Puree z selera i batata jest odłamem klasycznej wersji puree z selera korzeniowego. Całkiem spora grupa osób nie przepada za bardzo charakterystycznym smakiem selera. To właśnie z myślą o nich do puree dodałem słodkiego batata, który zdecydowanie łagodzi smak puree z selera. Nadaje mu również nieco egzotycznego smaku. Samo przyrządzenie tego puree jest identyczne, ja w przypadku klasycznego puree z ziemniaków. Zachęcam do rozkochania się w takim dodatku do obiadu. Szczególnie tych, którzy z różnych powodów odstawili konsumpcję tradycyjnego ziemniaka.
PUREE Z SELERA I BATATA
SKŁADNIKI:
- 2 spore selery korzeniowe;
- 1-2 bataty;
- masło;
- mleko;
- gałka muszkatołowa;
- sól, pieprz;
PUREE Z SELERA I BATATA PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotuj wszystkie składniki. Jeżeli masz możliwość kup seler na targu „u baby”. Uwierz, że poczujesz różnice w smaku tego niezwykłego warzywa.
2. Obierz selera i pokrój w spore kawałki. Przełóż go do garnka i zalej mlekiem.
3. Od razu wsyp sól do smaku.
4. Wlej również szklankę zimnej wody. Dzięki dodatkowi wody na mleku podczas gotowania nie zrobi się kożuch, a mleko nie przypali się. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu 5 minut.
5. Podczas, gdy seler się gotuje obierz i pokrój w spore kawałki batata.
6. Wrzuć batata do garnka z gotującym się selerem i gotuj warzywa na wolnym ogniu 10 minut.
7. Gdy warzywa są miękkie odcedź je zachowując szklankę płynu z ich gotowania. Do warzyw dodaj sól do smaku, świeżo zmielonym pieprz i świeżo startą gałkę muszkatołową. Dodaj również 2 porządne łyżki masła i wlej pół szklanki mleka.
8. Miksuj warzywa na jednolitą masę. Spróbuj i w razie konieczności dodaj jeszcze przypraw, mleka i masła. Puree winno być dość „lejące się” (rzadkie). Miksuj na bardzo gładką masę albo pozostaw lekko grudkowatą strukturę w zależności od upodobania.
PUREE Z SELERA I BATATA
Znakomity dodatek np. do pieczonych mięsiw z sosami.
Dodaj swoje puree do WOŁOWINY po BURGUNDZKU przepis <<TUTAJ>>.
oj, ja też uwielbiam 🙂
Fantastyczne danie , moje ulubione