Obejrzano: 518
4 0
Czas czytania:1 Minuty, 28 Sekundy

Puree z awokado, na które przedstawiam poniżej przepis to jeden z wielu pomysłów na wykorzystanie tego jednego z najzdrowszych owoców. Samo awokado jest tłuste i oleiste, co niemal automatycznie predysponuje je do przyrządzania z niego wszelkiego rodzaju past i puree. Dodatek ziemniaków do mojego poprawia smak i strukturę całości, bowiem ziemniaki wchłaniają chętnie nadmiar tłuszczu z awokado. Dzięki temu to puree staje się znacznie smaczniejsze i wygodniejsze do jedzenia.


PRZEPIS NA PUREE Z AWOKADO

SKŁADNIKI

awokado (miękkie)[FMP]
2 duże ziemniaki
czosnek
oliwa z oliwek extra vergine
natka pietruszki
sól, pieprz


PUREE Z AWOKADO SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

puree z awokado składniki

2. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Włóż do garnka, zalej zimną wodą i dodaj sól. Następnie obierz 2-3 ząbki czosnku i wrzuć do ziemniaków. Gotuj ziemniaki do miękkości.

grubo posiekany ząbek czosnku na dużym nożu

3. Ugotowane ziemniaki dobrze odcedź i odparuj przez 30 sekund na ogniu. Wstrząśnij nimi, aby stały się puszyste. Następnie dodaj do nich garść posiekanej natki pietruszki.

w garnku znajdują się ugotowane i odcedzone ziemniaki

4. Do ziemniaków dodaj obrane ze skórki awokado. Dodaj sól i nieco świeżo zmielonego pieprzu. Jeżeli chcesz może wcisnąć parę kropli soku z cytryny.

puree z awokado

5. Ugnieć dobrze wszystkie składniki. Teraz wlej do puree łyżkę oliwy z oliwek, no chyba że Twoje puree jest wystarczająco „lejące się”.

puree z awokado

6. Spróbuj puree z awokado. Jeżeli trzeba dopraw ostatecznie do smaku. Ja zwykle dodaję jeszcze trochę czosnku.

grubo posiekany czosnek na nożu

7. Z natką pietruszki postępuj ostrożnie, bo ma bardzo wyrazisty smak. Jeżeli dodasz jej za dużo będzie on dominujący w Twoim puree. Nie rezygnuj z niej jednak, bo to kolejno wspaniałe źródło witamin. Na koniec bardzo dobrze ugnieć wszystko na aksamitne puree.

puree z awokado[/FMP]


PUREE Z AWOKADO PROPOZYCJA PODANIA

Podawaj w temperaturze pokojowej jako dodatek np. do mięsa. Świetnie komponuje się np. z eskalopkami ze zdjęcia (dowiedz się <<jak zrobić eskalopki cielęce>>).

puree z awokado z eskalopkami wieprzowymi


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.