Pierogi z truskawkami, mhmmm. W sezonie truskawkowym trudno wyobrazić sobie choćby jeden obiad bez nich. Zwykle odkładam ten moment, ponieważ lepienie takich pierogów wymaga czasu i cierpliwości. Gdyby można było tak długo je jeść, jak długo się je lepi. Cóż, pierogi z truskawkami znikają zwykle w zastraszającym tempie, pewnie tak samo jest u Was. Polecać chyba nie muszę, pozycja obowiązkowa. Do pierogów wybieram truskawki słodkie, w miarę równej wielkości. Jeżeli zdarzą się większe po prostu przekrawam je na połowę. Pierogów z dużymi kawałkami owoców nie lepi się co prawda łatwo, ale moim zdaniem własnie takie smakują najlepiej.


PIEROGI Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI:

  • 40 sztuk ładnych, słodkich, o zbliżonej wielkości truskawek;
  • 400 gramów mąki pszennej;
  • 1 jajko;
  • pół łyżeczki soli;
  • 1 łyżka oliwy;

PIEROGI Z TRUSKAWKAMI PRZYGOTOWANIE:

1. Na blat wysyp 400 gramów mąki pszennej; dodaj jedno żółtko, pół łyżeczki soli i łyżkę oliwy.

zaczynamy zagniatać ciasto na pierogi

2. Nożem rozprowadź składniki, a następnie dolewaj dość ciepłej wody tyle, aż uzyskasz właściwą konsystencję ciasta (tyle, ile zabierze).

robienie ciasta na pierogi

3. Od tego momentu ciasto wyrabiaj około 5 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Następnie przełóż je do miski wysmarowanej odrobiną oliwy, przykryj ściereczką i odstaw na bok.

zagniatanie ciasta

4. W międzyczasie wybierz około 40 sztuk ładnych, słodkich, o zbliżonej wielkości truskawek. Powinny być dość jędrne. Na razie ich nie płucz, po prostu pozostaw na durszlaku.

truskawki w durszlaku

5. Gotowe ciasto wałkuj, aż uzyskasz dość cienkie płaty.

wałkowanie ciasta

6. Z ciasta wykrawaj np. szklanką kółka. Nie rób ich więcej niż kilka na zapas, ponieważ w oczekiwaniu na swoją kolej po prostu wyschną…

wykrawanie kółek z ciasta

7. Opłucz szybko truskawki i odsącz z wody. Na każde kółko ciasta nakładaj truskawkę; boki posmaruj ciepłą wodą i sklejaj pierogi. Łatwo nie będzie, pomogła dopiero szósta, wymyślona naprędce technika.

lepienie pierogów

8. Gotowe pierogi układaj na talerzu lekko podsypanym mąką (z podanych ilości składników zrobiłem około 40 pierogów).

Pierogi z truskawkami

9. Pierogi gotuj w osolonej wodzie na dość wolnym ogniu około 4 minut od ich wypłynięcia.

Pierogi z truskawkami


PIEROGI Z TRUSKAWKAMI

Wyłóż na talerz, polej wiejską śmietaną, posyp brązowym cukrem i ozdób listkami mięty, która dodatkowo wspaniale podkręci smak pierogów. No i rzecz najważniejsza. Słodki sos śmietanowo truskawkowy pozostały na talerzu po pierogach należy obowiązkowo wypić, a talerz oblizać…

Pierogi z truskawkami

Skosztuj również RYŻU z TRUSKAWKAMI przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *