pory z sosem winegret

Pory z sosem winegret mogą być znakomitym dodatkiem do wielu dań, ale również same w sobie smakują wybornie. Słodycz porów przełamana kwaskowym sosem winegret to iście mistrzowskie połączenie. Istotą dania jest użycie jak najlepszych porów. Cóż to oznacza? Dla każdego co innego. Dla mnie najlepsze pory to te młode, dość cienkie, mające jak najdłuższą jasnozieloną część. Takie pory mają słodycz, w której można się zakochać. Niestety u nas w handlu dominują pory grube. Są jędrne i mają potężną białą część czyli tę, która jest najostrzejsza w smaku. Większość z nas nie lubi porów właśnie z powodu ich zdecydowanego zbliżonego do cebuli smaku. Szukajcie zatem porów jasnych, delikatnych. Są boskie.


PORY Z SOSEM WINEGRET

SKŁADNIKI:

  • 4 jędrne pory z długą jasnozieloną częścią;
  • oliwa extra vergine;
  • musztarda Dijon;
  • cytryna;
  • sól, pieprz;

PORY Z SOSEM WINEGRET PRZYGOTOWANIE:

1. To danie przygotuj wtedy, gdy uda Ci się dostać wspaniałe, delikatne pory z długą jasnozieloną częścią kosztem części białej. Takie pory mają słodki, delikatny smak podczas gdy pory mające biała końcówkę mają bardzo ostry, zdecydowany smak. Najlepsze pory, jakie jadłem kupiłem na targu na Krecie. Szkoda, że u nas takich nie ma.

pory z sosem winegret

2. Przygotuj wszystkie składniki. Zwróć uwagę, jak różnią się wyglądem „nasze” pory od porów kreteńskich (zdjęcie powyżej).

pory z sosem winegret

3. Zacznij od zrobienia sosu winegret. W tym celu do małego słoiczka włóż 2-3 łyżeczki musztardy Dijon.

pory z sosem winegret

4. Dodaj świeżo zmielony pieprz i wciśnij sok z połowy cytryny. Dokładnie wymieszaj całość.

pory z sosem winegret

5. Wlewaj mała strużką oliwę ciągle mieszając. Ile oliwy? Nie mam pojęcia. Po prostu próbuj, testuj.

pory z sosem winegret

6. Sos winegret jest gotowy, gdy ma lekko gęstą konsystencję, a jego smak jest zrównoważony. Gdy sos jest gotowy odstaw go na bok.

pory z sosem winegret

7. Z porów odkrój korzonki.

pory z sosem winegret

8. Z drugiej strony odkrój liście.

pory z sosem winegret

9. Ostrym nożem natnij każdy z porów wzdłuż począwszy PRAWIE od jego końca. Koniecznie należy zostawić około 1 centymetra od strony korzonka nie nacięte, aby pory nie rozpadły się podczas gotowania.

pory z sosem winegret

10. Pory umyj pod bieżącą wodą i usuń wierzchnie liście, które są łykowate.

pory z sosem winegret

11. Wrzuć pory do gotującej się wody z dodatkiem cukru. Gotuj pory na wolnym ogniu około 10 minut do ich miękkości. Miękkość porów sprawdzaj ostrym nożem nakłuwając ich środek.

pory z sosem winegret


PORY Z SOSEM WINEGRET

Ugotowane pory odsącz dokładnie z wody i połóż na talerzu. Każdego polej sosem winegret. To znakomity dodatek do obiadu lub jako osobne danie.

pory z sosem winegret

Lubisz pory? Wypróbuj również ZUPĘ BABSKĄ. Przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *