Pyry z gzikiem. Oto, jak prostota i siła smaku w tym tradycyjnym wielkopolskim daniu powoduje, że może się w nim zakochać każdy. I choć gzik ma wiele twarzy ja proponuję przepis na taki najprostszy, najsmaczniejszy, czyli sam twaróg ze śmietaną i szczypiorkiem. W końcu to gzik, a nie twarożek do chleba, kombinować nie ma potrzeby. Pyry należy wybrać o zbliżonej, średniej wielkości, sałatkowe, najlepiej takie, które da się ładnie przeciąć wzdłuż na połowę po ich ugotowaniu. Twaróg koniecznie żeby był tłusty, najlepiej taki tradycyjny, a nie przemysłowy z plastikowego opakowania. Tuż przed podaniem warto skropić pyry z gzikiem odrobiną oleju rydzowego, z którego przecież słynie Wielkopolska.


PYRY Z GZIKIEM

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram ziemniaków sałatkowych;
  • 300 gramów tłustego twarogu;
  • 100 gramów kwaśnej, gęstej 18 % śmietany;
  • szczypiorek;
  • masło;
  • olej rydzowy;
  • sól, pieprz;

PYRY Z GZIKIEM PRZYGOTOWANIE:

1. Składniki do mojego gziku to po prostu 300 gramów tłustego twarogu, około 100 gramów kwaśnej, gęstej 18 % śmietany, szczypiorek, sól, pieprz.

składniki do przygotowania twarogu

2. Twaróg wkrusz do dużej miski (możesz rozgnieść widelcem); dodaj śmietanę, sól, pieprz i szczypiorek.

twaróg ze śmietaną i szczypiorkiem

3. Wymieszaj dobrze gzik – powinien mieć konsystencję pasty, nie może być zbyt suchy, dlatego nie żałuj śmietany. Gdy gzik jest gotowy miskę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki, aby gzik nieco się przegryzł. Wyjmij go odpowiednio wcześniej przed podaniem tak, żeby nabrał temperatury pokojowej.

gotowy gzik

4. Umyj dobrze pod bieżącą wodą pyry, a następnie gotuj je w osolonej wodzie.

gotujące się pyry

5. Ugotowane pyry odcedź i przekrój wzdłuż na połowę; rozłóż je na talerzach. Na środku każdej z nich nałóż po małym kawałeczku masła, żeby wzbogacić smak ziemniaków.

pyry przekrojone na pół z masłem


PYRY Z GZIKIEM

Gdy masło się stopi nałóż na każdą połówkę pyr po dużej łyżce gziku. Na koniec skrop pyry odrobiną oleju rydzowego, wszak Wielkopolska tymże stoi.

pyry z gzikiem

Dobry ZIEMNIAK z dobrym ŚLEDZIEM – przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *