Pierogi ze szpinakiem według poniższego przepisu najbliższe smakiem są kuchni greckiej. Ale nie, nie jest to klasyczny farsz jak np. do spanakopity. Jest tutaj kilka kruczków które powodują, że moje pierogi ze szpinakiem są inne niż wszystkie i smakują naprawdę wyjątkowo. Ciasto przygotowałem tym razem z mieszaniny mąki pszennej i mąki pełnoziarnistej. Całość jest bardzo zgrabna, a smak genialny. O wyjątkowości smaku tych pierogów decyduje jeden ze składników. Szczegóły poniżej, zapraszam.
Składniki
Ciasto na pierogi
200 gramów mąki pszennej
200 gramów mąki pełnoziarnistej
szklanka ciepłej wody
oliwa extra vergine
1 żółtko jajka
szczypta soli
Farsz szpinakowy do pierogów
400 gramów świeżego szpinaku
100 gramów sera
natka pietruszki
dymka
świeży koperek
świeża mięta
Pierogi ze szpinakiem przepis
Najlepszy ser do tych pierogów to ser kremowy, tłusty. Może to być maślany twaróg, grecka mizithra lub feta. W ostateczności może to być ricotta.
Posiekaj po garści koperku i natki pietruszki. Świeża mięta jest bardzo intensywna w smaku, więc jej przygotuj mniej, aniżeli pozostałych ziół. Posiekaj drobno również dymkę (białą i zieloną część). Ze szpinaku odetnij korzonki, a liście wraz z łodygami przesiekaj według uznania.
Na dużej patelni z wysokimi brzegami rozgrzej 3 łyżki oliwy i wrzuć dymkę. Smaż ją na średnim ogniu około minuty. Następnie wrzuć na patelnię pokrojony szpinak, dodaj sól i smaż warzywa kilka minut, aż szpinak znacznie zmniejszy swoją objętość. Wrzuć na patelnię natkę, koperek, a także miętę. Smaż całość jeszcze około 2 minut, aby odparowała większość wody z patelni.
Wyłóż farsz szpinakowy do pierogów na durszlak i pozostaw do odcieknięcia.
Na blat przesiej mąkę pszenną i wsyp do niej mąkę pełnoziarnistą. Wbij żółtko, dodaj szczyptę soli, a także dwie łyżki oliwy extra vergine. Przesiekaj całość nożem, a następnie wlewaj po trochu ciepłej wody. Mieszaj składniki, aż połączą się. Gdy tak się stanie zagniataj ciasto podobnie jak w przepisie jak zrobić idealne ciasto na pizzę). Gotowe ciasto na pierogi włóż do miski podsypanej mąką. Delikatnie wysmaruje je oliwą, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut, aby odpoczęło.
Odcieknięty farsz do pierogów wyciśnij dodatkowo w dłoniach i przełóż go do miski. Dodaj do szpinaku ser. Wymieszaj kremowy ser z letnim szpinakiem tak, aby powstała jednolita masa, a ser niemal się rozpuścił. Idealny farsz do pierogów to taki, w którym wyczuwalny jest delikatny, odświeżający smak mięty.
Porada-> szpinak powinien być letni, aby idealnie połączył się z serem.
Rozwałkuj ciasto na pierogi i naznacz (lub wykrój) krążki na pierogi. Nakładaj farsz na każdy z nich. Następnie sklejaj pierogi ze szpinakiem według własnego uznania. Pamiętaj: technika dowolna, byle pierogi smakowały wybornie. A będą. Z podanych ilości ulepiłem 32 pierogi ze szpinakiem. W takiej formie możesz je zamrozić, albo od razu gotować.
Gotuj pierogi w dobrze osolonej wodzie 5 minut od ich wypłynięcia.
Pierogi ze szpinakiem propozycja podania
Podczas gdy pierogi ze szpinakiem się gotują roztop masło wraz z kilkoma listkami świeżej mięty finalnie lekko je rumieniąc. Podawaj od razu po ugotowaniu polane lekko zrumienionym masłem z nutą świeżej mięty. Poezja!
Dowiedz się jak wspaniale smakuje zupa jarzynowa ze szpinakiem.