Policzki wołowe duszone w ciekawych przyprawach to moja kolejna propozycja dla fanów tego wspaniałego kawałka mięsa. Wymagające długiego duszenia bądź pieczenia policzki wołowe finalnie okazują się mięsem znacznie smaczniejszym od szynki, czy polędwicy. Nie wierzycie? Wypróbujcie zatem choćby ten przepis. Zestawienie smaków nie każdemu przypadnie do gustu, zatem zastanówcie się czy nie lepiej wykorzystać mój inny (bardziej neutralny smakowo) przepis na policzki. Odważnych zaś zapewniam, że pomimo zastosowania w tymże przepisie intensywnych przypraw smak całości jest ostatecznie bardzo zrównoważony. No i kolor mięsa niebiański.
PRZEPIS NA POLICZKI WOŁOWE DUSZONE
SKŁADNIKI
2 policzki wołowe o wadze 450 gramów każdy
1 cebula, cienko pokrojona[FMP]
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
5 cm imbiru w plasterkach
750 ml piwa korzennego;
przyprawa do piernika;
250 ml wywaru z kurczaka
40 ml (niecałe pół szklanki) sosu sojowego
25 ml octu balsamicznego
3 gwiazdki anyżu
1 laska cynamonu
masło
miód (opcja)
POLICZKI WOŁOWE DUSZONE SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Przygotuj wszystkie składniki.
2. Dzień przed planowanym przyrządzaniem policzków odetnij z nich błony. Następnie posyp policzki solą i pieprzem, włóż do szklanego naczynia, przykryj folią spożywcza i wstaw do lodówki na 24 godziny.
3. Obierz i pokrój w drobną kostkę cebulę. Obierz i pokrój w plastry imbir, a czosnek posiekaj grubo. Smaż wszystko na oleju arachidowym na średnim ogniu prze kilka minut, aż cebula się zeszkli. Nie przypal!
4. W międzyczasie do dużego garnka wlej piwo. Powinno to być piwo korzenne lub piernikowe. Piwo ciemne, ale nie słodkie. W tym akurat przypadku użyłem piwa piernikowego rzemieślniczego z dodatkiem m.in. kolendry.
5. Do garnka z piwem wlej również sos sojowy, ocet balsamiczny i dodaj przyprawy: anyż i cynamon.
6. Dodaj również kopiatą łyżeczkę przyprawy do piernika. Bezsens? Zdziwisz się. Pamiętaj, że to nie będzie słodkie danie. Smaki i aromaty piernikowe przełamie słony sos sojowy i kwaśny ocet balsamiczny. To będzie prawdziwa petarda. Uwierz.
PORADA-> Przyprawa do piernika zawiera w sobie sporo doskonałych przypraw, a cukru w ogóle. Błędnie kojarzymy ją jedynie ze słodkim piernikiem.
7. Do wywaru, w którym będziesz dusić policzki przełóż przesmażone cebulę, imbir i czosnek.
8. Na koniec wlej do garnka domowy wywar drobiowy. Całość gotuj na średnim ogniu około 10 minut, aż wywar stanie się esencjonalny.
9. Podczas, gdy wywar się redukuje usmaż policzki wołowe. Smaż je z obu stron na mocnym ogniu, aż staną się mocno rumiane. Następnie przesmażone policzki wołowe przełóż do garnka z wywarem piwnym.
10. Na patelnię, na której smażyły się policzki wlej chochelkę wywaru piwnego. Szpatułką zeskrob pozostałości po smażeniu. Całość przelej do garnka z policzkami.
11. Przykryj garnek z policzkami pokrywką. Policzki wołowe duszone teraz winny być 2 godziny na bardzo wolnym ogniu. Co pół godziny obracaj je na drugą stronę.
12. Jeżeli po wskazanym czasie policzki wołowe duszone nie są wystarczająco miękkie daj im jeszcze 30 minut. Gdy będą już bardzo miękkie wyłóż mięso na talerz. Ależ mają kolor, prawda? To zasługa sosu sojowego i octu balsamicznego.
13. Sos z duszenia policzków przecedź do rondelka przez małe sitko.
14. Sos należy teraz odparować. Włącz pod garnkiem z sosem mocny ogień i redukuj sos 10-15 minut, w zależności od tego, jak dużo musisz go zredukować.
PORADA-> Jeżeli sos jest zbyt wytrawny (zbyt mocno skoncentrowany np. za słony) dodaj do niego łyżeczkę miodu. Miód świetnie uzupełni, ale i przełamie intensywny smak.
15. Jeżeli uznasz, że sosu jest już prawie tyle ile potrzebujesz, a jego smak stał się mocno skoncentrowany wrzuć do niego zimne masło. Jedną dużą łyżkę masła. Od razu zmniejsz ogień pod garnkiem na średni. Mieszaj dość często, aż masło się rozpuści, a sos zagęści. Wtedy wyłącz gaz pod garnkiem.
[/FMP]
16. Mięso pokrój w plastry, a następnie włóż do garnka z sosem, aby się ogrzało.
POLICZKI WOŁOWE DUSZONE PO AZJATYCKU PROPOZYCJA PODANIA
Podawaj np. z <<PUREE Z SELERA i batata>> i smażoną kapustą pak choy.
Wypróbuj również <<przepis na policzki wołowe w ciemnym piwie>>.