Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym to świetny, łatwy i szybki obiad. Zachwycisz się delikatnym mięsem jakim jest filet wieprzowy, a kremowy sos pieczarkowy i gotowane brokuły uzupełnią całość. Trudno o smaczniejszy i bardziej kompletny posiłek. Jedyną trudnością, na jaką możecie napotkać podczas jego przyrządzania to odparowywanie śmietany. Zajmie to kilka minut i trzeba pilnować, aby śmietana za bardzo nie zgęstniała, bo wtedy sos stanie się zawiesisty i ciężkostrawny.


POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE PIECZARKOWYM

SKŁADNIKI

polędwiczki wieprzowe o wadze 300 gramów
300 gramów pieczarek
1 spora cebula
mały ząbek czosnku
śmietanka 30 %
250 ml domowego bulionu drobiowego
suszone oregano
sól, pieprz


POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE PIECZARKOWYM PRZEPIS

1. Przygotuj wszystkie składniki.

polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym składniki

2. Jak przygotować mięso? Wykrój z fileta wieprzowego plastry polędwiczek, a następnie pokrój je w paski.

krojenie mięsa w paski

3. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, czosnek przesiekaj bardzo drobno. Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym to bardzo delikatne danie, więc jeżeli nie jesteś wielkim fanem czosnku możesz ten składnik pominąć w daniu. Pieczarki pokrój w średniej wielkości kawałki.

na desce kuchennej leżą pokrojone pieczarki

4. Na patelnię wlej nieco oliwy, a następnie wrzuć pieczarki. Posól je i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Z solą postępuj ostrożnie, bowiem solone będzie również mięso, a całość podlana zostane bulionem, który również zawiera sól.

na patelni smażą się pokrojone pieczarki

5. Po kilku minutach dorzuć do pieczarek cebulę. Smaż, aż ta się zeszkli.

drobno posiekana cebula i czosnek leżą na talerzyku

6. Gdy pieczarki są już ładnie zrumienione posyp je suszonym oregano. Na koniec dorzuć na patelnię posiekany czosnek. Smaż całość jeszcze minutę.

polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym

7. Przełóż przesmażone pieczarki do rondelka, wlej do nich gorący bulion, przykryj rondelek pokrywką i gotuj pieczarki 15 minut.

dolewanie bulionu do garnka z pieczarkami

8. Podczas, gdy pieczarki się gotują usmaż na patelni posolone i posypane świeżo zmielonym pieprzem mięso. Ważne, by smażyć mięso na mocnym ogniu 2-3 minuty, aż ładnie się zrumieni. Polędwiczka wieprzowa to delikatne mięso i nie wymaga długiej obróbki cieplnej. Przesmażone mięso finalnie trafi do gorącego sosu, więc w razie konieczności „dojdzie” w nim.

polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym

9. Wlej do rondelka z gotującymi się pieczarkami słodką śmietankę. Mniej więcej 50 ml, ale tak naprawdę ile jej dodasz zależy to tylko do Ciebie.

przyrządzanie sosu pieczarkowego

10. Podkręć gaz pod rondelkiem i redukuj śmietankę, aż uzyskasz pożądaną gęstość sosu. Pamiętaj, że do sosu trafi za chwilę mięso, które dodatkowo zagęści sos. Gdy sos jest zredukowany do pożądanej konsystencji wrzuć do niego przesmażone przed chwilą mięso. Zamieszaj, gotowe.

polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym


POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE SPOSÓB PODANIA

Podawaj np. z ryżem i gotowanym brokułem. Super łatwe i super pyszne danie dla każdego.

polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym


Wypróbuj także pyszne HEKELE przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *