Pilaw z warzywami nie jest daniem klasycznym, bowiem tradycyjny pilaw to połączenie ryżu i mięsa (baranina lub kurczak), a całość duszona jest w małej ilości wody za to ze sporą ilością przypraw. Pilaw powinien mieć konsystencję pomiędzy risotto, a sypkim ryżem. Ja to prawdziwie wschodnie danie przedstawiam w nieco innej odsłonie. Zamiast ryżu użyłem pysznej kaszy pęczak, a zamiast duszonych w nim warzyw smażoną na mocnym ogniu surową paprykę. Aby dopełnić tureckich smaków całość wypada popijać ayranem. Zapraszam na pilaw z warzywami.


PILAW Z WARZYWAMI

SKŁADNIKI:

  • 200 gramów pęczaku;
  • 2 duże zielone papryki;
  • 1 papryczka chilli;
  • 1 cebula;
  • 2 duże pomidory;
  • 1-2 ząbki czosnku;
  • kmin rzymski;
  • koncentrat pomidorowy;
  • masło;
  • sól, pieprz;

PILAW Z WARZYWAMI PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Pilaw z warzywami składniki

2. Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę, czosnek obierz i posiekaj.

drobno pokrojona cebula i czosnek

3. Pokrój drobno czerwoną papryczkę chili. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pozbaw pestek, a resztę pokrój w drobną kosteczkę.

krojenie pomidorów

4. W małym rondelku rozpuść 2 duże łyżki masła i nieco oliwy.

w garnku roztapia się masło

5. Wrzuć cebulę i smaż kilka minut na niewielkim ogniu, aby się zeszkliła. Dodaj czosnek i chili – smaż następną minutę.

smażeni pokrojonej cebuli czosnku i chili

6. Wsyp 1 łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego i 1 dużą łyżkę koncentratu pomidorowego. Dodaj do smaku szczyptę cukru, aby zneutralizować zbytnią kwaśność koncentratu.

Pilaw z warzywami

7. Zamieszaj i smaż 1 minutę. Następnie dodaj pokrojone pomidory.

Pilaw z warzywami

8. Duś całość na wolnym ogniu przez około 2 minuty, aż powstanie pasta (jeżeli trzeba wlej odrobinkę wody, aby pasta nie przywarła).

Pilaw z warzywami

9. Do rondelka wrzuć opłukany pęczak i zamieszaj delikatnie, aby oblepił się powstałą pastą.

Pilaw z warzywami z kaszy pęczak robiony

10. Wlej wrzącą wodę tak, aby wystawała na dwa palce ponad pęczak. Gotuj na małym ogniu.

Pilaw z warzywami z kaszy pęczak robiony

11. Papryki wypestkuj, umyj i pozostaw do osuszenia.

pokrojona zielona papryka

12. Gdy w garnku płyn niemal całkowicie odparuje zdejmij go, zamieszaj kaszę, przykryj garnek pokrywką, owiń go w ręcznik i wstaw najlepiej pod kołdrę na około 30 minut.

Pilaw z warzywami z kaszy pęczak robiony

13. Gdy pęczak jest już miękki pokrój paprykę na duże kawałki.

pokrojona w kawałki zielona papryka

14. Rozgrzej patelnię do maximum, wlej 1 łyżeczkę oliwy i wrzuć pokrojoną paprykę. Smaż ją na patelni przez około 2 minuty (co kilkanaście sekund podrzucając patelnią), a następnie wsyp szczyptę mielonej papryki wędzonej (opcja).

smażeni pokrojonej papryki

15. Smaż paprykę na najmocniejszym ogniu podrzucając warzywem na patelni co około 10 sekund. Papryka winna zmięknąć, ale pozostać „al dente” po około 5 minutach. Po tym czasie będzie również wspaniale przyrumieniona.

smażona zielona papryka


PILAW Z WARZYWAMI Z KASZY PĘCZAK

Podawaj od razu – im cieplejszy, tym lepszy.

Pilaw z warzywami z kaszy pęczak robiony

17. Do pilawu wspaniale pasuje schłodzony ayran (turecki napój z jogurtu i wody z dodatkiem soli).

Pilaw z warzywami z kaszy pęczak robiony

Co powiesz na PĘCZAK z FASOLĄ na ostro? Przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *