Polędwiczka faszerowana to nieco bardziej wymagająca wersja przygotowania polędwiczek wieprzowych i bardziej czasochłonna, aniżeli ich tradycyjne przyrządzanie. Wersja dająca za to całkiem nowe możliwości faszerowania mięsa czym popadnie. Ser powinien być w miarę dobrze rozpiekający się, ale z uwagi na nieco dłuższy proces przyrządzania dania winien być pokrojony w dość grube kawałki lub plastry. Grzyby suszone lepiej jest wcześniej ugotować, a następnie pokroić i przesmażyć z cebulką. Taka polędwiczka faszerowana znakomicie uświetni przyjęcie lub „ozdobi” świąteczny stół.


POLĘDWICZKA FASZEROWANA

SKŁADNIKI:

  • polędwiczka wieprzowa o wadze około 500 gramów;
  • garść suszonych podgrzybków;
  • 1 cebula;
  • suszony cząber lub Twoja ulubiona mieszanka przypraw;
  • twardy ser żółty (np. kaszkawał);
  • sól, pieprz;

POLĘDWICZKA FASZEROWANA PRZYGOTOWANIE:

1. Garść suszonych podgrzybków mocz w gorącej wodzie przez około 15 minut, a następnie gotuj na wolnym ogniu 30 minut do miękkości.

POLĘDWICZKA FASZEROWANA grzybami i serem

2. Około 500 gramową polędwiczkę wieprzową pozbaw błonek, a następnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Polędwiczkę natnij wzdłuż przez środek (końce pozostaw nietknięte), a następnie delikatnie rozbij płaską stroną tłuczka na niezbyt cienki płat (ja zrobiłem to „ostrą” stroną tłuczka, co trochę zmasakrowało mięso…- to nie był dobry pomysł).

POLĘDWICZKA FASZEROWANA grzybami i serem

3. Ugotowane grzyby odcedź, posiekaj drobniutko i przesmaż z posiekaną w drobną kostkę cebulą.

POLĘDWICZKA FASZEROWANA grzybami i serem

4. Pora na przyprawienie mięsa – ja użyłem świetnej bułgarskiej przyprawy, której głównym składnikiem jest cząber. Ty użyj swoich ulubionych.

POLĘDWICZKA FASZEROWANA grzybami i serem

5. Mięso posyp przyprawą, a następnie nałóż na nie przez środek (wzdłuż) pokrojony w kosteczkę ser żółty; na nim rozłóż przesmażone grzyby z cebulą.

POLĘDWICZKA FASZEROWANA grzybami i serem

6. Na grzyby nałóż jeszcze jedną warstwę sera żółtego.

POLĘDWICZKA FASZEROWANA grzybami i serem

7. Polędwiczkę zwijaj wzdłuż zakładając końce do środka, aby podczas obróbki cieplnej ser nie wypłynął na wierzch.

POLĘDWICZKA FASZEROWANA grzybami i serem

8. Zwiąż polędwiczkę sznurkiem kuchennym, a następnie obsmażaj je krótko na patelni na mocnym ogniu do lekkiego zrumienienia się.

POLĘDWICZKA FASZEROWANA grzybami i serem

9. Polędwiczkę przełóż do naczynia żaroodpornego; polej niewielką ilością oliwy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

POLĘDWICZKA FASZEROWANA grzybami i serem


POLĘDWICZKA FASZEROWANA GRZYBAMI I SEREM

Znakomicie smakuje z różnymi dodatkami – wybierz swój ulubiony.

POLĘDWICZKA FASZEROWANA grzybami i serem

A może zrobisz POLĘDWICZKI w ŚMIETANIE? Przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *