Polędwica wieprzowa z kurkami to połączenie delikatnego mięsa z pełnymi aromatu lasu pysznymi grzybami. Danie jest łatwe, a daje mnóstwo satysfakcji podczas jedzenia. Nie sposób go zepsuć, za to można pokochać dozgonnie. Warto zadbać o świeże, pachnące lasem kurki. Zamienią danie w coś magicznego i niepowtarzalnego. Ja wiem że to komunał, ale gdy grzyby nie pachną po prostu ich nie kupuj. Bo z tej mąki chleba nie będzie. Jeżeli masz możliwość to grzyby prosto z lasu przywiezione zrobią wielką różnicę. I tak właśnie powinno być.


POLĘDWICA WIEPRZOWA Z KURKAMI

SKŁADNIKI

polędwica wieprzowa o wadze 450 gramów
250 gramów świeżych pachnących kurek
2 średnie cebule
kwaśna śmietana
masło
mąka
sól, pieprz


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

polędwica wieprzowa z kurkami składniki

2. Mięso dobrze umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikami papierowymi. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

polędwiczka wieprzowa

3. Grzyby oczyść z nieczystości pędzelkiem, a następnie pokrój na mniejsze kawałki według uznania.

oczyszczanie świeżych grzybów

4. Cebule obierz, a następnie posiekaj w drobną kostkę.

polędwica wieprzowa z kurkami

5. Na patelni rozgrzej oliwę z masłem i wrzuć przyprawioną polędwiczkę wieprzową. Smaż na mocnym ogniu kilka minut.

na patelni smaży się kawałek mięsa

6. Smaż polędwicę wieprzową z każdej strony aż do momentu, aż się pięknie zrumieni. Uwaga – będzie pryskać podczas smażenia.

obsmażanie polędwiczki na patelni

7. W międzyczasie oczyszczone kurki przelej bardzo krótko zimną wodą na durszlaku i pozostaw do odcieknięcia.

świeże grzyby kurki

8. Przesmażoną polędwiczkę wieprzową przełóż do garnka i podlej gorącą wodą. Przykryj garnek pokrywką i duś mięso na wolnym ogniu 30 minut.

w garnku dusi się polędwica wieprzowa

9. Na patelni rozgrzej masło i oliwę, a następnie wrzuć posiekaną cebulę. Smaż chwilę, aż cebula się zeszkli.

na patelni smaży się drobno pokrojona cebula

10. Na przesmażoną cebulę wrzuć wcześniej przygotowane kurki. Dodaj sól, pieprz i smaż grzyby 3-4 minuty często mieszając.

na patelni smażą się pokrojone grzyby

11. Wlej na patelnię do grzybów pół szklanki gorącej wody i duś grzyby 10 minut na wolnym ogniu.

polędwica wieprzowa z kurkami

12. Gdy polędwica wieprzowa jest już miękka wyjmij ją z garnka i pokrój w plastry. Plastry mięsa włóż z powrotem do małego (innego) garnka i przełóż do niego uduszone kurki. Jeżeli sosu jest za mało dolej nieco wody z gotowania polędwicy. Teraz całość zabiel kwaśną śmietaną i zagotuj.

UWAGA: Gdy sos jest dla Ciebie zbyt rzadki możesz do śmietany dodać łyżeczkę mąki, aby go nieco zagęścić.

polędwica wieprzowa z kurkami


POLĘDWICA WIEPRZOWA Z KURKAMI

Podawaj np. z makaronem zacierką (wcześniej przesmażoną i następnie ugotowaną) oraz ogórkami konserwowymi lub kiszonymi.

polędwica wieprzowa z kurkami


Wypróbuj również makaronu z kurkami przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *