem. Oto, jak prostota i siła smaku w tym tradycyjnym wielkopolskim daniu powoduje, że może się w nim zakochać każdy. I choć gzik ma wiele twarzy ja proponuję przepis na taki najprostszy, najsmaczniejszy, czyli sam twaróg ze śmietaną i szczypiorkiem. W końcu to gzik, a nie twarożek do chleba, kombinować nie ma potrzeby. Pyry należy wybrać o zbliżonej, średniej wielkości, sałatkowe, najlepiej takie, które da się ładnie przeciąć wzdłuż na połowę po ich ugotowaniu. Twaróg koniecznie żeby był tłusty, najlepiej taki tradycyjny, a nie przemysłowy z plastikowego opakowania. Tuż przed podaniem warto skropić pyry z gzikiem odrobiną oleju rydzowego, z którego przecież słynie Wielkopolska.


PYRY Z GZIKIEM SKŁADNIKI

1 kilogram ziemniaków sałatkowych;

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 7 dni za 10 PLN

lub

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 20 PLN

lub

⇒Zakup abonament z dostępem do wszystkich przepisów kulinarnych na 90 dni za 50 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 7 dni za 10,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu.

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 50,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy
Anuluj

5. Ugotowane pyry odcedź i przekrój wzdłuż na połowę; rozłóż je na talerzach. Na środku każdej z nich nałóż po małym kawałeczku masła, żeby wzbogacić smak ziemniaków.

pyry przekrojone na pół z masłem


PYRY Z GZIKIEM

Gdy masło się stopi nałóż na każdą połówkę pyr po dużej łyżce gziku. Na koniec skrop pyry odrobiną oleju rydzowego, wszak Wielkopolska tymże stoi.

pyry z gzikiem

Dobry ZIEMNIAK z dobrym ŚLEDZIEM – przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *