Kuchnia azjatycka Wołowina

POLICZKI WOŁOWE duszone po azjatycku

Policzki wołowe duszone w ciekawych przyprawach to moja kolejna propozycja dla fanów tego wspaniałego kawałka mięsa. Wymagające długiego duszenia bądź pieczenia policzki wołowe finalnie okazują się mięsem znacznie smaczniejszym od szynki, czy polędwicy. Nie wierzycie? Wypróbujcie zatem choćby ten przepis. Zestawienie smaków nie każdemu przypadnie do gustu, zatem zastanówcie się czy nie lepiej wykorzystać mój inny (bardziej neutralny smakowo) przepis na policzki. Odważnych zaś zapewniam, że pomimo zastosowania w tymże przepisie intensywnych przypraw smak całości jest ostatecznie bardzo zrównoważony. No i kolor mięsa niebiański.


PRZEPIS NA POLICZKI WOŁOWE DUSZONE

SKŁADNIKI

2 policzki wołowe o wadze 450 gramów każdy
1 cebula, cienko pokrojona[FMP]
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
5 cm imbiru w plasterkach
750 ml piwa korzennego;
przyprawa do piernika;
250 ml wywaru z kurczaka
40 ml (niecałe pół szklanki) sosu sojowego
25 ml octu balsamicznego
3 gwiazdki anyżu
1 laska cynamonu
masło
miód (opcja)


POLICZKI WOŁOWE DUSZONE SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Policzki wołowe duszone po azjatycku składniki

2. Dzień przed planowanym przyrządzaniem policzków odetnij z nich błony. Następnie posyp policzki solą i pieprzem, włóż do szklanego naczynia, przykryj folią spożywcza i wstaw do lodówki na 24 godziny.

Policzki wołowe

3. Obierz i pokrój w drobną kostkę cebulę. Obierz i pokrój w plastry imbir, a czosnek posiekaj grubo. Smaż wszystko na oleju arachidowym na średnim ogniu prze kilka minut, aż cebula się zeszkli. Nie przypal!

na patelni smaży się drobno posiekana cebula imbir i czosnek

4. W międzyczasie do dużego garnka wlej piwo. Powinno to być piwo korzenne lub piernikowe. Piwo ciemne, ale nie słodkie. W tym akurat przypadku użyłem piwa piernikowego rzemieślniczego z dodatkiem m.in. kolendry.

wlewanie ciemnego piwa do garnka

5. Do garnka z piwem wlej również sos sojowy, ocet balsamiczny i dodaj przyprawy: anyż i cynamon.

cynamon i anyż na talerzyku

6. Dodaj również kopiatą łyżeczkę przyprawy do piernika. Bezsens? Zdziwisz się. Pamiętaj, że to nie będzie słodkie danie. Smaki i aromaty piernikowe przełamie słony sos sojowy i kwaśny ocet balsamiczny. To będzie prawdziwa petarda. Uwierz.

PORADA-> Przyprawa do piernika zawiera w sobie sporo doskonałych przypraw, a cukru w ogóle. Błędnie kojarzymy ją jedynie ze słodkim piernikiem.

łyżeczka przyprawy do piernika

7. Do wywaru, w którym będziesz dusić policzki przełóż przesmażone cebulę, imbir i czosnek.

dodawanie przesmażonej cebuli do garnka z wywarem piwnym

8. Na koniec wlej do garnka domowy wywar drobiowy. Całość gotuj na średnim ogniu około 10 minut, aż wywar stanie się esencjonalny.

Policzki wołowe duszone po azjatycku

9. Podczas, gdy wywar się redukuje usmaż policzki wołowe. Smaż je z obu stron na mocnym ogniu, aż staną się mocno rumiane. Następnie przesmażone policzki wołowe przełóż do garnka z wywarem piwnym.

Policzki wołowe duszone po azjatycku

10. Na patelnię, na której smażyły się policzki wlej chochelkę wywaru piwnego. Szpatułką zeskrob pozostałości po smażeniu. Całość przelej do garnka z policzkami.

deglasowanie patelni

11. Przykryj garnek z policzkami pokrywką. Policzki wołowe duszone teraz winny być 2 godziny na bardzo wolnym ogniu. Co pół godziny obracaj je na drugą stronę.

Policzki wołowe duszone po azjatycku

12. Jeżeli po wskazanym czasie policzki wołowe duszone nie są wystarczająco miękkie daj im jeszcze 30 minut. Gdy będą już bardzo miękkie wyłóż mięso na talerz. Ależ mają kolor, prawda? To zasługa sosu sojowego i octu balsamicznego.

Policzki wołowe duszone po azjatycku

13. Sos z duszenia policzków przecedź do rondelka przez małe sitko.

przecedzanie sosu przez sitko

14. Sos należy teraz odparować. Włącz pod garnkiem z sosem mocny ogień i redukuj sos 10-15 minut, w zależności od tego, jak dużo musisz go zredukować.

PORADA-> Jeżeli sos jest zbyt wytrawny (zbyt mocno skoncentrowany np. za słony) dodaj do niego łyżeczkę miodu. Miód świetnie uzupełni, ale i przełamie intensywny smak.

redukowanie sosu

15. Jeżeli uznasz, że sosu jest już prawie tyle ile potrzebujesz, a jego smak stał się mocno skoncentrowany wrzuć do niego zimne masło. Jedną dużą łyżkę masła. Od razu zmniejsz ogień pod garnkiem na średni. Mieszaj dość często, aż masło się rozpuści, a sos zagęści. Wtedy wyłącz gaz pod garnkiem.

Policzki wołowe duszone po azjatycku[/FMP]

16. Mięso pokrój w plastry, a następnie włóż do garnka z sosem, aby się ogrzało.

Policzki wołowe duszone po azjatycku


POLICZKI WOŁOWE DUSZONE PO AZJATYCKU PROPOZYCJA PODANIA

Podawaj np. z <<PUREE Z SELERA i batata>> i smażoną kapustą pak choy.

Policzki wołowe duszone po azjatycku


Wypróbuj również <<przepis na policzki wołowe w ciemnym piwie>>.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.