Placki z cukinii z serem feta przepis turecki

Placki z cukinii to starte i dobrze odciśnięte cukinie zmieszane z serem feta oraz świeżymi ziołami, a następnie formowane w placki i smażone.

Placki z cukinii udowadniają, że cukinia to niezwykłe warzywo. Ilość smakowitych potraw, jakie można z niej wyczarować jest chyba nieograniczona. Pyszne placki z cukinii świetnie posłużą jako uzupełnienie dania, ale równie dobrze smakują solo jako przekąska. Bogactwo przypraw nadaje plackom znakomitego, orzeźwiającego aromatu, dodatek zaś fety wzbogaca ich smak. Wreszcie jajka spajają całość. Placki z cukinii podawane z Twoim ulubionym dipem jogurtowym oraz tureckim ayranem w upalny, letni dzień świetnie zaspokoją głód.

Składniki

500 gramów cukinii;
duży pęczek koperku;
duży pęczek natki pietruszki;
1 łyżka suszonej mięty;
nieco dymki;
1 cebula;
3 łyżki mąki lub grysiku (kasza manna);
100 gramów sera feta lub prawdziwej bryndzy;
3 jajka;
sól, pieprz;

Przepis na placki z cukinii

Umyj dokładnie i osusz ręcznikiem papierowym 500 gramów cukinii (możesz użyć np. po jednej żółtej i zielonej). Przygotuj po pęczku natki pietruszki i koperku. Przyda się również trochę zielonej dymki. Cukinie zetrzyj na tarce na drobnych oczkach, wyłóż na durszlak, posól, dociśnij i pozostaw na pół godziny. Alternatywnie wraz z cukinią możesz już teraz zetrzeć obraną cebulę.

Po tym czasie bardzo dokładnie odciśnij wodę z cukinii, a pozostałą masę przełóż do miski. Dodaj posiekany koperek, natkę pietruszki oraz nieco dymki. Placki z cukinii winny mieć zrównoważony smak. Zetrzyj do miski obraną, dużą cebulę (o ile nie zrobiłaś/łeś tego wraz z cukinią), a następnie dodaj 3 łyżki mąki (lub zamiennie grysiku, w zależności od Twoich preferencji).

Mięta czyni cuda

Suszona mięta to bardzo ważny składnik moich placków z cukinii. Ale uwaga, polska mięta nie nadaje się do potraw, ponieważ za bardzo „czuć ją” apteką. Niestety. O ile jest świetna np. do koktajli, o tyle do potraw nie nadaje się. Miętę do placków dodaj jedynie wtedy, gdy uda Ci się kupić np. grecką lub turecką. Aromat takiej mięty niewiarygodnie wzbogaci smak placków i doda im świeżości. Kto lubi porządne miętusy wie, o czym mówię. Pokrusz 1 łyżkę mięty do masy.

Dodaj 100 gramów pokruszonego sera feta lub bryndzy i wlej roztrzepane w misce 2-3 jajka (w zależności od ich wielkości). Posól, popieprz, a następnie dokładnie wymieszaj masę.

Placki z cukinii sposób podania

Na patelnię wlej dość sporo oleju (np. arachidowego będzie smaczniej), a następnie nakładaj łyżką masę. Formuj niewielkie placki. Smaż po kilka minut na średnim ogniu z obu stron. Wyłóż placki z cukinii na ręcznik papierowy i pozostaw na minutę, aż cały tłuszcz odcieknie. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej z ulubionym sosem jogurtowym lub popijając ayranem.


Poznaj fantastyczny i sprawdzony przepis na placki ziemniaczane grubo tarte. Internauci kochają ten przepis, kochają te super chrupiąc placki ziemniaczane.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *