Prawdziwe węgierskie leczo jest bardzo często masakrowane przez całą rzeszę „kucharzy”. Rozgrzeszając ich trochę przyznać trzeba, że w restauracjach na Węgrzech trudno jest leczo w karcie menu znaleźć. Szczególnie, gdy mówimy o miejscach turystycznych. Tu dominują perkelty i zupa gulaszowa. Są również wszelkiego typu dania mięsne (w tym z dziczyzny), lecz o leczo raczej nikt nie pyta. Bo któż mając w zanadrzu flagowe mięsne dania węgierskie zamówi po prostu leczo, czyli bardzo gęstą warzywną papkę. Na mojej stronie znajdziecie już przepis na <<LECZO>> – ten poniższy różni się w zasadzie jedynie dodatkowym przesmażeniem kiełbasy i papryki przed ich dalszą obróbką. W obu przypadkach węgierskie leczo według oryginalnego przepisu jest po prostu nieziemskie.


WĘGIERSKIE LECZO SKŁADNIKI

5-7 sztuk białej, podłużnej papryki;
50 gramów wędzonej słoniny (najlepiej z mangalicy);

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 7 dni za 10 PLN

lub

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 20 PLN

lub

⇒Zakup abonament z dostępem do wszystkich przepisów kulinarnych na 90 dni za 50 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 7 dni za 10,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu.

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 50,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy
Anuluj


PRAWDZIWE WĘGIERSKIE LECZO ORYGINAŁ

Podawaj z białym pieczywem. To znakomite danie z charakterem. No to kto reflektuje na miskę prawdziwego, węgierskiego leczo?

węgierskie leczo


2 thoughts on “Prawdziwe WĘGIERSKIE LECZO oryginał”

  1. Dzięki za komentarz. Użyta przeze mnie kiełbasa jest oryginalną węgierską, dokładnie taką, jakiej używają do leczo Węgrzy. Że się nie rozlatuje to chyba widać na zdjęciach 😉 Poza tym zawsze jest wybór, można dać inną, o czym zresztą piszę w przepisie. Co do patelni i naczyń generalnie zgadzam się, że patelnie z różnymi powłokami są gorsze, aniżeli te żeliwne, czy np. naczynia gliniane. Prawda jest jednak taka, że mieć wybór jest dobrze. Ja używam zamiennie patelni w zależności od rodzaju dania, które przyrządzam. Np. na patelni metalowej, jakiej używa się w gastronomii wychodzi genialny sos, dzięki temu ze smażone na niej mięso lekko przywiera na początku. Znacznie jednak lepiej jest smażyć na patelni z powłoką mięso delikatne i np. panierowane. Poza tym nie czarujmy się, żeliwo jest ciężkie, a przede wszystkim trzeba o nie dbać regularnie, a nie każdemu się chce 😉 pozdrawiam

  2. Wszysto fajnie tylko ze taka kiełbasa sie nie nadaje ani zadna inna do smazenia gdyz jest tam zbyt duzo chemii (wypelniaczy i Bog wie czego) i toto sie wcale nie smazy tylko rozlatuje .Patelnia jesli juz to tylko zeliwna bez zadnej chemicznej powloki .
    No i ma byc tlusto 🙂 (tluszcz zwierzecy nie szkodzi a wrecz przeciwnie ,nie tyje sie tez od niego a od weglowodanow oraz tluszczy trans(duza zawartosc np w olejach roslinnych i margarynach)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *