Wieprzowina

POLĘDWICZKI w MIODZIE z musztardą

Polędwiczki w miodzie z musztardą

Polędwiczki w miodzie z dodatkiem musztardy i pitnego miodu to wspaniałe, delikatne i niezmiernie intrygujące danie. W tym przepisie proponuję marynatę z miodu pitnego i musztardy. To połączenie słodyczy miodu oraz ostrości i kwasowości musztardy nadaje polędwiczkom niepowtarzalnego i niezwykle interesującego smaku. Aby być konsekwentnym również bazą sosu jest miód pitny jako główny jego składnik, dzięki niemu danie smakuje szlachetnie. Warto wypróbować zwłaszcza na specjalną okazję.


PRZEPIS NA POLĘDWICZKI W MIODZIE

SKŁADNIKI

polędwiczka wieprzowa o wadze około 450 gramów;
miód pitny;
musztarda Dijon;
masło klarowane;
słodka śmietanka;
sól, pieprz;


POLĘDWICZKI W MIODZIE SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Kawałek polędwiczki wieprzowej o wadze około 450 gramów dobrze umyj i osusz ręcznikami papierowymi. Następnie podziel ją na trzy części; każdą część posól i popieprz świeżo zmielonym pieprzem. Jedną łyżeczkę miodu pitnego oraz 2 łyżeczki musztardy Dijon połącz w marynatę i wetrzyj w mięso. Mięso przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i marynuj je przez minimum godzinę w lodówce.

marynowane polędwiczki w miodzie z musztardą

2. Na patelni rozgrzej oliwę i masło klarowane. Na mocnym ogniu szybko obsmaż polędwiczki w miodzie tak, aby się zrumieniły. Następnie wlej na patelnię pół szklanki miodu pitnego. Duś mięso na wolnym ogniu około 30 minut, aż polędwiczki zmiękną, a sos ulegnie redukcji. Następnie wyjmij mięso z patelni, a do sosu dodaj 1-2 łyżeczki musztardy Dijon oraz nieco śmietanki. Ilość musztardy, jaką dodasz do sosu zależy od Twoich upodobań smakowych (próbuj i doprawiaj). Gdy sos jest gotowy włóż na patelnię z powrotem polędwiczki.

duszenie polędwiczek wieprzowych


POLĘDWICZKI W MIODZIE SPOSÓB PODANIA

Podawaj np. z kolorowym ryżem i groszkiem z marchewką.

Polędwiczki w miodzie z musztardą


Wypróbuj także <<przepis na polędwiczkę w sosie z czerwonego pieprzu>>.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.