Prosta zupa jarzynowa to idealne rozwiązanie na „dzień po” albo po prostu na poweekendowy obiad. Zasada jej przygotowania jest prosta. Oto trzeba otworzyć lodówkę i wyjąć to, co w niej zalega. Zakładam, że zgodnie z moją sugestią zawsze masz również choćby 500 ml zamrożonego wywaru jarzynowego albo drobiowego. Po niedzieli może Ci także zostać trochę rosołu z niedzielnego obiadu, który jak najbardziej nada się na Twoją zupę. Jeżeli nie masz to nic straconego. Ugotujesz zupę „na gwoździu. Podążaj proszę nie tyle za moim przepisem, ile za tokiem myślenia. Jeśli „załapiesz” nie straszne Ci będzie przygotowanie zupy nawet wtedy, gdy będziesz myśleć że nie masz w domu nic na obiad.


PROSTA ZUPA JARZYNOWA

SKŁADNIKI

500 ml wywaru drobiowego lub jarzynowego;[FMP]
kilka plastrów surowego wędzonego boczku;
kilka dużych pieczarek;
duża garść fasolki szparagowej;
2 duże ziemniaki;
1 duża cebula;
kawałek selera korzeniowego;
1 marchewka;
suszony cząber;
słodka mielona papryka;
gęsta kwaśna śmietana;
pęczek koperku;
garść makaronu orzo (w kształcie ryżu);
sól, pieprz;


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

prosta zupa jarzynowa składniki

2. Seler i marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę. Pieczarki pokrój w kawałki, a ziemniaki w niedużą kostkę.

krojenie warzyw na zupę

3. Rozgrzej oliwę na patelni i przesmaż boczek z cebulą.

na patelni smaży się pokrojona cebula i boczek

4. Wrzuć na patelnię pieczarki. Lekko je posól, aby puściły wodę i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Smaż chwilę, aż lekko się zrumienią.

smażenie pokrojonych pieczarek

4. Fasolkę szparagową pozbaw końcówek, pokrój na małe kawałki i wrzuć na patelnię do pieczarek.

smażenie pieczarek i fasolki szparagowej

5. Przełóż przesmażone warzywa do garnka z gotującym się wywarem. Dodaj od razu marchewkę, seler i ziemniaki.

gotowanie zupy jarzynowej

6. Jeżeli trzeba dolej do zupy tyle gorącej wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Dodaj sól, pieprz, suszony cząber i gotuj na wolnym ogniu 15 minut.

prosta zupa jarzynowa

7. Wsyp do zupy 1 kopiatą łyżeczkę słodkiej mielonej papryki.

prosta zupa jarzynowa

8. Dodaj do zupy garść makaronu orzo i gotuj zupę jeszcze kilka minut, aż makaron zmięknie.

prosta zupa jarzynowa

9. Dopraw zupę, jeżeli tego wymaga. Zahartuj 2 łyżki śmietany zupą, a następnie wlej ją do garnka z zupą. Zagotuj.

podbijanie zupy śmietaną[/FMP]

10. Wyłącz gaz pod garnkiem. Posiekaj pęczek koperku i wrzuć do zupy.

prosta zupa jarzynowa


PROSTA ZUPA JARZYNOWA

Podawaj z kromką świeżego pieczywa.

prosta zupa jarzynowa


Przygotuj także KOTLETY z INDYKA przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *