Placek jogurtowy według niniejszego przepisu to prawdziwy smakołyk. Masa jogurtowa jest soczysta i odświeżająca, a kruche ciasto na spodzie i na górze placka czyni go dodatkowo atrakcyjnym. Przepis łatwy, prosty, szybki, efekt znakomity. Ot taki placek zarówno na niedzielę, jak i do przyrządzenia nawet w środku tygodnia. Pamiętajcie, że jogurt winien mieć 10 % tłuszczu (najlepszy będzie jogurt grecki), inaczej nici z dobrego smaku. No i kakao nie jest obowiązkowe. Szczegóły w przepisie.
PLACEK JOGURTOWY Z KRUCHYM CIASTEM PRZEPIS
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO
220 gramów mąki pszennej
150 gramów zimnego masła
90 gramów cukru pudru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
wanilia
cytryna
3 żółtka wiejskich jajek
kakao
sól
SKŁADNIKI NA MASĘ JOGURTOWĄ
750 gramów jogurtu greckiego o zawartości tłuszczu 10%[FMP]
wanilia
37 gramów skrobii kukurydzianej lub ziemniaczanej
3 białka jajek wiejskich
150 gramów cukru
PLACEK JOGURTOWY SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Przygotuj wszystkie składniki.
2. Do dużej miski wsyp mąkę oraz dodaj pokrojone zimne masło. Całość przesiekaj dużym nożem, a następnie dodaj cukier puder, szczyptę soli, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy.
3. Zetrzyj skórkę z cytryny i również dodaj do ciasta. Dzięki niej Twój placek jogurtowy będzie jeszcze bardziej aromatyczny.
4. Oddziel żółtka od białek trzech wiejskich jajek, a następnie dodaj żółtka do składników w misce. Zamieszaj szybko wszystkie składniki, by powstało kruche ciasto.
5. Podziel kruche ciasto na połowę. Jedną z połów owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki. Drugą połowę ciasta podziel na pół. Jedną z tak uzyskanych części owiń folią spożywczą. Do drugiej dodaj łyżkę kakao i wymieszaj szybko. Następnie również i tę część z dodatkiem kakao owiń folią spożywczą. Oba kawałki ciasta włóż do lodówki. Trzymaj kruche ciasto w lodówce przez godzinę.
6. Do czystej dużej miski przełóż jogurt grecki, a następnie dodaj do niego skrobię kukurydzianą oraz wanilię. Zamieszaj i odłóż na chwilę na bok.
7. W misce malaksera lub blendera ubijaj białka trzech jajek na pianę dodając stopniowo cukier puder.
8. Uzyskaną z białek i cukru pianę dodawaj stopniowo do jogurtu i mieszaj całość, aby powstała jednolita masa.
9. Tortownicę o średnicy 24 centymetrów wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyjmij wszystkie kawałki kruchego ciasta z lodówki. Największy kawałek delikatnie rozwałkuj, a potem wyłóż nim spód formy.
10. Na spód ciasta wylej masę jogurtową i rozłóż ją równomiernie. Następnie z pozostałych dwóch kawałków kruchego ciasta odrywaj cząsteczki i układaj je na wierzchu placka jogurtowego.
11. Piecz placek jogurtowy z kruchym ciastem w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 50 minut.
PORADA-> Tortownica musi być wysoka, bowiem podczas pieczenia ciasto bardzo mocno rośnie.
[/FMP]
PLACEK JOGURTOWY SPOSÓB PODANIA
Podawaj posypany cukrem pudrem. Smakuje na ciepło, ale jeszcze lepiej w temperaturze pokojowej.
Wypróbuj również świetny <<przepis na sernik jogurtowy z mandarynkami>>.