Placki ziemniaczane takie właśnie grubo tarte po raz pierwszy jadłem w niemieckiej Kolonii. Bardzo mi zasmakowały i teraz jadam je zamiennie z naszymi tradycyjnymi drobno tartymi plackami. Usmażone grubo tarte placki ziemniaczane nawet po polaniu sosem jeszcze długo pozostają chrupiące – a któż nas nie przepada na chrupiącymi plackami? W Niemczech jada się je solo, z musem jabłkowym lub gulaszem. I ta ostatnia wersja zdecydowanie najbardziej mi smakuje.


PLACKI ZIEMNIACZANE

SKŁADNIKI

1 kilogram mączystych ziemniaków;[FMP]
5 łyżek mąki pszennej;
2 średnie cebule;
2 jajka;
gałka muszkatołowa;
sól, pieprz;
olej rzepakowy rafinowany do smażenia;


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

PLACKI ZIEMNIACZANE grubo tarte

2. Obierz i umyj 1 kilogram mączystych ziemniaków.

ziemniaki obrane w wodzie w garnku

3. Zetrzyj ziemniaki na grubych oczkach tarki do dużej miski.

tarcie ziemniaków na tarce

4. Przełóż starte ziemniaki na sito i połóż je na garnku. Odciśnij dobrze nadmiar wody.

starte ziemniaki

5. Ziemniaki przełóż z powrotem do miski. Gdy woda w garnku się ustoi odlej ją delikatnie, a pozostałą na spodzie garnka skrobię dodaj do ziemniaków.

przygotowywanie placków ziemniaczanych

6. Obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki cebule.

starta cebula i ziemniaki

7. Do startych ziemniaków dodaj 5 łyżek mąki i starte cebule.

doprawianie masy ziemniaczanej

8.  Wbij 2 jajka, dodaj sól i sporo pieprzu. Na koniec zatrzyj również dość sporo gałki muszkatołowej (do smaku).

gałka muszkatołowa na dłoni

9. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj na jednolite ciasto.

PLACKI ZIEMNIACZANE grubo tarte

10. Dobrze jest usmażyć teraz jeden mały placek aby sprawdzić, czy ciasto jest doprawione jak należy. W razie konieczności dopraw ciasto według uznania. Zwykle brakuje głównie soli…

PLACKI ZIEMNIACZANE grubo tarte

11. Na rozgrzaną patelnię nakładaj masę ziemniaczaną i formuj placki ziemniaczane. Smaż je 2-3 minuty na średnim ogniu.

PLACKI ZIEMNIACZANE grubo tarte

12. Odwróć placki na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty. Usmażone placki ziemniaczane powinny być pięknie zrumienione i chrupiące.

PLACKI ZIEMNIACZANE grubo tarte

13. Po usmażeniu koniecznie odsącz placki z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

PLACKI ZIEMNIACZANE grubo tarte[/FMP]


PLACKI ZIEMNIACZANE

Zajadaj solo lub podawaj np. z gulaszem z kurczaka (jak go zrobić dowiesz się <<TUTAJ>> ).

PLACKI ZIEMNIACZANE grubo tarte


7 thoughts on “PLACKI ZIEMNIACZANE grubo tarte”

  1. @aniafiki: oczywiście, choć brakować będzie detali. a to one czasem decydują o finalnym smaku 😉 pozdrawiam również.

  2. Całe szczęście w przepastnej zawartości internetu przepis można odnaleźć gratis…. 🙂 pozdrawiam

  3. Robię już drugi raz i mężowi bardzo smakują. Polecam bo są chrupiące i na prawdę smaczne!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *