Podpłomyk ze szpinakiem, czyli popularny flammkuchen alzacki to moja kolejna wersja na smakowity posiłek. Połączenie szpinaku i fety wydawać się może oklepane. I jest tak w istocie. Diabeł tkwi jednak w szczegółach, bo jest tam coś jeszcze. Flammkuchen to sycący posiłek, który znajduje swoich amatorów w całej Europie. Jeżeli jeszcze nie miałeś okazji nim sie zajadać to teraz jest na to właściwy moment. Zwłaszcza, że pracy przy nim niewiele, a efekt wysoce zadowalający.
PRZEPIS NA PODPŁOMYK ZE SZPINAKIEM
SKŁADNIKI
250 gramów mąki pszennej
płaska łyżeczka suszonych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek[FMP]
szczypta soli
200 ml letniej wody
400 gramów mrożonych liści szpinaku
100 gramów sera feta
creme fraiche lub kwaśna śmietana
ostry sos np. sriratcha
pasta z karczochów (opcja)
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
PODPŁOMYK ZE SZPINAKIEM SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Przygotuj wszystkie składniki.
2. Szpinak przełóż do rondelka. Wlej pół szklanki wody, dodaj porządną łyżkę masła i gotuj na średnim ogniu, aż szpinak się całkowicie rozmrozi. Następnie duś szpinak kilka minut, aby odparować jak najwięcej płynu. Gdy tak się stanie dopraw go solą, świeżo zmielonym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
3. Gotowy szpinak przełóż na sito i pozostaw do odcieknięcia.
4. Na blat przesiej mąkę. Dodaj szczyptę soli oraz oliwę. Przemieszaj całość, a następnie wsyp drożdże. Wlewaj stopniowo ciepłą wodą i mieszaj mąkę powoli, aby połączyć składniki.
5. Gdy składniki połączą się zagniataj ciasto 7-8 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Włóż je wtedy do miski, przykryj ściereczką i odłóż na bok na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni Celsjusza (grzanie góra – dół). Po upływie wskazanego powyżej czasu wałkuj ciasto na cienki placek.
6. Rozwałkowane ciasto winno mieć wielkość i kształt Twojej blachy z piekarnika. Rozwałkowane ciasto przełóż na papier do pieczenia, a następnie rozsmaruj na nim 2-3 łyżki śmietany. Następnie odciśnij liście szpinaku i rozłóż na cieście według własnego uznania.
7. Pomiędzy szpinak rozłóż kawałki fety ona pokrojone czarne oliwki. Jeżeli nią dysponujesz nałóż także nieco pasty z karczochów do smaku . Bez większych problemów dostaniesz ją w większych sklepach. Podpłomyk ze szpinakiem jest gotowy do pieczenia. Należy teraz wyjąć rozgrzaną blachę z piekarnika i przełożyć na nią papier z przygotowanym podpłomykiem.
8. Myślę, że polanie tuż przed pieczeniem podpłomyka odrobiną ostrego sosu nie tylko przełamie kolor, ale doda mu charakteru. Tak przygotowany flammkuchen włóż do piekarnika. Piecz 5-7 minut.
PORADA-> Jeżeli po upływie 5 minut podpłomyk nie będzie choć trochę rumiany włącz termoobieg, a blachę przełóż wyżej. Dopiekaj w taki sposób kilkadziesiąt sekund uważając, aby nie spalić podpłomyka. Pamiętaj, że podpłomyk musi być upieczony również od spodu.
9. Pieczenie cienkiego podpłomyka dłużej niż 7-8 minut spowoduje przesuszenie ciasta i pewnie także spalenie składników na nim się znajdujących. Twoja głowa, by flammkuchen upiekł się w czasie 5-8 minut. Tak, jak na zdjęciu.
[/FMP]
PODPŁOMYK ZE SZPINAKIEM ZAJADAJ ZE SMAKIEM
Po wyjęciu z piekarnika pokrój podpłomyk radełkiem i podawaj od razu.
Dowiedz się <<jak zrobić pizzę idealną>>.