Pstrąg zawojski to duma, jak sama nazwa wskazuje – Zawoi. Zawoja to najdłuższa wieś w Polsce. Prowadzą stąd szlaki na Babią Górę i kilka innych interesujących szczytów Beskidu Żywieckiego. Tutaj też jadam od wielu lat najsmaczniejszego pstrąga. Od wielu, wielu lat małe gospodarstwo hoduje we własnych połączonych ze strumykiem stawach pstrągi i jesiotry. Tuż obok stawów znajduje się maleńki lokal gastronomiczny, w którym oferowane są dania ze świeżych ryb ze stawu, przygotowywane na bieżąco.
PSTRĄG ZAWOJSKI NAJLEPSZY SMAŻONY
Najlepszy oczywiście jest pstrąg smażony na maśle, ale w ofercie jest również pstrąg wędzony (oczywiście również wędzony na miejscu – jak przyrządzić pyszną sałatkę z niego dowiesz się <<TUTAJ>> ), rybne pasty do chleba, pstrąg w occie, jesiotr, jesiotr wędzony, kiełbasy z pstrąga i jesiotra itp.. Często spotyka się tutaj osoby prywatne specjalnie przyjeżdżające z daleka po tutejsze pstrągi. Zaopatrują się tu w świeże ryby również restauracje. W sezonie letnim otwarte codziennie, poza sezonem jedynie w weekendy.
DOSKONAŁY WĘDZONY
Dom, w którym prowadzona jest sprzedaż znajduje się obok potoku; są tam też ławeczki, by przy szumie strumyczka móc konsumować pyszne ryby. Ja potrafię w wolny dzień specjalnie wybrać się do Zawoi tylko po to, żeby zjeść smażonego pstrąga. Ale tylko tutaj, nigdzie indziej. I nie zdarzyło się jeszcze nigdy, aby ktokolwiek, kogo tutaj przywiozłem po raz pierwszy nie kończył posiłku stwierdzeniem „ja tu jeszcze przyjadę nie raz”.
Dojazd do "pstrąga zawojskiego" jest dobrze oznakowany. Po prostu jedź główną drogą do momentu, aż zobaczysz stosowny znak.
Siedząc na małej ławeczce i wsłuchując się w szum strumyka w Zawoi można zjeść najlepszego na południu Polski smażonego lub wędzonego pstrąga.
Gdy dobrze trafisz ujrzysz piękny i smakowity widok wyjeżdżających z wędzenia ryb. Co za aromat - czy jeszcze ciepła wędzona ryba nie jest najwyższej klasy smakołykiem?
Dojeżdżając na miejsce należy wejść do domu, a tam udać się do lady.
Pstrąg zawojski to nie tylko ryba w czystej postaci, ale również np. kiełbasa z pstrąga i jesiotra, czy też ryba opiekana.
Jesiotr wędzony również jest wart tutaj uwagi. Są również pasztet z pstrąga oraz masło z pstrągiem, kawiorem z pstrąga i czosnkiem niedźwiedzim.
A może masz ochotę na pstrąga w kawałkach albo mielonego w kwasie mlekowym zatopionych? Proszę uprzejmie.
Kupisz tutaj nawet serki górskie, oczywiście lokalne. Świeże. Smaczne.
Moja ulubiona część sklepu - z pastami z pstrąga. Coś takiego na kanapce smakuje niepowtarzalnie.
Jest i nasz bohater - pstrąg wędzony. Niewiarygodnie smaczny, świetnie uwędzony, zawsze świeży. Jeżeli będziesz mieć szczęście dostaniesz takiego dopiero co uwędzonego, jeszcze ciepłego ...
Piękny i niewiarygodnie pyszny. Aż ocieka...
Jest i nasz główny bohater - pstrąg smażony w głębokim tłuszczu. Zaręczam, że nie da się zjeść jedynie głowy i kręgosłupa. Zarówno ości, jak i skóra chrupią, aż miło i znikają w całości nie raniąc podniebienia.
W dodatku to otoczenie... i szum strumyka. Komplet na "dychę".
Chlubą tego miejsca jest bez wątpienia pstrąg smażony. Czyż ten pstrąg nie wygląda smakowicie ?