Pulpety w sosie pomidorowym znają wszyscy. Ale ten przepis jest szczególny, ponieważ sposób doprawienia pulpetów oraz sos pomidorowy, który ma szczególny smak tylko z nazwy przypominają doskonale znane nam krajowe pulpety. Jeżeli skorzystacie z mojego przepisu przygotujecie danie, które w Hiszpanii znane jest pod nazwą albondigas. A zatem nie dajcie się zmylić polskojęzycznej nazwie potrawy, bo moje pulpety mają gorący, hiszpański charakter i temperament.


PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM

SKŁADNIKI:

  • 400 gramów wołowiny;
  • 300 gramów wieprzowiny (najlepiej łopatka);
  • 2 łyżki bułki tartej;
  • 1 jajko;
  • natka pietruszki;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 2 duże cebule;
  • listek laurowy;
  • suszone oregano;
  • 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki;
  • pół łyżeczki mielonej, wędzonej papryki;
  • 1 kilogram pomidorów;
  • 2 laski kory cynamonowej;
  • mieszanka przypraw (kolendra, kmin rzymski, czarny pieprz, czosnek, płatki chili);
  • sól, pieprz;

PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

składniki na Pulpety w sosie

2. Zacznij od przygotowania sosu. W tym celu wrzuć drobno pokrojone pomidory do garnka i dodaj: sól, listki laurowe, korę cynamonową, łyżeczkę suszonego oregano, łyżkę oliwy. Duś pomidory na bardzo wolnym ogniu 45 minut.

sos pomidorowy w garnku wraz z przyprawami

3. Mieszankę przypraw w ziarnach upraż na suchej patelni i pozostaw, aby nieco przestygły.

na patelni prażą się suche przyprawy

4. W międzyczasie zmiel mięso i zetrzyj do niego 2 ząbki czosnku i cebulę.

farsz na pulpety w misce

5. Do mięsa dodaj 2 łyżki bułki tartej oraz wbij jajko.

w misce znajduje się mielone mięso oraz bułka tarta i jajko

6. Uprażone wcześniej przyprawy zetrzyj dokładnie w moździerzu i dodaj do mięsa. Posól, popieprz i wrzuć garść posiekanej natki pietruszki.

przygotowywanie farszu na pulpety

7. Na koniec wsyp łyżeczkę mielonej, słodkiej papryki i ewentualnie pół łyżeczki mielonej, wędzonej papryki. Mięso wyrób bardzo dokładnie, a następnie owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

mielone mięso w misce

8. Co jakiś czas mieszaj gotujący się sos i sprawdzaj, czy jest w nim dość płynu. Jeżeli jest go za mało dolej odrobinę wody (nie za dużo) tylko po to, aby pomidory nie przywarły do dna garnka.

UWAGA: Sos pomidorowy powinien być dobrze odparowany. Może to zająć nawet 45 minut.

sos pomidorowy dusi się w garnku

9. Wyjmij mięso z lodówki i formuj zwilżonymi dłońmi malutkie pulpety – mnie wyszło około 40 sztuk.

Pulpety w sosie

10. Pulpety obtocz delikatnie w mące, otrzep jej nadmiar i smaż na dość mocnym ogniu na oliwie, aż ładnie się zrumienią.

małe pulpety smażą się na patelni

11. Jeżeli zrobisz takie małe pulpety, jak ja już po smażeniu będą nadawały się do jedzenia – będą chrupiące i usmażone z zewnątrz, a w środku pozostaną soczyste. Odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

Pulpety w sosie

12. Odlej z patelni, na której smażyło się mięso nadmiar tłuszczu i wrzuć na nią grubo posiekaną dużą cebulę. Smaż ją krótko, aż się zeszkli.

na dużej patelni smaży się grubo posiekana cebula

13. Podsmażoną cebulę wrzuć do garnka z sosem pomidorowym.

domowy sos pomidorowy do pulpetów albondigas

14. Sos zmiksuj – reguluj jego gęstość dopiero po jego zmiksowaniu. Dobrze odparowany sos nie powinien wymagać uzupełnienia płynem. Sos powinien być dość gęsty – zmiksowany przelej z powrotem do garnka.

domowy sos pomidorowy

15. Do zmiksowanego sosu wrzuć usmażone pulpety; potrząsając delikatnie garnkiem spowoduj, aby wszystkie klopsiki pokryły się sosem. Przykryj pokrywką garnek i pozostaw na kilka minut, aż mięso się ogrzeje się od sosu, a całość połączy smakowo. Jeżeli nie musisz nie podgrzewaj dania, bo sos może za bardzo zgęstnieć – dodanie kolejnej porcji płynu zmieni nieodwracalnie jego smak!

Pulpety w sosie pomidorowym


PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM ALBONDIGAS

Koniecznie podawaj z pieczonymi ziemniakami lub domowymi frytkami (jak je zrobić dowiesz się <<TUTAJ>>) i np. pimientos de Padron (jak je przyrządzić dowiesz się <<TUTAJ>>).

Pulpety w sosie pomidorowym albongidas


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *