Puree z topinambura to znakomity dodatek do wielu dań szczególnie tych, które obfitują w sosy. Większość zatem pieczonych mięs podane z takim puree będzie zachwycać. Sam topinambur smak ma dość ciekawy, lekko orzechowy, ale nie nachalny. Na pewno nie zasmakuje wszystkim, ale większość z Was powinna być jego smakiem zachwycona. Przy moim puree nie eksperymentuję, wersja jest raczej dość tradycyjna. Jak skosztujecie zrozumiecie, dlaczego w tym przypadku nie warto wprowadzać zmian. Jest dobrze, smacznie, jest bardzo smacznie.


PUREE Z TOPINAMBURA

SKŁADNIKI

500 gramów topinambura;[FMP]
masło;
mleko;
gałka muszkatołowa;
sól, pieprz;


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

puree z topinambura składniki

2. Topinambur obierz. Najlepiej jest zrobić to łyżeczką delikatnie zeskrobując skórkę z powierzchni warzywa. Następnie pokrój go na mniejsze kawałki. Topinambur błyskawicznie ciemnieje po obraniu, więc warto trzymać go w zimnej wodzie.

obieranie i krojenie topinambura

3. Obrany topinambur przełóż do rondelka i wlej do niego mleko. Tyle, aby go przykryło.

wlewanie mleka do garnka z obranym i pokrojonym topinamburem

4. Wlej do garnka z topinamburem również szklankę zimnej wody. Dzięki temu mleko podczas gotowania nie będzie się przypalać.

dolewanie wody do garnka

5. Posól całość i postaw na gaz. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz gaz i gotuj na wolnym ogniu około 10 minut, aż topinambur zrobi się miękki.

w garnku gotuje sie mleko

6. Odlej mleko z garnka z topinamburem pozostawiając go nieco. Przełóż zawartość garnka do miski malaksera. Dodaj trochę soli, posyp świeżo zmielonym pieprzem i zetrzyj do środka dość sporo gałki muszkatołowej. Dodaj również jedną porządną łyżkę masła.

puree z topinambura

7. Miksuj topinambur z przyprawami, mlekiem i masłem na gładkie, aksamitne puree.

puree z topinambura

8. Sprawdź konsystencję i smak puree z topinambura. Jeżeli trzeba dolej jeszcze nieco mleka, dodaj masła i przypraw. Ponownie zmiksuj.

puree z topinambura[/FMP]


PUREE Z TOPINAMBURA

Może mieć strukturę bardzo aksamitną, gładką, ale może równie dobrze być nieco mniej zmiksowane tak, aby miało charakter nieco grudkowaty. Wszystko zależy od Ciebie.

puree z topinambura


Wypróbuj pyszne CONFIT z KACZKI, do którego możesz podać puree z topinamburu. Przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *