Pulpety rybne to dobre rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za rybami, jednak od czasu do czasu chcą choćby kawałek ryby zjeść. W takich pulpetach ukryć można bowiem zarówno „niechciane” warzywa, a smak nieco zmienić niedużym kawałkiem aromatycznej wędliny dojrzewającej. Często słyszę, jak Wasze dzieciaki wsuwają takie pulpety nieświadome, że jedzą rybę i warzywa jednocześnie. Teraz pora, aby takie pulpety wcinali przeciwnicy braku mięsa w posiłku. Z przepisu dowiecie się, jak takie osoby przekonać do tychże pulpetów.


PULPETY RYBNE W SOSIE KOPERKOWYM

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów fileta z dorsza bez skóry;
  • 250 gramów brzuszków z łososia;
  • 30 gramów szynki szwarcwaldzkiej;
  • 1,5 litra bulionu jarzynowego lub drobiowego;
  • 2 łyżki bułki tartej;
  • natka pietruszki;
  • pęczek koperku;
  • dymka;
  • 1 duże wiejskie jajko;
  • sól, pieprz;

PULPETY RYBNE W SOSIE KOPERKOWYM PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Pamiętaj, że do zmielenia nie potrzebujesz najdroższych kawałków ryby, wystarczy świeży filet. Brzuszki z łososia zaś są znakomitym nośnikiem tłuszczu, więc znacznie poprawią smak chudego dorsza. Szynka szwarcwaldzka nada bezbłędnego dymnego aromatu pulpetom, a mnóstwo ziół doda gigantyczną porcję witamin do nich.

Pulpety rybne w sosie koperkowym składniki

2. Ryby pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce wraz z szynką (lub boczkiem) szwarcwaldzką.

podzielone na kawałki ryby oraz szynka szwarcwaldzka w trakcie krojenia

3. Posiekaj nieco dymki i dodaj do zmielonej ryby i szynki. Nie dodawaj za dużo dymki, aby nie zdominowała delikatnego przecież smaku ryb.

w misce znajduje się zmielona ryba

4. Posiekaj dość sporo koperku i natki pietruszki i również dodaj do ryb i szynki. Im więcej, tym lepiej.

siekanie natki pietruszki oraz świeżego koeprku

5. Wbij do masy 1-2 jajka, dodaj sól oraz świeżo zmielony pieprz oraz 1-2 łyżki bułki tartej.

przyprawianie pulpetów rybnych

6. Wymieszaj dokładnie masę. Ja zawsze w takim momencie smażę jednego małego pulpeta, aby sprawdzić, czy całość jest odpowiednio doprawiona. Jeśli tak jest owiń miską z masą folią spożywczą i wstaw do lodówki, aby masa nieco stężała. Dzięki temu klopsy będzie się lepiej formowało i smażyło.

Pulpety rybne w sosie koperkowym

7. Z masy formuj pulpety o wadze około 50 gramów każdy.

formowanie pulpetów rybnych

8. Okrągłe pulpety rybne wrzuć do zagotowanego bulionu.

klopsik rybny na dłoni

9. Pulpety rybne gotuj (a w zasadzie parz) około 5 minut.

gotowanie pulpetów rybnych

10. Ugotowane pulpety rybne wyjmij na talerz, a na bazie bulionu w którym sie gotowały przygotuj <<SOS KOPERKOWY>>.

Pulpety rybne w sosie koperkowym

11. Pulpety rybne włóż do garnka z sosem koperkowym, aby się zagrzały.

Pulpety rybne w sosie koperkowym

12. W międzyczasie ugotuj dodatki do dania np. ziemniaki, marchewkę i fasolkę szparagową.

w garnku gotują się warzywa


PULPETY RYBNE W SOSIE KOPERKOWYM

Podawaj w sosie koperkowym w towarzystwie gotowanych warzyw. To naprawdę działa na niejadków.

Pulpety rybne w sosie koperkowym


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *