Obejrzano: 819
8 0
Czas czytania:2 Minuty, 15 Sekundy

Placek jogurtowy według niniejszego przepisu to prawdziwy smakołyk. Masa jogurtowa jest soczysta i odświeżająca, a kruche ciasto na spodzie i na górze placka czyni go dodatkowo atrakcyjnym. Przepis łatwy, prosty, szybki, efekt znakomity. Ot taki placek zarówno na niedzielę, jak i do przyrządzenia nawet w środku tygodnia. Pamiętajcie, że jogurt winien mieć 10 % tłuszczu (najlepszy będzie jogurt grecki), inaczej nici z dobrego smaku. No i kakao nie jest obowiązkowe. Szczegóły w przepisie.


PLACEK JOGURTOWY Z KRUCHYM CIASTEM PRZEPIS

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO

220 gramów mąki pszennej
150 gramów zimnego masła
90 gramów cukru pudru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
wanilia
cytryna
3 żółtka wiejskich jajek
kakao
sól


SKŁADNIKI NA MASĘ JOGURTOWĄ

750 gramów jogurtu greckiego o zawartości tłuszczu 10%[FMP]
wanilia
37 gramów skrobii kukurydzianej lub ziemniaczanej
3 białka jajek wiejskich
150 gramów cukru


PLACEK JOGURTOWY SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

placek jogurtowy składniki

2. Do dużej miski wsyp mąkę oraz dodaj pokrojone zimne masło. Całość przesiekaj dużym nożem, a następnie dodaj cukier puder, szczyptę soli, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy.

przygotowanie kruchego ciasta

3. Zetrzyj skórkę z cytryny i również dodaj do ciasta. Dzięki niej Twój placek jogurtowy będzie jeszcze bardziej aromatyczny.

duża cytryna w dłoni

4. Oddziel żółtka od białek trzech wiejskich jajek, a następnie dodaj żółtka do składników w misce. Zamieszaj szybko wszystkie składniki, by powstało kruche ciasto.

blank

5. Podziel kruche ciasto na połowę. Jedną z połów owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki. Drugą połowę ciasta podziel na pół. Jedną z tak uzyskanych części owiń folią spożywczą. Do drugiej dodaj łyżkę kakao i wymieszaj szybko. Następnie również i tę część z dodatkiem kakao owiń folią spożywczą. Oba kawałki ciasta włóż do lodówki. Trzymaj kruche ciasto w lodówce przez godzinę.

kruche ciasto na desce kuchennej

6. Do czystej dużej miski przełóż jogurt grecki, a następnie dodaj do niego skrobię kukurydzianą oraz wanilię. Zamieszaj i odłóż na chwilę na bok.

blank

7. W misce malaksera lub blendera ubijaj białka trzech jajek na pianę dodając stopniowo cukier puder.

ubijanie bitej piany

8. Uzyskaną z białek i cukru pianę dodawaj stopniowo do jogurtu i mieszaj całość, aby powstała jednolita masa.

placek jogurtowy

9. Tortownicę o średnicy 24 centymetrów wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyjmij wszystkie kawałki kruchego ciasta z lodówki. Największy kawałek delikatnie rozwałkuj, a  potem wyłóż nim spód formy.

placek jogurtowy

10. Na spód ciasta wylej masę jogurtową i rozłóż ją równomiernie. Następnie z pozostałych dwóch kawałków kruchego ciasta odrywaj cząsteczki i układaj je na wierzchu placka jogurtowego.

placek jogurtowy

11. Piecz placek jogurtowy z kruchym ciastem w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 50 minut.

PORADA-> Tortownica musi być wysoka, bowiem podczas pieczenia ciasto bardzo mocno rośnie.

blank[/FMP]


PLACEK JOGURTOWY SPOSÓB PODANIA

Podawaj posypany cukrem pudrem. Smakuje na ciepło, ale jeszcze lepiej w temperaturze pokojowej.

placek jogurtowy


Wypróbuj również świetny <<przepis na sernik jogurtowy z mandarynkami>>.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.