Podpłomyk rodem z Alzacji, czyli flammkuchen (w Niemczech) i tarte flambee (we Francji). Oto dzisiejszy bohater. Pisałem jakiś czas temu o tym pysznym podpłomyku. Dzisiaj rozwinięcie tematu w postaci sześciu nowych propozycji na ten szybki i niewiarygodnie smaczny placek. Dla uproszczenia stosował będę jego spolszczoną nazwę. Jak dokładnie przygotować podstawowy podpłomyk dowiesz się <<TUTAJ>>. Znajdziesz tam również przepis na najbardziej „alzacki” flammkuchen, czyli z creme fraiche, boczkiem i cebulą. Tutaj zaś znajdziesz propozycje kolejnych placków. Od Ciebie zależy, jaki stworzysz na własne potrzeby.


PODPŁOMYK

PROPOZYCJE PODANIA:

1. NUMER 1 – Taki na ostro: creme fraiche (jak ją zrobić również znajdziesz na mojej stronie) wymieszana ze zmiażdżonymi dwoma ząbkami czosnku, a na to salami – ostre, bardzo ostre.

podpłomyk z salami

 

2. Na wierzch nałóż starty edamski i pokrojone w drobną kosteczkę świeże papryki: żółta, czerwona i zielona. Kolorowo zawsze znaczy smaczniej.

papryka drobno posiekana na placku z mąki i wody

 

3. Teraz 5-6 minut w piekarniku w 250 stopniach i 1-2 minuty na górnej półce z grillem od góry, aby „płomienie z pieca liznęły brzegi ciasta”… Efekt, jak poniżej. Chrupiąco i pysznie.

upieczony flammkuchen


4. NUMER 2 – Taki, co chciałby być łagodny, ale jak zwykle i tak wyszedł na ostro: czyli creme fraiche, starty edamski (dobrze rozpiekający się), łagodne salami, czarne oliwki, suszone oregano, no i drobniutko posiekana marynowana peperoncino.

tartee flambee z salami i oliwkami przed pieczeniem

 

5. Do pieca tak, jak poprzedniczka – efekt bossski.

podpłomyk na ostro po wyjęciu z pieca


6. NUMER 3 –  taki w stylu greckim: creme fraiche, starty edamski, suszone pomidory, czarne oliwki, feta, suszone oregano (marynowane peperoncino też w jakiś cudowny sposób się przedostało…).

flammkuchen w stylu greckim

 

7. Po upieczeniu koniecznie udekoruj natką pietruszki.

PODPŁOMYK z ALZACJI


8. NUMER 4 – taki na mące razowej z: creme fraiche, cebulą, kiełbasą wiejską i szczypiorkiem. Ciasto nie podrosło, jak na mące pszennej, ale to całkowicie normalne przy zastosowaniu mąki razowej.

PODPŁOMYK z ALZACJI


9. NUMER 5 – taki łososiowy z: creme fraiche, wędzonym łososiem i szczypiorkiem.

podpłomyk z łososiem


10. NUMER 6 – taki mięsny z: creme fraiche, cebulą, awokado, surową kiełbaską  merguez i natką pietruszki. Wybierz jeden dla siebie, albo wymyśl swoją wersję.

PODPŁOMYK z ALZACJI


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *