Kanapki na imprezę

Kanapki na imprezę przygotowane na białym i ciemnym pieczywie, a obłożyłem je plastrami salami, sardynkami z puszki, gotowanymi jajkami, pomidorem, ogórkiem, papryką i innymi chrupiącymi warzywami.

Kanapki idealne na imprezę przygotowałem na białym i ciemnym pieczywie, a obłożyłem je plastrami salami, sardynkami z puszki, gotowanymi jajkami, pomidorem, ogórkiem, papryką a także innymi chrupiącymi warzywami. Szczerze powiedziawszy takie kanapki jemy z Asią raz na czas na kolację. A dlaczego tylko raz na czas? Ano właśnie dlatego, że smakują wybornie. A wtedy trudno powstrzymać łakomstwo i kanapki znikają w tempie ekspresowym. Niezależnie od tego ile kanapek przygotujemy, zawsze znikają wszystkie. Trzeba przyznać, że dużo prawdy jest w powiedzeniu, że je się również oczami. Jeśli masz przed sobą tak cudownie kolorowe jedzenie, nie można się powstrzymać. Inna sprawa, że przygotowanie takich kanapek to świetny sposób na zutylizowanie pozostałości w lodówce.

Składniki

bułka wrocławska
pszenna bagietka z mąki pełnoziarnistej
dwa wiejskie jajka
puszka sardynek w oliwie
salami węgierskie
duży pomidor
świeży ogórek
papryka zielona
dymka
twarożek
masło lub serek do smarowania
kawior z pstrąga lub inny
sól
pieprz

Przepis na kanapki na imprezę

Ugotuj jajka na twardo i pozostaw do przestygnięcia. Obierz ze skorupek dopiero wtedy kiedy już będą przestudzone, wtedy skorupki powinny łatwo odejść od jajka i uzyskasz docelowo ładne plasterki. A przecież o to również chodzi w tych kanapkach, żeby oprócz tego, że są pyszne były również ładne.

Pieczywo pokrój na kromki. Każdą z kromek posmaruj niewielką ilością masła albo serka do smarowania, ewentualnie Twoją ulubioną pastą do pieczywa. Możesz też posmarować kromki majonezem, jeśli lubisz. Raczej odradzałbym smalczyk ze skwarkami, chociaż bardzo go lubię do tych kanapek raczej nie będzie pasował. Pokrój w plasterki pomidora, ogórka i jajka, natomiast paprykę pokrój w małe paski. Odcedź sardynki z oliwy, a następnie osusz dobrze na ręcznikach papierowych.

Nakładaj poszczególne składniki na kromki świeżego pieczywa według upodobania. Możesz zrobić identyczne kanapeczki, lub komponować je różnorodnie. Ozdabiaj kleksami kawioru z pstrąga, majonezu, gałązkami dymki lub szczypiorku, natką pietruszki. Pełna dowolność.


Wypróbuj również przepis na kanapka z salami i czosnkiem.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *