Jajka faszerowane łososiem wędzonym na zimno

Jajka faszerowane łososiem czyli masą z roztartych żółtek jajek z dodatkiem musztardy, majonezu i zmiksowanego łososia wędzonego.

Jajka faszerowane łososiem można podać na każdą okazję. I bez okazji również. Jajka uwielbiam i jadam pod każdą postacią. Uważam, że powinny być jednym z podstawowych składników odżywczych diety każdego człowieka. Dzisiaj proponuję jajka faszerowane łososiem na zimno wędzonym. Takie jajka są delikatne w smaku, a dzięki zmiksowaniu farszu również puszyste i rozpływają się w ustach podczas jedzenia. Faszerowane jajka najlepiej podawać lekko schłodzone, ale nie za zimne. Jajka nie powinny jednak stać za długo na wierzchu ze względów oczywistych. Zwykle jednak nigdy nie stoją zbyt długo, bo znikają błyskawicznie.

Składniki

5 dużych, wiejskich jajek;
200 gramów wędzonego na zimno łososia;
Twoja ulubiona musztarda;
majonez;
pęczek koperku;
pieprz;

Przepis na jajka faszerowane łososiem

Ugotuj 5 jajek, najlepiej takich od wiejskiej kury (poznaj 10 powodów dla których warto jeść jajka). Ugotowane jajka zalej zimną wodą i pozostaw aby ostygły.

Podstawą farszu jest oczywiście dobrej jakości świeży łosoś wędzony na zimno. Ja kupiłem kawałek 200 gramowy, oczywiście można dać więcej (wtedy farsz będzie jeszcze bardziej wyrazisty).

Z kawałka łososia odkrój 3 cieniutkie plasterki i odłóż na bok (posłużą do dekoracji jajek). Resztę łososia pokrój w mniejsze kawałki. Pęczek aromatycznego koperku umyj pod bieżącą wodą i osusz.

Małe kawałki łososia przełóż do malaksera i zmiksuj na gładką, jednolitą masę.

Przestudzone jajka obierz ze skorupek, a następnie przekrój delikatnie wzdłuż na połówki. Wyjmij z każdej połówki żółtka i przełóż do miski. Do miski z żółtkami dodaj 1 łyżeczkę musztardy (ostra, łagodna, miodowa, jaką preferujesz), 2 łyżeczki majonezu i sporo pieprzu. Ugnieć wszystko widelcem, aby uzyskać jednolitą, gładką masę.

Do masy z żółtek dodaj zmiksowanego łososia oraz posiekany koperek. Wymieszaj i dopraw ostatecznie do smaku. Następnie przygotowanym farszem wypełnij nieckę po żółtkach w każdej połówce białek. Na wierzch każdej połówki jajka nałóż odrobinę łososia z plasterków odkrojonych na wstępie.

Jajka faszerowane łososiem propozycja podania

Podawaj lekko schłodzone z cytryną, której sokiem skrop jajko tuż przed konsumpcją.


Wypróbuj przepis i dowiedz się jak smakuje sałatka makaronową z łososiem.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *