Pizza i inne placki Wege Z mąki

PIZZA PODPŁOMYK czyli mariaż idealny

Pizza podpłomyk, a może jeszcze inaczej. Nie mam pomysłu jak nazwać ten pyszny placek, na który przepis poniżej zamieszczam. Spód tegoż placka przygotowany został jak na klasyczny podpłomyk alzacki, czyli <<flammkuchen>>. Na spodzie zaś rozłożyłem składniki, jak na klasycznej pizzy Margherita. Również kształt całości nawiązuje właśnie do pizzy. Brak odpowiedniej nazwy jednak nie ma żadnego znaczenia wobec niesamowitego smaku tego kulinarnego cacka.


PRZEPIS NA PIZZA PODPŁOMYK

SKŁADNIKI

250 gramów mąki pszennej
płaska łyżeczka suszonych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek[FMP]
szczypta soli
200 ml letniej wody
kawałek twardego sera (grawiera, pecorino)
trochę miękkiego sera (mizithra, bryndza, mascarpone, ricotta)
kawałek mozzarelli (tiromalama)
małe awokado
domowy sos pomidorowy
świeża bazylia


PIZZA PODPŁOMYK SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

pizza podpłomyk składniki

2. Połącz składniki na ciasto i zagniataj (poznaj <<przepis na ciasto na pizzę). Gotowe ciasto na pizzę vel podpłomyk przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. Pamiętaj, że jest to ciasto uproszczone, więc nie musi być wyrobione idealnie jak na klasyczną pizzę. Nie musi również wyrastać. To wielki oręż podpłomyka w „walce” z pizzą. Przyrządza się go łatwiej i dużo szybciej od niej.

gotowe ciasto na flammkuchen

3. Zetrzyj na tarce mozzarellę i wyłóż pozostałe składki, aby nabrały temperatury pokojowej.

pizza podpłomyk

4. Twardy ser zetrzyj na grubych oczach tarki. Im bardziej aromatyczny (dłużej sezonowany) będzie Twój ser tym lepsza będzie pizza podpłomyk. Przygotuj wcześniej zrobiony <<domowy sos pomidorowy>>.

różne sery na blacie

5. Wyłóż ciasto na pizzę podpłomyk na podsypany mąką blat. Delikatnie rozpłaszcz je rękami.

przygotowanie podpłomyka

6. Rozłóż ciasto równomiernie najlepiej w formie do pizzy. Zawiń brzegi ciasta do góry, coś na wzór obrzeża klasycznej pizzy. W ciasto wciśnij delikatnie kilka dużych liści świeżej bazylii. Na spód nałóż nieco sosu pomidorowego. Nie zalewaj placka sosem, ponieważ sos ma dodać smaku, a nie być jego wypełniaczem.

PORADA-> Ciasto na podpłomyk musi być bardzo cienkie, ponieważ będzie krótko pieczone.

pizza podpłomyk

7. Rozsmaruj sos pomidorowy na spodzie. Rozłóż na pizzy podpłomyku starty twardy ser.

pizza podpłomyk

8. Rozłóż równomiernie na spodzie kawałki awokado, mozzarellę oraz miękki ser do smarowania. Całość posyp świeżo zmielonym pieprzem.

pizza podpłomyk

9. Tak przygotowana pizza podpłomyk włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni Celsjusza. Piecz 5-7 minut. Jeżeli po upływie wskazanego czasu placek nie będzie choć trochę rumiany włącz termoobieg, a blachę przełóż wyżej. Dopiekaj w taki sposób kilkadziesiąt sekund uważając, aby nie spalić podpłomyka. Pamiętaj, że podpłomyk musi być upieczony również od spodu, zadbaj o to. Pieczenie cienkiego podpłomyka dłużej niż 7-8 minut spowoduje przesuszenie ciasta i pewnie także spalenie składników na nim się znajdujących. Twoja głowa, by flammkuchen upiekł się w czasie 5-8 minut. Tak, jak na zdjęciu.

pizza w piekarniku[/FMP]


PIZZA PODPŁOMYK SPOSÓB PODANIA

Podawaj ozdobiony listkami świeżej bazylii od razu do upieczeniu. Prawdziwa uczta. Szybko, łatwo i pysznie.

pizza podpłomyk


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.