Polędwiczki w sosie z zielonego pieprzu to danie wyborne. Delikatne, smaczne i niezwykle wystawne, choć przyrządzone przecież z bardzo zwyczajnych składników. Uwielbiam marynowany zielony pieprz i chętnie robię taki sos, nie tylko zresztą do polędwiczek wieprzowych. Marynowany w winegrecie zielony pieprz wbrew pozorom nie jest jakoś wyjątkowo ostry i doskonale podkreśla smak mięsa w tym daniu. Polędwiczki w sosie proponuję podać z kluseczkami typu włoskie gnocchi lub polskie kopytka. Do dania dopasuj swoja ulubioną surówkę pamiętając, że polędwiczki wieprzowe są bardzo delikatne, a sos wyrazisty. Surówka nie może być zbyt charakterystyczna w smaku.
POLĘDWICZKI W SOSIE Z ZIELONEGO PIEPRZU
SKŁADNIKI:
- polędwiczka wieprzowa o wadze około 450 gramów;
- mały słoik marynowanego zielonego pieprzu;
- 20 ml brandy;
- masło klarowane;
- 200 gramów (małe opakowanie) 30 % śmietanki kremówki;
- sól;
POLĘDWICZKI W SOSIE Z ZIELONEGO PIEPRZU PRZYGOTOWANIE:
1. Polędwiczkę wieprzową obierz z błonek, umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
2. Pokrój mięso na kawałki o grubości około 4 centymetrów, rozłóż je na desce i po przykryciu folią spożywczą bardzo delikatnie rozbij (tłuczkiem lub po prostu dłonią) na około 1-2 centymetrowej grubości kotleciki.
3. Kotleciki posól – pieprzu nie potrzeba, wszak będzie w sosie.
4. Na patelni rozgrzej na mocnym ogniu oliwę i smaż kotleciki po około 2 minuty z każdej strony (będzie pryskać…). Przełóż je na żaroodporny talerz i wstaw do nagrzanego do 100 stopni piekarnika na około 5 minut. Przygotuj w tym czasie sos.
5. Do moździerza wrzuć połowę zawartości małego słoiczka zielonego pieprzu (marynatę odlej, nie jest nam potrzebna) i lekko zmiażdż część ziarenek.
6. Na nieoczyszczoną po smażeniu polędwiczek patelnię dorzuć nieco masła klarowanego, wrzuć zielony pieprz z moździerza i wlej 20 ml brandy. Przechylając lekko patelnię w stronę ognia podpal jej zawartość. UWAGA! będzie mocny płomień, nie poparz się i nie podpal kuchni !
7. Odczekaj, aż alkohol wypali się i płomień zgaśnie.
8. Wlej 200 gramów (małe opakowanie) 30 % śmietanki kremówki, dodaj nieco soli, zmniejsz ogień i duś kilka minut, aż sos trochę odparuje i zgęstnieje.
POLĘDWICZKI W SOSIE Z ZIELONEGO PIEPRZU
Wyjmij polędwiczki z piekarnika, rozłóż na talerzu, polej je sosem i podawaj od razu.
Wolisz POLĘDWICZKĘ w CZERWONYM pieprzu? Przepis <<TUTAJ>>.
Monika: czymś, co da się flambirować, czyli jakimkolwiek alkoholem. Raczej jednak dość mocnym. Alternatywnie możesz pominąć ten punkt.
czym można zastąpić brendy?
uwielbiam…(:
w dodatku robi się błyskawicznie 🙂
mniammmmmm pyszne 🙂