Polędwiczka w sosie z czerwonego pieprzu to bardzo proste, a jednocześnie przepyszne i wykwintne danie, którym zachwycisz podniebienia swoich domowników i gości. Myślę, że taki obiad jesteś w stanie przygotować w 15 minut. Polędwiczka wieprzowa to bardzo wdzięczny kawałek mięsa, który jest niezwykle delikatny i bardzo szybko „dochodzi” podczas obróbki cieplnej. Ponieważ jest to chudy element wieprzowiny konieczne jest właściwie jego przygotowanie tak, aby mięso nie stało się zbyt suche. Ja użyłem termometru do zbadania temperatury wewnątrz polędwiczki. Może Ci się to wydawać śmieszne, ale dzięki temu dokładnie wiem, kiedy mój kawałek mięsa jest idealnie upieczony i soczysty.


POLĘDWICZKA W SOSIE

SKŁADNIKI:

  • polędwiczka wieprzowa o wadze 450 gramów;
  • mały słoiczek marynowanego czerwonego pieprzu;
  • 8 plasterków szynki dojrzewającej lub boczku;
  • kieliszek białego wina;
  • masło;
  • świeży rozmaryn;
  • pieprz;

POLĘDWICZKA W SOSIE PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Polędwiczka w sosie z czerwonego pieprzu

2. Polędwiczkę umyj pod bieżącą wodą, dobrze osusz ręcznikami papierowymi i pokrój w poprzek na cztery części.

krojenie polędwiczki wieprzowej

3. Każdą z części oprósz świeżo zmielonym pieprzem, a następnie postaw w poprzek na blacie i delikatnie ugnieć. Każdy kawałek mięsa owiń 2 plasterkami szynki.

obkładanie polędwiczki wieprzowej plastrami boczku

4. Polędwiczki owinięte szynką możesz dla wygody owinąć sznurkiem kuchennym, aby się nie rozpadły podczas obróbki cieplnej. Nie jest to jednak konieczne, ale nastaw się na to, że szynka będzie się od mięsa nieco „odklejać” podczas smażenia, a więc trzeba to będzie korygować.

obłożona boczkiem i doprawiona polędwica wieprzowa

5. Na małej patelni rozgrzej oliwę i trochę masła i włóż polędwiczki. Smaż krótko z każdej strony na średnim ogniu. Za mocny ogień spali masło, za mały wydłuży czas smażenia, co wpłynąć może niekorzystnie na późniejszą soczystość mięsa.

smażenie mięsa na patelni

6. Przesmażone polędwiczki przełóż do nasmarowanego odrobiną oliwy naczynia żaroodpornego i wstaw je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.

Polędwiczka w sosie z czerwonego pieprzu

7. Na nieoczyszczoną patelnię po smażeniu polędwiczek wlej kieliszek wina, wrzuć marynowany pieprz (jego część uprzednio nieco rozgniatam w moździerzu) oraz wrzuć 1 łyżkę masła.

przygotowywanie sosu z czerwonego pieprzu

8. Na patelnię wrzuć również listki rozmarynu. Duś wszystko kilka minut, aż wino odparuje, a sos zgęstnieje dzięki masłu (jeżeli trzeba dodaj go jeszcze drobinę).

doprawianie sosu na patelni rozmarynem

9. Wyjmij polędwiczki z piekarnika i sprawdź, czy są idealnie soczyste. Moje uzyskały temperaturę 95 stopni w środku po 12 minutach. Jeśli tak jest u Ciebie oznacza to, że mięso jest upieczone. Pozostały w naczyniu sos z polędwiczek wlej na patelnię, na której znajduje się przygotowany przez Ciebie sos z czerwonego pieprzu.

Polędwiczka w sosie z czerwonego pieprzu


POLĘDWICZKA W SOSIE Z CZERWONEGO PIEPRZU

Podawaj z pysznym, maślanym z nutą rozmarynu sosem z czerwonego pieprzu. Idealnym dodatkiem będzie gotowany na parze brokuł.

Polędwiczka w sosie z czerwonego pieprzu

Spróbuj także nieco inne POLĘDWICZKI przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *