Przekąska z kurczaka, jaką Wam dzisiaj prezentuję to świetna sprawa. Łatwa w przygotowaniu idealnie nada się na stół podczas imprezy, czy tez wspólnego oglądania np. meczu. Zamiast objadać się słonymi orzeszkami, czy też tłustymi czipsami lepiej zrobić właśnie taka przekąskę i zajadać do woli. Solo albo z dowolnym sosem. Do tego wielka micha warzyw w postaci dowolnej sałatki i et voilla. Ważne, by zakupić kurczaka wiejskiego, a nie najtańszego brojlera, który świeci wieczorem mocniej od lampy. Świeży olej do smażenia, delikatna bułka tarta, jajko do panierki również wiejskie. Mnie taki fast food bardzo odpowiada.


PRZEKĄSKA Z KURCZAKA

SKŁADNIKI:

  • 2 piersi z wiejskiego kurczaka;
  • 2 wiejskie jajka;
  • drobno mielona bułka tarta;
  • mąka pszenna lub kukurydziana;
  • chrzan tarty (opcja);
  • 1 litr oleju rzepakowego do smażenia;
  • sól pieprz;

PRZEKĄSKA Z KURCZAKA PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Mięso umyj i dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Następnie krój piersi w poprzek w bardzo cienkie plasterki o grubości około 3-4 milimetrów. Właśnie tak, takie cienkie. Przekonasz się, że to ma sens. A skoro plasterki kurczaka są tak cienkie nawet nie myśl o ich rozbijaniu.

krojenie piersi z kurczaka na plasterki

2. Plasterki kurczaka posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

pokrojone kawałki z kurczaka obsypane solą i pieprzem

3. Kurczaka obtocz w mące strzepując jej nadmiar. W drugiej misce rozbełtaj jajka.

obtoczone w mące kawałki piersi z kurczaka

4. Jeżeli szukasz mocnych wrażeń to do rozbełtanych jajek dodaj solidną porcję startego chrzanu.

dodawanie startego chrzanu do rozbełtanego jajka

5. Obtaczaj kawałki kurczaka najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.

panierowanie w bułce tartej kawałków kurczaka

6. W głębokiej patelni albo w garnku rozgrzej olej, a następnie wrzuć panierowane kawałki kurczaka.

smażenie mięsa w głębokim tłuszczu

7. Plasterki kurczaka są bardzo cienkie, więc ich usmażenie (z obu stron) nie powinno trwać dłużej, aniżeli plus minus 3 minuty.

rumiane kawałki kurczaka w tłuszczu na patelni

8. Usmażonego kurczaka wyjmij z patelni łyżką cedzakową, a następnie wrzucaj od razu nowe panierowane kawałki kurczaka.

wyjmowanie usmażonego mięsa łyżką cedzakową

9. Kurczaka odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

przekąska z kurczaka


PRZEKĄSKA Z KURCZAKA

Podawaj na dużym talerzu wszystkie usmażone kawałki. Obok postaw dowolne sosy, miskę z <<SAŁATKĄ WARZYWNĄ>> lub pokrojonymi warzywami oraz cząstki cytryny do skropienia mięsa. Uwaga: uzależnia, jak diabli.

przekąska z kurczaka

Zapraszam również na fenomenalną ZUPĘ ze świeżych GRZYBÓW przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *