Potrawka cielęca z warzywami, na którą przepis Wam przedstawiam poniżej zadowoli gusta każdego. Jest w niej delikatna cielęcina, ale i mnóstwo warzyw. Jest pyszny śmietanowo cytrynowy sos, który smakowicie komponuje się z serwowanym do dania makaronem żytnim. Kruchym, bardzo charakterystycznym, zdecydowanym w smaku.  W moim przepisie używam warzyw mrożonych ze względu na porę roku. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby w ciągu roku do przygotowania tego dania używać warzyw  sezonowych. Najlepiej takich, jakie akurat macie w lodówce.


POTRAWKA CIELĘCA Z WARZYWAMI

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów chudej cielęciny;
  • opakowanie warzyw mrożonych (kalafior, brokuł, marchewka);
  • kawałek włoskiej kapusty;
  • kawałek pora;
  • pęczek koperku;
  • cytryna;
  • czerwona papryczka chilli;
  • słodka śmietanka;
  • 100 gramów makaronu żytniego;
  • suszone zioła prowansalskie;
  • sól;
  • biały pieprz;

POTRAWKA CIELĘCA Z WARZYWAMI PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Potrawka cielęca z warzywami

2. Mięso pokrój w kostkę wielkości jaką lubisz, posól i posyp świeżo zmielonym białym pieprzem. Posiekaj pora i kapustę włoską.

siekanie pora

3. Na patelni rozgrzej nieco oliwy i masła i wrzuć mięso. Smaż na mocnym ogniu około 2 minut.

mięso smażone na maśle

4. Zmniejsz gaz pod patelnią. Następnie wrzuć na nią pora i smaż całość 2-3 minuty, aż składniki się lekko zrumienią.

smażymy mięso i pora

5. Wlej na patelnię szklankę gorącej wody, zamieszaj i przelej całość do garnka. Duś na wolnym ogniu pod przykryciem 30 minut.

smażenie potrawki z mięsa i pora

6. Przygotuj składniki do wykończenia dania. To one zdecydują o jego charakterze i smaku.

makaron żytni i koperek

7. Gdy mięso jest stosunkowo miękkie wrzuć do garnka posiekaną kapustę włoską.

Potrawka cielęca z warzywami

8. Dodaj również mrożone warzywa.

Potrawka cielęca z warzywami

9. Całość podlej odrobiną gorącej wody. Tyle, aby uzyskać na koniec żądaną ilość sosu.

Potrawka cielęca z warzywami

10. Potrawkę posól, posyp świeżo zmielonym białym pieprzem i suszonymi ziołami prowansalskimi. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu maksymalnie 10 minut.

Potrawka cielęca z warzywami

11. Gdy danie jest gotowe wlej do niego słodką śmietankę. Ile? Zależy od Ciebie, czy wolisz sos bardziej śmietanowy, czy warzywny. Gotuj całość 1-2 minuty, aż sos nieco zgęstnieje.

Potrawka cielęca z warzywami

12. Wyłącz gaz pod garnkiem. Do dania wciśnij sok z cytryny do smaku.

Potrawka cielęca z warzywami

13. Na koniec dodaj posiekany koperek. Zamieszaj, dopraw do smaku w razie potrzeby.

Potrawka cielęca z warzywami

14. Potrawkę odstaw na bok. Podczas, gdy nabiera ona smaku ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu.

gotowanie makaronu żytniego


POTRAWKA CIELĘCA Z WARZYWAMI

Podawaj na gorąco z makaronem żytnim z dodatkiem cząstek cytryny i posiekaną papryczką chilli.

Potrawka cielęca z warzywami

Wypróbuj również ZUPĘ JARZYNOWĄ z soczewicą przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *