Prosta zupa fasolowa na żeberku wędzonym

Prosta zupa fasolowa przygotowana na bazie żeberka wędzonego z dodatkiem startych warzyw i przypraw.

Prosta zupa fasolowa jest propozycją łatwą do przygotowania i dającą dużą frajdę przy jej konsumpcji. Mam kilka przepisów na fasolówki bez mięsnej bazy, jednak nie da się ukryć że mięsne wersje zup fasolowych smakują naprawdę wyśmienicie. Konkretnie to bazą mojej prostej zupy fasolowej jest żeberko wędzone, które kupiłem u rzeźnika. Powiem, że nieczęsto mam szczęście kupić tak wspaniale i prawdziwie uwędzone żeberko, nic zatem dziwnego że zupa wyszła znakomicie. Szukaj rzeźnika, kupuj tylko prawdziwie wędzone wyroby. Różnicę odczujesz błyskawicznie.

Składniki

żeberko wędzone wieprzowe o wadze około 500 gramów
200 gramów świeżej fasolki (suszonej nieco mniej)
1 duży ziemniak
dwie marchewki
pietruszka
seler (korzeń z nacią)
suszony majeranek
suszony cząber
3-4 kulki ziela angielskiego
1-2 liście laurowe
sól, pieprz

Prosta zupa fasolowa przepis

Włóż do garnka żeberko, marchewkę, seler, pietruszkę, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, a także pieprz. Wsyp po łyżeczce suszonego cząbru i majeranku. Następnie wlej do garnka litr wody i gotuj wędzonkę do miękkości (około godziny).

Podczas gdy żeberko się gotuje przygotuj fasolkę, ziemniaka pokrój w drobną kostkę, oczyść korzeń selera. Marchewkę oraz selera zetrzyj na dużych oczach tarki. Będą smacznym dodatkiem do Twojej zupy fasolowej.

Gdy żeberko wędzone jest już miękkie wyłóż je na talerz i pozostaw, aby nieco przestygło. Pozostały wywar przecedź przez sito. Do arcypysznego wywaru z wędzonki wrzuć fasolkę, a następnie gotuj zupę około 10 minut na średnim ogniu. Teraz wrzuć do zupy starte warzywa oraz ziemniaki.

Prosta zupa fasolowa sposób podania

Dopraw zupę solą, pieprzem, cząbrem i majerankiem według uznania. Następnie gotuj zupę do uzyskania miękkości fasolki (kolejne 10-15 minut ). Gdy prosta zupa fasolowa jest gotowa oddziel mięso od kości żeberka, drobno je pokrój i dodaj do zupy. Rewelacja. Najlepiej smakuje podana na drugi dzień po przygotowaniu. Porządna kromka wiejskiego chleba wzbogaci posiłek.


Wypróbuj również inny przepis na fasolówkę oraz dowiedz się jak smakuje zupa fasolowa z warzywami przygotowana na boczku wędzonym


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *