Obejrzano: 752
8 0
Czas czytania:1 Minuty, 35 Sekundy

Prosta zupa fasolowa jest propozycją łatwą do przygotowania i dającą dużą frajdę przy jej konsumpcji. Mam kilka przepisów na fasolówki bez mięsnej bazy, jednak nie da się ukryć że mięsne wersje zup fasolowych smakują naprawdę wyśmienicie. Bazą mojej prostej zupy fasolowej jest właśnie żeberko wędzone, które kupiłem u rzeźnika. Powiem, że nieczęsto mam szczęście kupić tak wspaniale i prawdziwie uwędzone żeberko, nic zatem dziwnego że zupa wyszła znakomicie. Szukajcie rzeźnika, kupujcie tylko prawdziwie wędzone wyroby. Różnicę odczujecie błyskawicznie.


PROSTA ZUPA FASOLOWA PRZEPIS

SKŁADNIKI

żeberko wędzone wieprzowe o wadze około 500 gramów[FMP]
200 gramów świeżej fasolki (suszonej nieco mniej)
1 duży ziemniak
dwie marchewki
pietruszka
seler (korzeń z nacią)
suszony majeranek
suszony cząber
3-4 kulki ziela angielskiego
1-2 liście laurowe
sól, pieprz


PROSTA ZUPA FASOLOWA SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

składniki na zupę fasolową

2. Włóż do garnka żeberko, marchewkę, seler, pietruszkę, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Wsyp po łyżeczce suszonego cząbru i majeranku. Następnie wlej do garnka litr wody i gotuj wędzonkę do miękkości (około godziny).

w garnku gotuje się żeberko wędzone

3. W międzyczasie przygotuj fasolkę, ziemniaka pokrój w drobną kostkę, oczyść korzeń selera.

fasolka w durszlaku

4. Marchewkę oraz selera zetrzyj na dużych oczach tarki. Będą smacznym dodatkiem do Twojej zupy fasolowej.

starte warzywa na talerzu

5. Gdy żeberko wędzone jest już miękkie wyłóż je na talerz i pozostaw, aby nieco przestygło. Pozostały wywar przecedź przez sito.

ugotowane żeberko wędzone

6. Do arcypysznego wywaru z wędzonki wrzuć fasolkę, a następnie gotuj zupę około 10 minut na średnim ogniu.

prosta zupa fasolowa

7. Teraz wrzuć do zupy starte warzywa oraz ziemniaki.

blank

8. Na koniec dopraw zupę solą, pieprzem, cząbrem i majerankiem według uznania. Następnie gotuj zupę do uzyskania miękkości fasolki (kolejne 10-15 minut).

prosta zupa fasolowa[/FMP]

9. Gdy prosta zupa fasolowa jest gotowa oddziel mięso od kości żeberka, drobno je pokrój i dodaj do zupy. Rewelacja.

ugotowane żeberko wędzone


PROSTA ZUPA FASOLOWA SPOSÓB PODANIA

Najlepiej smakuje podana na drugi dzień po przygotowaniu. Porządna kromka wiejskiego chleba wzbogaci posiłek.

prosta zupa fasolowa


Wypróbuj również inny <<przepis na fasolówkę>>.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.