Prosta zupa jarzynowa to idealne rozwiązanie na „dzień po” albo po prostu na poweekendowy obiad. Zasada jej przygotowania jest prosta. Oto trzeba otworzyć lodówkę i wyjąć to, co w niej zalega. Zakładam, że zgodnie z moją sugestią zawsze masz również choćby 500 ml zamrożonego wywaru jarzynowego albo drobiowego. Po niedzieli może Ci także zostać trochę rosołu z niedzielnego obiadu, który jak najbardziej nada się na Twoją zupę. Jeżeli nie masz to nic straconego. Ugotujesz zupę „na gwoździu. Podążaj proszę nie tyle za moim przepisem, ile z tokiem myślenia. Jeśli „załapiesz” nie straszne Ci będzie przygotowanie zupy nawet wtedy, gdy będziesz myśleć że nie masz w domu nic na obiad.


PROSTA ZUPA JARZYNOWA

SKŁADNIKI:

  • 500 ml wywaru drobiowego lub jarzynowego;
  • kilka plastrów surowego wędzonego boczku;
  • kilka dużych pieczarek;
  • duża garść fasolki szparagowej;
  • 2 duże ziemniaki;
  • 1 duża cebula;
  • kawałek selera korzeniowego;
  • 1 marchewka;
  • suszony cząber;
  • słodka mielona papryka;
  • gęsta kwaśna śmietana;
  • pęczek koperku;
  • garść makaronu orzo (w kształcie ryżu);
  • sól, pieprz;

PROSTA ZUPA JARZYNOWA PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

prosta zupa jarzynowa składniki

2. Seler i marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę. Pieczarki pokrój w kawałki, a ziemniaki w niedużą kostkę.

krojenie warzyw na zupę

3. Rozgrzej oliwę na patelni i przesmaż boczek z cebulą.

na patelni smaży się pokrojona cebula i boczek

4. Wrzuć na patelnię pieczarki. Lekko je posól, aby puściły wodę i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Smaż chwilę, aż lekko się zrumienią.

smażenie pokrojonych pieczarek

4. Fasolkę szparagową pozbaw końcówek, pokrój na małe kawałki i wrzuć na patelnię do pieczarek.

smażenie pieczarek i fasolki szparagowej

5. Przełóż przesmażone warzywa do garnka z gotującym się wywarem. Dodaj od razu marchewkę, seler i ziemniaki.

gotowanie zupy jarzynowej

6. Jeżeli trzeba dolej do zupy tyle gorącej wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Dodaj sól, pieprz, suszony cząber i gotuj na wolnym ogniu 15 minut.

prosta zupa jarzynowa

7. Wsyp do zupy 1 kopiatą łyżeczkę słodkiej mielonej papryki.

prosta zupa jarzynowa

8. Dodaj do zupy garść makaronu orzo i gotuj zupę jeszcze kilka minut, aż makaron zmięknie.

prosta zupa jarzynowa

9. Dopraw zupę, jeżeli tego wymaga. Zahartuj 2 łyżki śmietany zupą, a następnie wlej ją do garnka z zupą. Zagotuj.

podbijanie zupy śmietaną

10. Wyłącz gaz pod garnkiem. Posiekaj pęczek koperku i wrzuć do zupy.

prosta zupa jarzynowa


PROSTA ZUPA JARZYNOWA

Podawaj z kromką świeżego pieczywa.

prosta zupa jarzynowa


Przygotuj także KOTLETY z INDYKA przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *