Pljeskavica z serem (Gurmanska Pljeskavica) to jeden z najpopularniejszych fast foodów na Bałkanach. Trudno przypisać ją do kuchni konkretnego kraju, bowiem jadana jest chętnie zarówno w Chorwacji, Serbii i pozostałych krajach na Bałkanach. Te dość tradycyjne kotlety mielone są na Bałkanach spuścizną po wieloletniej okupacji Tureckiej tego rejonu Europy. Zwykle pljeskavicę przygotowuje się z mieszanego mięsa wiłowego i jagnięcego, a obowiązkowymi dodatkami są ajwar i biała cebula. No i oczywiście pita lub bułka, w której umieszcza się kotleta wraz z dodatkami. Proste i smaczne.


PLJESKAVICA Z SEREM

SKŁADNIKI:

  • 900 gramów młodej wołowiny lub karczku cielęcego;
  • 300 gramów mielonego mięsa jagnięcego;
  • soda oczyszczona lub proszek do pieczenia;
  • ser żółty (kaszkawał, cheddar, oscypek);
  • sól morska;

PLJESKAVICA Z SEREM PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Bazą pljeskavicy jest zwykle wołowina. W Chorwacji stosowany jest ciekawy podział tego rodzaju mięsa. Poza cielęciną (teletina) dostać można również wołowinę z dojrzałej krowy (govedina), ale rownież młodą wołowinę (junetina). I to właśnie z młodej wołowiny wyjdą najlepsze bałkańskie mielone. Bazą może być również cielęcina, ale ta będzie droższym wyborem. Wybór należy od Ciebie.

karczek cielęcy

2. Mięso zmiel w maszynce dwa razy. To ważne.

mielenie mięsa w maszynce

3. Do zmielonego mięsa dodaj sól oraz łyżeczkę sody oczyszczonej. Jeżeli nie tolerujesz sody możesz użyć zamiennie proszku do pieczenia.

doprawianie mięsa mielonego

4. Do tradycyjnej pljeskavicy nie dodaje się żadnych przypraw poza solą. Wiele osób na Bałkanach lubi dodać jednak „od siebie” małe co nieco. Może to być papryka mielona, ajwar, a także inne, czasem dość zaskakujące składniki. Ja uwielbiam mieszankę przypraw baharat, dlatego czasem dodaję ją do pljeskavicy.

doprawianie mięsa przyprawą baharat

5. Do doprawionego mięsa wlej odrobinę zimnej wody. Dzięki temu porządnie (bo dwukrotnie) zmielone mięso po dobrym wyrobieniu stanie się klejące. I tak właśnie ma być.

mieszanie mięsa mielonego

6. Wyrabiaj mięso (jak ciasto na pierogi) przez około 10 minut.

mieszanie mięsa mielonego

7. Wyrobione mięso włóż do czystej miski, przykryj ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2-3 doby. Mięso zagniataj każdego dnia 1-2 razy.

mięso mielone

8. W dniu serwowania dania wyjmij mięso z lodówki na godzinę przed jego grillowaniem. W tym czasie przygotuj dodatki. Winny to być pomidory, ajwar, biała cebula (jest łagodniejsza od tej żółtej), ostra papryka, pity oraz ser. Zwykle jest to ser wędzony, ale możesz dodać np. zwykły kaszkawał lub po prostu naszego oscypka.

Pljeskavica z serem

9. Podziel mięso na kawałki. Każdy z kawałków włóż do woreczka, połóż na blat i zdecydowanym ruchem dłoni spłaszcz mięso.

UWAGA: Z tak przygotowanego mięsa zrobić możesz klasyczne <<cevapcici>>.

formowanie kotletów mielonych

10. Kotlet winien być cienki, taki półcentymetrowej grubości, a jego średnica mieć od 10 do nawet 15 centymetrów średnicy.

kotlety mielone

11. Na każdego kotleta połóż plaster sera i przykryj go drugim kotletem.

Pljeskavica z serem

12. Formuj kotleta tak, aby ser całkowicie skryć w mięsie.

Pljeskavica z serem

13. Uformowane kotlety odłóż na bok. Rozpal porządnie grilla.

Pljeskavica z serem

14. Pamiętaj, że grillować na węglach można dopiero, gdy te pokryją się białym nalotem. Pljeskavice gotowe będą po kilku minutach grillowania.

grillowanie pljeskavicy z serem


PLJESKAVICA Z SEREM

Podawaj na ciepło z ajwarem, białą cebulą, ostrą papryczką oraz pitą.

Pljeskavica z serem

Przygotuj również CEVAPCICI przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *