Pierogi z truskawkami, mhmmm. W sezonie truskawkowym trudno wyobrazić sobie choćby jeden obiad bez nich. Zwykle odkładam ten moment, ponieważ lepienie takich pierogów wymaga czasu i cierpliwości. Gdyby można było tak długo je jeść, jak długo się je lepi. Cóż, pierogi z truskawkami znikają zwykle w zastraszającym tempie, pewnie tak samo jest u Was. Do pierogów wybieram truskawki słodkie, w miarę równej wielkości. Jeżeli zdarzą się większe po prostu przekrawam je na połowę. Pierogów z dużymi kawałkami owoców nie lepi się co prawda łatwo, ale moim zdaniem właśnie takie smakują najlepiej.


PIEROGI Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI

40 sztuk ładnych, słodkich, o zbliżonej wielkości truskawek;[FMP]
400 gramów mąki pszennej;
1 jajko;
pół łyżeczki soli;
1 łyżka oliwy;


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Na blat wysyp 400 gramów mąki pszennej; dodaj jedno żółtko, pół łyżeczki soli i łyżkę oliwy.

zaczynamy zagniatać ciasto na pierogi

2. Nożem rozprowadź składniki, a następnie dolewaj dość ciepłej wody tyle, aż uzyskasz właściwą konsystencję ciasta (tyle, ile zabierze).

robienie ciasta na pierogi

3. Od tego momentu ciasto wyrabiaj około 5 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Następnie przełóż je do miski wysmarowanej odrobiną oliwy, przykryj ściereczką i odstaw na bok.

zagniatanie ciasta

4. W międzyczasie wybierz około 40 sztuk ładnych, słodkich, o zbliżonej wielkości truskawek. Powinny być dość jędrne. Na razie ich nie płucz, po prostu pozostaw na durszlaku.

truskawki w durszlaku

5. Gotowe ciasto wałkuj, aż uzyskasz dość cienkie płaty.

wałkowanie ciasta

6. Z ciasta wykrawaj np. szklanką kółka. Nie rób ich więcej niż kilka na zapas, ponieważ w oczekiwaniu na swoją kolej po prostu wyschną…

wykrawanie kółek z ciasta

7. Opłucz szybko truskawki i odsącz z wody. Na każde kółko ciasta nakładaj truskawkę; boki posmaruj ciepłą wodą i sklejaj pierogi. Łatwo nie będzie, pomogła dopiero szósta, wymyślona naprędce technika.

lepienie pierogów[/FMP]

8. Gotowe pierogi z truskawkami układaj na talerzu lekko podsypanym mąką (z podanych ilości składników zrobiłem około 40 pierogów).

Pierogi z truskawkami

9. Pierogi gotuj w osolonej wodzie na dość wolnym ogniu około 4 minut od ich wypłynięcia.

Pierogi z truskawkami


PIEROGI Z TRUSKAWKAMI

Wyłóż na talerz, polej wiejską śmietaną, posyp brązowym cukrem i ozdób listkami mięty, która dodatkowo wspaniale podkręci smak pierogów. No i rzecz najważniejsza. Słodki sos śmietanowo truskawkowy pozostały na talerzu po pierogach należy obowiązkowo wypić, a talerz oblizać…

Pierogi z truskawkami


Skosztuj również RYŻU z TRUSKAWKAMI przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *