Kasza gryczana z dorszem i cukinią

Ugotowana kasza gryczana podana z przesmażoną dymką i cukinią podana z wędzonym dorszem

Kasza gryczana z dorszem to naprawdę szybkie i banalne w przygotowaniu danie. Danie to zapewni Ci wszystkie składniki niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. A mówiąc mniej naukowo to po prostu smaczny i zdrowy posiłek. Czasami tak zwyczajnie, po prostu lubię coś takiego zjeść. Może nie wykwintnie, ale prosto, zdrowo i pożywnie. Ważne, aby ryba wędzona (w tym wypadku dorsz wydaje się najlepszym rozwiązaniem, ale jeśli wolisz inną rybę to użyj innej) miała temperaturę pokojową. Będzie zdecydowanie lepiej smakować i współgrać w ciepłą kaszą.

Składniki

150 gramów palonej kaszy gryczanej;
dorsz wędzony
1 cukinia;
1 mała cebula;
dymka;
sól, pieprz;

Kasza gryczana z dorszem przepis

Zacznijmy od zagotowania wody. Wody powinno być objętościowo dwa razy więcej niż kaszy. Gdy woda się zagotuje lekko ją posól i wrzuć do niej 150 gramów palonej kaszy gryczanej (dowiedz się dlaczego warto jeść kasze). Gotuj kaszę około 10 minut, aż woda prawie w całości odparuje. Wtedy zgaś gaz pod garnkiem, przykryj go i pozostaw kaszę na gazie, na którym się gotowała, po to aby wchłonęła resztę wody i napęczniała.

Pozostałe składniki dania to połowa pokrojonej w małą kostkę cukinii, mała cebula posiekana w drobną kosteczkę, garść posiekanej dymki i, oczywiście, wędzony dorsz. Zamiast cebuli możesz użyć cebulki od dymki albo szalotki wszystko zależy od pory roku, w jakiej to danie przygotowujesz.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy i wrzuć cebulę. Dodaj od razu szczyptę ulubionej przyprawy, jest to opcja. Smaż do zeszklenia się cebuli. Następnie dodaj cukinię i smaż kilka minut, aż stanie się „al dente” (gdy tłuszczu będzie za mało możesz wlać łyżkę wody zamiast dolewać oliwy, której cukinia wchłonie każdą ilość).

Kasza gryczana z dorszem propozycja podania

Wyłącz gaz pod patelnią; wrzuć kaszę na patelnię. Dodaj posiekaną dymkę i dopraw do smaku solą i pieprzem (jeśli potrzeba). Na koniec dodaj do dania wędzonego dorsza. Podawaj w temperaturze pokojowej.


Wypróbuj smaczny przepis na kasza z mięsem i szpinakiem.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *