Polędwiczki w sosie śmietanowym to moja kolejna wariacja z polędwiczką wieprzową w roli głównej. To bardzo delikatne mięso wymaga równie delikatnego podejścia, które scharakteryzować można hasłem. Krótko, aby pozostało soczyście. Polędwiczkę wieprzową bardzo łatwo jest „przeciągnąć”, a wtedy staje się bardzo sucha i traci całkowicie wszystkie swoje walory. Gdy będziecie stosować się do tych prostych rad Wasze polędwiczki w sosie śmietanowym „zwalą z nóg” wszystkich, których nimi poczęstujecie. Będą przepyszne.


POLĘDWICZKI W SOSIE ŚMIETANOWYM

SKŁADNIKI:

  • polędwiczka wieprzowa o wadze około 450 gramów;
  • mały słoiczek marynowanego czerwonego pieprzu;
  • 1 łyżka kaparów;
  • 1-2 gałązki świeżego rozmarynu;
  • 200 gramów słodkiej śmietanki;
  • sól, pieprz;

POLĘDWICZKI W SOSIE ŚMIETANOWYM PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

POLĘDWICZKI w sosie ŚMIETANOWYM

2. Polędwiczkę umyj, osusz dokładnie ręcznikami papierowymi, a następnie pokrój w poprzek na kawałki grubości około 4 centymetrów. Każdy z kawałków połóż w poprzek na deskę i delikatnie (przez folię spożywczą) rozbij tłuczkiem lub dłonią na kotleciki.

POLĘDWICZKI w sosie ŚMIETANOWYM

3. Każdy z kotlecików posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Następnie intensywnie potrzyj mięso gałązkami rozmarynu, aby „przekazać” mu jak najwięcej aromatu zioła.

POLĘDWICZKI w sosie ŚMIETANOWYM

4. Do moździerza wrzuć połowę odsączonego czerwonego pieprzu i utrzyj „na grubo”, aby wydobyć aromat z pieprzu.

POLĘDWICZKI w sosie ŚMIETANOWYM

5. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż kotleciki na mocnym ogniu.

POLĘDWICZKI w sosie ŚMIETANOWYM

6. Polędwiczka wieprzowa winna być smażona na mocnym ogniu z obu stron nie dłużej, niż 2-3 minuty łącznie. Oczywiście wszystko zależy od grubości i wielkości Twoich kotletów. Chodzi tylko i wyłącznie o zamknięcie porów mięsa. W środku musi pozostać jak najbardziej soczyste.

UWAGA: Smaż mięso bardzo krótko, w przeciwnym razie będzie bardzo suche w środku.

POLĘDWICZKI w sosie ŚMIETANOWYM

7. Przesmażone krótko mięsa odsącz na ręcznikach papierowych w nadmiaru tłuszczu, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego. Te włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 100 stopni na czas przygotowania sosu.

POLĘDWICZKI w sosie ŚMIETANOWYM

8. Odlej nadmiar tłuszczu ze smażenia polędwiczki i wrzuć na patelnię zmiażdżony czerwony pieprz oraz gałązki rozmarynu. Dorzuć również kapary. Smaż całość na średnim ogniu 1-2 minuty.

POLĘDWICZKI w sosie ŚMIETANOWYM

9. Gdy przyprawy się podsmażą i uwolnią swe aromaty wlej na patelnie śmietanę.

POLĘDWICZKI w sosie ŚMIETANOWYM

10. Gotuj sos na średnim ogniu kilka minut, a gdy zacznie gęstnieć wrzuć pozostały czerwony pieprz. W całości. Jeżeli trzeba dopraw sos solą i… świeżo zmielonym pieprzem. wszystko według Twoich upodobań.

POLĘDWICZKI w sosie ŚMIETANOWYM

11. Gdy sos niemal osiągnie pożądaną przez Ciebie gęstość zdejmij patelnię z ognia.

UWAGA: Zdejmij patelnię z gazu na krótką chwilę, zanim sos będzie gotowy; patelnia jest gorąca i zanim sosem polejesz mięso on nadal będzie „dochodził” i gęstniał.

POLĘDWICZKI w sosie ŚMIETANOWYM


POLĘDWICZKI W SOSIE ŚMIETANOWYM

Wyjmij kotleciki z piekarnika i rozłóż na talerzach. Następnie polej je sosem i posyp posiekanym szczypiorkiem. Znakomicie komponują się np. z kaszą gryczaną i surówkami.

POLĘDWICZKI w sosie ŚMIETANOWYM

Zrób pyszne POLĘDWICZKI z ROZMARYNEM przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *