Obejrzano: 371
4 0
Czas czytania:1 Minuty, 54 Sekundy

Pischinger to bardzo popularny w Małopolsce i niektórych innych rejonach Polski południowej deser wymyślony u schyłku XIX wieku przez wiedeńskiego cukiernika Oscara Pischingera. To swego rodzaju torcik składający się z warstw kruchych wafli przekładanych aromatyczną masą czekoladową. Ot takie niby nic, ale diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach. Mój pischinger jest taki najprostszy z możliwych. Taki właśnie jadałem w dzieciństwie i taki smakuje mi najlepiej. Jeżeli uznasz za stosowne masę możesz wzbogacić np. mielonymi orzechami włoskimi, a całość oblać polewą czekoladową.


PRZEPIS NA PISCHINGER

SKŁADNIKI

250 gramów miękkiego masła;
1 opakowanie andrutów (wafli);
4 łyżki cukru brązowego lub trzcinowego;[FMP]
2 łyżki kakao;
1 jajko;
50 ml prawdziwego rumu;
laska wanilii;


PISCHINGER SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Pischinger składniki do jego przyrządzenia

2. Do miski malaksera włóż posiekane w mniejsze kawałki masło i wsyp cukier. Zamknij czaszę malaksera i zacznij ucierać.

przygotowywanie deseru

3. Podczas, gdy malakser pracuje przygotuj jajko oraz wanilię; ta ostatnia może występować pod wieloma postaciami: jako tradycyjny cukier waniliowy z torebce, pasta waniliowa, domowej roboty cukier waniliowy, laska wanilii lub dostępne w handlu olejki waniliowe. Co wybierzesz, zależy tylko i wyłącznie od Ciebie.

olejek waniliowy

4. Nie przerywając ucierania dodaj wanilię. Wsypuj stopniowo kakao ciągle ucierając masę.

ucieranie ciasta z kakao

5. Następnie dodaj jajko.

rozbite jajko

6. Rum i masa czekoladowa to znakomite połączenie. Dzięki dodaniu tego szlachetnego trunku masa uzyska wspaniały, lekko wytrawny, choć nadal słodkawy smak. Tym samym masz odpowiedź na pytanie, czy można prawdziwy rum zastąpić … tanią podróbką. Pischinger z prawdziwym rumem znacznie zyskuje na smaku. Wlej zatem rum do masy i ucieraj wszystko jeszcze chwilę.

rum Captain Morgan

7. Wspaniała, puszysta masa, słodycz przełamana wytrawnym, szlachetnym rumem… Powiem Wam, że to coś pysznego. Około 10 minut ucierania, a efekt przepyszny. Na wierzchu pierwszego andruta rozsmaruj część otrzymanej masy.

smarowanie andrutów masą czekoladową

8. Na andruta z równomiernie rozsmarowaną masę nałóż drugiego andruta i dobrze dociśnij. Powtarzaj powyższe czynności do momentu wykorzystania całej masy i wszystkich andrutów.

Pischinger

9. Gdy pischinger jest gotowy bardzo dobrze dociśnij wszystkie jego warstwy, połóż go na desce i przykryj ściereczką. Na wierzch deseru połóż deskę do krojenia, a na niej szeroki garnek wypełniony wodą. Tak przygotowanego pischingera wstaw na noc do lodówki.

Pischinger[/FMP]


PISCHINGER PROPOZYCJA PODANIA

Najlepiej smakuje na drugi dzień po jego przygotowaniu, gdy andruty częściowo wchłoną masę czekoladową i nieco zmiękną, pozostając jednak z wierzchu chrupiącymi.

Pischinger


Spróbuj również <<przepis na omlet cesarski>> Franciszka Józefa.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.