Puree z batatów z kolendrą i serem feta

Puree z batatów przygotowuje się z ugniecionych gotowanych batatów z dodatkiem sera feta i świeżej kolendry.

Puree z batatów przygotowuje się z ugniecionych gotowanych batatów z dodatkiem sera feta i świeżej kolendry. Moje puree z batatów z dodatkiem fety oraz aromatycznej kolendry to ciekawy dodatek do każdego obiadu. Jak każdy przepis i ten możesz nieco zmodyfikować pod swoim kątem, ja jednak zalecam wypróbowanie poniższego kropka w kropkę. Dzięki temu otrzymasz naprawdę aksamitne, a jednocześnie aromatyczne puree. Smakiem idealnie komponować się będzie z daniami kuchni meksykańskiej, w której występują podobne wariacje smakowe.

Składniki

1 duży batat (lub dwa średnie)
1 lub 2 nieduże ziemniaki
ser feta
świeża kolendra
pieprz

Puree z batatów przepis

Na niniejszy przepis baczną uwagę powinni zwrócić diabetycy. Mimo, iż bataty nazywane są słodkimi ziemniakami, są one bardziej wskazane dla diabetyków aniżeli zwykłe ziemniaki. Dlaczego? Ano dlatego, że mają one niższy indeks glikemiczny (56) niż tradycyjne ziemniaki (90).

Batatów w niniejszym daniu powinno być dwa razy więcej, aniżeli ziemniaków. Dodatek ziemniaków ma za zadanie uczynić strukturę puree z batatów jeszcze bardziej aksamitną.

Bataty i ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i gotuj w osolonej wodzie do miękkości w jednym garnku. Bataty zwykle gotują się szybciej od ziemniaków, więc aby zapobiec ich rozgotowaniu pokrój je w większą kostkę, aniżeli ziemniaki. Ugotowane warzywa odcedź, a następnie ugnieć na puree. Przygotuj fetę, posiekaj drobno świeżą kolendrę.

Do puree dodaj posiekaną kolendrę. Tyle, aby trafić w swój gust. Jednemu wystarczy pół pęczka, ja jednak uwielbiam orzeźwiający smak i aromat kolendry, więc zwykle ląduje w moim puree cały pęczek.

Puree z batatów sposób podania

Dodaj tyle pokruszonej fety, ile Ci się zamarzy. Pamiętaj, że im więcej sera tym lepszy smak puree, jednak wtedy staje się one bardzo sycące. Dodaj do smaku również świeżo zmielony pieprz. Dobrze ugnieć całość, aby Twoje puree stało się aksamitne.

Podawaj posypane pokruszoną fetą i listkami kolendry jako dodatek do dowolnego obiadu. Jednak najlepiej smakuje z daniami kuchni meksykańskiej.


Wypróbuj pyszny przepis na burrito z kurczakiem.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *