Przecier pomidorowy taki domowy ma tę zaletę, że po pierwsze wiesz co jesz, a po drugie zawsze możesz doprawić go według własnego smaku. W tym przepisie proponuję doprawić go tak, aby jak najbardziej zbliżyć się do smaku Grecji, czyli świetna oliwa i suszone oregano w roli głównej. Oczywiście jeżeli przygotowujesz przecier do bieżącego użycia zrób go odpowiednio mniej i dopraw znacznie intensywniej. Jeżeli przygotowujesz przecier pomidorowy na zimę dopraw go łagodniej, aby móc ostatecznie doprawić go potem do konkretnych dań.


PRZECIER POMIDOROWY W STYLU GRECKIM

SKŁADNIKI:

  • 5 kilogramów bardzo dojrzałych pomidorów (najlepiej Lima);
  • łyżka suszonego oregano;
  • łyżeczka mielonego pieprzu;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 2 łyżki oliwy extra vergine;
  • dwie łyżeczki miodu;

PRZECIER POMIDOROWY PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj 5 kilogramów bardzo dojrzałych pomidorów; najlepszy gatunek na przecier to moim zdaniem Lima. Jeżeli pomidory nie są jeszcze dość dojrzałe pozostaw je w osobnym pomieszczeniu pod przykryciem przez 1-2 dni. Z podanej ilości pomidorów uzyskasz około 3 litrów przecieru. Oczywiście ma to sens, gdy robisz przecier na zimę, w przeciwnym wypadku zrób go odpowiednio mniej.

świeże pomidory w koszyku

2. Pomidory ponacinaj lekko na obu końcach, włóż je do garnka, zalej wrzątkiem, a po minucie przelej zimną wodą. Następnie zdejmij z nich skórkę.

pomidory pozbawione skórek w dużym garnku

3. Pomidory zmiksuj w malakserze (lub na ręcznej tarce), przełóż do dużego garnka i gotuj na średnim ogniu 30-45 minut od momentu zagotowania, aż woda z pomidorów w dużej części odparuje (czas odparowania zależy od gatunku pomidorów).

przygotowywanie sosu pomidorowego

4. Pora doprawić przecier: dodaj 1 łyżkę suszonego oregano.

doprawianie sosu pomidorowego

5. Dodaj łyżeczkę mielonego pieprzu.

gotowanie pomidorów na przecier

6. Dodaj łyżeczkę soli.

robienie sosu pomidorowego ze świeżych pomidorów

7. Wlej do przecieru 2 łyżki oliwy extra vergine.

Przecier pomidorowy w stylu greckim

8. Jeżeli trzeba dodaj również dwie łyżeczki miodu (gdy sos jest zbyt kwaśny). Gotuj przecier jeszcze około 5 minut.

Przecier pomidorowy w stylu greckim

9. Gotowy przecier nakładaj do dobrze wyparzonych słoików. Każdy z nich dobrze zakręć i wstaw do garnka z wrząca wodą. Trzymaj słoiki w garnku na minimalnym ogniu około 20 minut.

pasteryzowanie w słoikach przecieru pomidorowego


PRZECIER POMIDOROWY W STYLU GRECKIM

Wyjmij słoiki z garnka, ułóż dnem do góry na ściereczce, następnie przykryj dobrze drugą ściereczką i pozostaw na noc. Na drugi dzień słoiki z gotowym przecierem przenieś do chłodnego pomieszczenia. W zimie taki domowy przecier pomidorowy będzie doskonałym dodatkiem do wielu dań.

Przecier pomidorowy w stylu greckim

Spróbuj również mojego sosu pomidorowego w stylu włoskim kliknij <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *