Pierogi z mięsem to jedno z najsmaczniejszych dań kuchni polskiej. Śmiało konkurować mogą z pierogami ruskimi, a już na pewno znajdują się na podium tuż za nimi. W wielu regionach Polski pierogi z mięsem przygotowuje się z mięsa surowego i takie pierogi smakują naprawdę wybornie. Nie umniejszałbym jednak rangi pierogów przygotowywanych z mięsa gotowanego jednakże pod warunkiem, że nie będzie to mięso przegotowane, pozostałe po wielogodzinny gotowaniu rosołu. Ze zrozumiałych chyba względów. Zapraszam własnie na pyszne pierogi z mięsem wcześniej ugotowanym.


PIEROGI Z MIĘSEM

SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 400 gramów mąki pszennej;
  • 1 jajko lub samo żółtko;
  • 2 łyżki oliwy;
  • sól;
  • około 1 szklanki gorącej wody;

FARSZ:

  • 500 gramów łopatki wieprzowej;
  • 1 duże udko z kurczaka;
  • 1 duża cebula;
  • po kawałku marchewki, pietruszki i selera;
  • liść laurowy, ziele angielskie, natka pietruszki do gotowania mięsa;
  • masło;
  • sól, pieprz;

PIEROGI Z MIĘSEM PRZYGOTOWANIE:

1. Mąkę przesiej na blat. Dodaj szczyptę soli, oliwę i wbij jajko.

przygotowywanie ciasta na pierogi

2. Dużym, szerokim nożem „przesiekaj” mąkę tak, aby jajko i oliwa połączyły się z mąką.

robimy ciasto pierogowe

3. Wlewaj powoli gorącą wodę i mieszaj ciasto, aby składniki połączyły się. Ile wody? Powiedzenie naszych babek „ile zabierze” wyjaśnia wszystko, czyli… dalej nie wiemy nic 😉 A na poważnie musisz wyczuć, czy ciasto jest już na tyle miękkie, żeby zaprzestać dolewania wody, czy też wlać jeszcze odrobinę. Pamiętaj o jednej żelaznej zasadzie: jeżeli ciasto będzie nieco za „luźne” zawsze możesz podsypać go odrobiną mąki podczas zagniatania. Wodę możesz natomiast dodać jedynie na początku – gdy zrobisz to później ciasto będzie beznadziejne.

dolewanie wody do mąki na ciasto na pierogi

4. Gdy już utrafisz odpowiednią miękkość ciasta, a składniki połączą się rozpocznij jego zagniatanie. Musi to trwać 8-10 minut, aby ciasto nabrało odpowiedniej struktury. Gdy ciasto jest gotowe podsyp talerz odrobiną mąki, ułóż w nim ciasto, przykryj je czystą ściereczką i pozostaw na 20-30 minut. W tym czasie gluten w zawarty  mące zacznie pracować i spowoduje, że ciasto stanie się bardzo elastyczne.

UWAGA: Jak zagniatać prawidłowo ciasto dowiesz się <<TUTAJ>>.

zagniecione ciasto na pierogi

5. Mięso najlepiej jest ugotować nieco wcześniej tak, aby lekko przestygło. Jak gotować? Jak rosół – do garnka włóż umyte mięso, jarzynę, przyprawy (podane w składnikach na początku przepisu) i gotuj. Czas gotowania uzależniony jest jedynie od uzyskania miękkości mięsa. Jeżeli kurczak będzie miękki wcześniej po prostu wyjmij go z garnka, a wieprzowinę gotuj dalej. Nie muszę chyba dodawać, że w temacie wyboru rodzaju mięsa jako farszu do pierogów panuje pełna dowolność.

ugotowane mięso drobiowe i wywar drobiowy

6. Lekko przestudzone mięso pokrój w kostkę; nie zapominaj o ugotowanych z mięsem warzywach – w moim farszu stanowią one ważny dodatek. Warzywa przełamią jednolity, mięsny smak, a jednocześnie poprawią lepkość i zwartość farszu. Pokrój również w drobną kostkę cebulę.

pokrojona w kostkę cebula oraz posiekane ugotowane mięso z kurczaka

7. Mięso wraz z warzywami (bez cebuli) przepuść przez maszynkę.

mielenie ugotowanego mięsa z kurczaka

8. Cebulę przesmaż na maśle z odrobiną oliwy lub oleju.

smażenie cebuli

9. Zmielone mięso z warzywami posól i popierz. Nie żałuj zwłaszcza tego ostatniego. Pamiętaj również, że farsz zawsze winien być dosyć mocno i intensywnie przyprawiony, ponieważ w pierogach zwykle „łagodnieje” (farsz w połączeniu z ciastem smakuje dużo łagodniej). Dodaj do farszu przesmażoną cebulę.

dodawanie cebuli do zmielonego mięsa

10. Aby „nawilżyć” farsz i wzmocnić jego smak wlej do niego 2 chochle rosołu z gotowania mięsa. Dokładnie wymieszaj farsz – powinien być gładki i klejący się. Jeżeli trzeba dopraw go jeszcze do smaku solą i pieprzem. Gotowy farsz odstaw na bok.

farsz na pierogi z mięsem

11. Z ciasta odkrój ⅓ kawałka całości i rozwałkuj go cienko.

UWAGA: Pozostałe ciasto owiń ściereczką, by nie wyschło.

wałkowanie ciasta

12. Stempelkiem do pierogów (pełna dowolność kształtu i wielkości) zaznacz w dolnej części płatu ciasta obok siebie pole na każdego pieroga.

wykrawanie pierogów z ciasta

13. Na każde zaznaczone pole nałóż po kulce farszu, a następnie zwiń ciasto od spodu tak, aby przykryć farsz.

Pierogi z mięsem

14. Palcami dociśnij ciasto wokół farszu każdego pieroga, aby pozbawić go zbędnego powietrza, a następnie stempelkiem wykrawaj pierogi, jak na zdjęciu.

Pierogi z mięsem

15. Gotowe pierogi układaj np. na podsypanym mąką talerzu. Powtarzaj czynności do wyczerpania farszu i/lub ciasta.

Pierogi z mięsem

16. Pierogi z mięsem gotowanym wrzuć na wrząca osoloną wodę o gotuj na niezbyt mocnym ogniu przez 3 minuty od ich wypłynięcia.

gotowanie pierogów


PIEROGI Z MIĘSEM

Podawaj okraszone przesmażonym boczkiem. Świetnie smakują również z domowym barszczem czerwonym. Przepis na BARSZCZ znajdziesz <<TUTAJ>>.

Pierogi z mięsem


4 thoughts on “PIEROGI Z MIĘSEM wcześniej gotowanym”

  1. @Elżebieta: dziękuję za miłe słowa. mam nadzieję, że skorzystasz z moich przepisów i będzie smakowało 🙂

  2. Tak się cieszę, że cudownie natrafiłam „na Ciebie Tomku” – przepis jest jasny z maksymalnymi pomysłami ułatwiającymi oraz prowadzącymi do „smaczności”, aż zapisałam się na Newsletter, załując, że nie wcześniej. Przy okazji tego przepisu dowiedziałam się, jak smakują pierogi w barszczu, jak zakwas się otrzymuje, no i jaka pizza – chodziło o sposób zagniatania ciasta. Ależ czeka mnie mnóstwo przeglądania przepisów oraz ciekawych informacji z bloga. Dziękuję przeserdecznie, jestem wdzięczna za takie pyszności od A do Z.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *