Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym to subtelne, ale też i konkretne danie. Warunkiem uzyskania jego dobrego smaku jest użycie jak najświeższych grzybów leśnych. Wiecie, takich najlepiej prosto z lasu pachnących, jak trzeba. Jeżeli grzyby będziecie kupować np. w sklepie lub na targu zwróćcie baczną uwagę, czy w ogóle pachną. Jeśli nie to lepiej darujcie sobie ich kupowanie. Darujcie sobie wtedy również przygotowanie tego dania. Bo polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym mają przyciągać przede wszystkim leśnym zapachem, a potem delikatnością i kruchością wieprzowych polędwiczek. Jeśli choćby jednej z tych dwóch rzeczy braknie to danie traci całkowicie sens.


POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W SOSIE GRZYBOWYM

SKŁADNIKI:

  • polędwiczka wieprzowa o wadze około 450 gramów;
  • około 500 gramów świeżych grzybów leśnych;
  • 1 duża cebula;
  • masło;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • sól, pieprz;

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W SOSIE GRZYBOWYM PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Grzyby musza być pachnące, świeże. Mogą to być prawdziwki, kozaki, podgrzybki. Jakie lubisz.

Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym składniki

2. Grzyby oczyść i pokrój na duże kawałki. Pamiętaj, że im więcej dodasz grzybów z miąższem pod kapeluszem, tym bardziej sos grzybowy będzie zagęszczony. Miąższ podczas duszenia rozpada się na atomy i skutecznie zagęszcza sos. To znacznie lepsza metoda na zagęszczenie sosu od dodawania mąki. Nie każdy jednak lubi taki rodzaj sosu grzybowego.

krojenie świeżych grzybów leśnych

3. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę.

pokrojone świeże grzyby i cebula

4. Na patelni rozgrzej oliwę i nieco masła i wrzuć cebulę. Smaż krótko, aż się zeszkli.

na patelni smaży się pokrojona drobno cebula

5. Na zeszkloną cebulę wrzuć pokrojone grzyby. Dodaj trochę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Smaż grzyby chwilę, aż się zrumienią.

smażenie grzybów

6. Przesmażone grzyby przełóż do garnka. Dolej nieco gorącej wody, przykryj garnek pokrywką i duś grzyby około 15 minut.

w garnku duszą się grzyby

7. W międzyczasie umyj i osusz ręcznikami papierowymi polędwiczkę wieprzową. Następnie posól ją i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

polędwiczka wieprzowa na talerzu

8. W misce zahartuj 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany sosem z gotowania grzybów.

zabielanie sosu grzybowego śmietaną

9. Zahartowaną śmietanę wlej do ugotowanych grzybów. Dopraw sos solą i pieprzem w razie potrzeby, zagotuj, a następnie odstaw na bok. Jest gotowy (szczegółowy przepis na sos ze świeżych grzybów znajdziesz <<TUTAJ>>). Pora na polędwiczkę wieprzową.

zabielanie sosu grzybowego śmietaną

10. Na patelnię wlej nieco oliwy, a następnie obsmaż na średnim ogniu polędwiczkę wieprzową z każdej strony. Winna się ładnie zrumienić.

na patelni smaży się polędwiczka wieprzowa

11. Zrumienioną polędwiczkę wieprzową przełóż od garnka. Dolej szklankę gorącej wody, przykryj garnek pokrywką i duś mięso na wolnym ogniu 15- 20 minut w zależności od wielkości polędwiczki.

UWAGA: Duszenie mięsa i przygotowywanie sosu grzybowego możesz oczywiście robić równocześnie.

duszenie mięsa w garnku

12. Ugotowaną polędwiczkę pokrój na plastry grubości około jednego centymetra. Jeżeli Twoja polędwiczka jest zbyt różowa po prostu włóż pokrojone plastry mięsa do gorącego sosu grzybowego na 10 minut.

ugotowana polędwiczka wieprzowa pokrojona na plastry


POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W SOSIE GRZYBOWYM

Wyłóż polędwiczki na talerz, polej sosem grzybowym ze świeżych grzybów i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym


Wypróbuj także genialne GRZANKI z GRZYBAMI przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *