Pierś z kaczki z żurawiną w sosie własnym to jedno z najbardziej klasycznych dań kuchni polskiej. Nie sposób sobie wyobrazić okresu jesienno-zimowego w Polsce bez przynajmniej kilku obiadów z kaczką w roli głównej. Swego czasu najpopularniejszą była kaczka pieczona w całości, podawana z pieczonymi jabłkami i duszoną czerwoną kapustą. Czasy się zmieniły, w sklepach pełne półki, więc i kaczek pod wszelaką postacią dostatek. Ostatnio to właśnie pierś z kaczki z żurawiną stała się właściwie daniem sztandarowym na polskich stołach. Nic dziwnego, bowiem przygotowanie tego rarytasu jest naprawdę łatwe, a samo danie wyśmienite. Taka kaczka podawana np. z kluskami śląskimi i modrą kapustą to prawdziwy kuchenny majstersztyk, którego nie powstydziłyby się najlepsze kuchnie świata.


PIERŚ Z KACZKI Z ŻURAWINĄ SKŁADNIKI:

2 kacze piersi o wadze około 300 gramów każda;

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 7 dni za 10 PLN

lub

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 20 PLN

lub

⇒Zakup abonament z dostępem do wszystkich przepisów kulinarnych na 90 dni za 50 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 7 dni za 10,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu.

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 50,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy
Anuluj

11. Piersi z kaczki pokrój w poprzek na cienkie plasterki. Mięso powinno być soczyste.

pokrojona w plastry usmażona i pieczona pierś z kaczki


PIERŚ Z KACZKI Z ŻURAWINĄ

Podana z kluskami śląskimi i modrą kapustą to danie, za które można dać się nawet ogolić na łyso.

Pierś z kaczki z żurawiną w sosie własnym


Dowiedz się, jak zrobić prawdziwe <<KLUSKI ŚLĄSKIE>>

Jak zrobić <<MODRĄ KAPUSTĘ>>

Przygotuj domową <<ŻURAWINĘ>>


5 thoughts on “PIERŚ z KACZKI z ŻURAWINĄ w sosie własnym”

  1. @Julia: krem balsamiczny znajdziesz chyba wszędzie. To specjał kuchni włoskiej, a ta jest przecież bardzo popularna na całym świecie. Sos najlepiej jest zagęszczać w taki sposób: do szklanki wsyp płaską łyżeczkę skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej. Wlej do niej odrobinę zimnej wody – tylko tyle, aby dało się skrobię rozmieszać. Wtedy wlej rozpuszczoną skrobię do rondelka z gotującym się sosem. Podczas wlewania cały czas mieszaj sos. Gotuj przez kilkanaście sekund. Ale uważaj: lepiej wlewaj skrobię stopniowo, bo powoduje ona bardzo szybkie gęstnienie sosu. Zawsze możesz jej dolać, ale gdy za mocno zagęści sos nic już z nim nie zrobisz. I druga uwaga: Skrobia bardzo zmienia smak sosu – zabija go. Jej niewielka ilość nie zepsuje go, jednak w pewnym momencie zabiera cały smak, gdy jej za dużo. Dlatego lepiej się zastanowić, czy warto ją dodawać. Wydaje mi się, że lepiej jest próbować zagęszczać sos poprzez jego naturalne odparowanie. W przypadku piersi z kaczki, które lubią „słodkie przełamanie” zamiast kremu do sosu możesz dodać np. miodu. On też zagęszcza sos. Nie bój się eksperymentować. Raz się nie uda, za drugim razem będziesz już wiedziała, co zrobić. Powodzenia jutro i daj znać, jak wyszło 🙂

  2. Tak naprawdę nigdy nie próbowałam ale mieszkam za granicą i nie wiem, jak i gdzie szukać dlatego pytam o zamiennik 😉 jutro wypróbuję przepis, dodam może żurawiny 🙂 mam jeszcze jedno pytanie, czy zagęszczasz czymś sos?

  3. @Julia: jak za nim nie przepadasz to po prostu go nie dodawaj. Ewentualnie rozważ dodanie „czegoś słodkiego” do sosu. Może tę żurawinę? Sos sojowy też nie jest złym pomysłem, ale doda słoności, zamiast słodyczy. Wszystko zależy, czy sos ma być słodkawy, czy raczej słonawy? Julia, wszystko zależy od Ciebie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *