Pierogi z truskawkami, mhmmm. W sezonie truskawkowym trudno wyobrazić sobie choćby jeden obiad bez nich. Zwykle odkładam ten moment, ponieważ lepienie takich pierogów wymaga czasu i cierpliwości. Gdyby można było tak długo je jeść, jak długo się je lepi. Cóż, pierogi z truskawkami znikają zwykle w zastraszającym tempie, pewnie tak samo jest u Was. Polecać chyba nie muszę, pozycja obowiązkowa. Do pierogów wybieram truskawki słodkie, w miarę równej wielkości. Jeżeli zdarzą się większe po prostu przekrawam je na połowę. Pierogów z dużymi kawałkami owoców nie lepi się co prawda łatwo, ale moim zdaniem własnie takie smakują najlepiej.


PIEROGI Z TRUSKAWKAMI SKŁADNIKI:

40 sztuk ładnych, słodkich, o zbliżonej wielkości truskawek;
400 gramów mąki pszennej;

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 7 dni za 10 PLN

lub

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 20 PLN

lub

⇒Zakup abonament z dostępem do wszystkich przepisów kulinarnych na 90 dni za 50 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 7 dni za 10,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu.

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 50,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy
Anuluj

8. Gotowe pierogi układaj na talerzu lekko podsypanym mąką (z podanych ilości składników zrobiłem około 40 pierogów).

Pierogi z truskawkami

9. Pierogi gotuj w osolonej wodzie na dość wolnym ogniu około 4 minut od ich wypłynięcia.

Pierogi z truskawkami


PIEROGI Z TRUSKAWKAMI

Wyłóż na talerz, polej wiejską śmietaną, posyp brązowym cukrem i ozdób listkami mięty, która dodatkowo wspaniale podkręci smak pierogów. No i rzecz najważniejsza. Słodki sos śmietanowo truskawkowy pozostały na talerzu po pierogach należy obowiązkowo wypić, a talerz oblizać…

Pierogi z truskawkami

Skosztuj również RYŻU z TRUSKAWKAMI przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *