Polędwiczka w sosie z czerwonego pieprzu z winem

Delikatna polędwiczka wieprzowa owinięta plastrami szynki dojrzewającej, smażona na maśle, a następnie pieczona i podana w sosie z czerwonego pieprzu.

Polędwiczka w sosie z czerwonego pieprzu to bardzo proste, a jednocześnie przepyszne i wykwintne danie, którym zachwycisz podniebienia swoich domowników i gości. Polędwiczka wieprzowa to bardzo wdzięczny kawałek mięsa, który jest niezwykle delikatny i bardzo szybko „dochodzi” podczas obróbki cieplnej. Ponieważ jest to chudy element wieprzowiny konieczne jest właściwie jego przygotowanie tak, aby mięso nie stało się zbyt suche. Ja użyłem termometru do zbadania temperatury wewnątrz polędwiczki. Może Ci się to wydawać śmieszne, ale dzięki temu dokładnie wiem, kiedy mój kawałek mięsa jest idealnie upieczony i soczysty.

Składniki

polędwiczka wieprzowa o wadze 450 gramów;
mały słoiczek marynowanego czerwonego pieprzu;
8 plasterków szynki dojrzewającej lub boczku;
kieliszek białego wina;
masło;
świeży rozmaryn;
pieprz;

Polędwiczka w sosie z czerwonego pieprzu przepis

Polędwiczkę umyj pod bieżącą wodą, dobrze osusz ręcznikami papierowymi, a następnie pokrój w poprzek na cztery części. Każdą z części oprósz świeżo zmielonym pieprzem, a następnie postaw w poprzek na blacie i delikatnie ugnieć. Każdy kawałek mięsa owiń 2 plasterkami szynki. Polędwiczki owinięte szynką możesz dla wygody związać sznurkiem kuchennym, aby się nie rozpadły podczas obróbki cieplnej. Nie jest to jednak konieczne, ale nastaw się na to, że szynka będzie się od mięsa nieco „odklejać” podczas smażenia, a więc trzeba to będzie korygować.

Na małej patelni rozgrzej oliwę i trochę masła, a następnie włóż polędwiczki. Smaż krótko z każdej strony na średnim ogniu. Za mocny ogień spali masło, za mały wydłuży czas smażenia, co wpłynąć może niekorzystnie na późniejszą soczystość mięsa. Przesmażone polędwiczki przełóż do nasmarowanego odrobiną oliwy naczynia żaroodpornego, a następnie wstaw je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.

Na nieoczyszczoną patelnię po smażeniu polędwiczek wlej kieliszek wina, wrzuć marynowany pieprz (jego część uprzednio nieco rozgniatam w moździerzu), a także 1 łyżkę zimnego masła. Na patelnię wrzuć również listki rozmarynu. Duś wszystko kilka minut, aby wino odparowało, a sos zgęstniał dzięki masłu (jeżeli trzeba dodaj go jeszcze drobinę).

Polędwiczka w sosie sposób podania

Wyjmij polędwiczki z piekarnika i sprawdź, czy są idealnie soczyste. Moje uzyskały temperaturę 95 stopni w środku po 12 minutach. Jeśli tak jest u Ciebie oznacza to, że mięso jest upieczone. Pozostały w naczyniu sos z polędwiczek wlej na patelnię, na której znajduje się przygotowany przez Ciebie sos z czerwonego pieprzu. Podawaj z pysznym, maślanym sosem z czerwonego pieprzu. Idealnym dodatkiem będzie gotowany na parze brokuł.


Spróbuj także jak smakuje polędwiczka z grzybami suszonymi. To dopiero smak!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *